Jak zejść poniżej 3min na 1km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

SunnyFreak pisze:Witam, chcę zejść poniżej 3min na 1km. Na osiągnięcie tego celu daję sobie 7-8tyg.
Przygotowuję się do szkoły wojskowej i chcę być w super formie na egzaminy do tej szkoły.
Przez ostatni rok nie biegałem jakoś poważnie wg. danych planów i systematycznie. Ćwiczyłem na siłowni i biegałem sporadycznie.
Teraz nie ćwiczę już na siłowni, zacząłem dietę LOW Carb i do tego dorzuciłem podciąganie na drążku i pompki.

Nie begałem za często i byłem psrawdzić czas na 1km. Po rozgrzewce przystąpiłem do sprawdzenia czasu i teraz jest na poziomie 3:35, lecz wiadomo jeszcze nie zacząłem porządnie biegać to i wytrzymałość jest słaba. Pamiętam kiedyś jak byłem wybiegany to schodziłem poniżej 3min.

Jaki trening zrobić żeby osiągnąć ten cel. Chciałem robić 3 razy w tygodniu interwały 30/180 ale nie daję rady.

Prosze o pomoc, bo sam nie mam pomysłu i czuję się bezradny
Jestem uparty i jeżeli za coś się zabieram to na 100% i wkłądam w to całe serce, więc jeżeli pomożecie mi w dobraniu treningu to napewno to osiągnę.
viewtopic.php?f=12&t=31883
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
PKO
SunnyFreak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=2306&show=1 wracająć do przygotowania. Która droga będzie lepsza? Wspomniana w tym artykule droga pierwsza czy droga druga czyli ten plan rozpisany ?

Jaka będzie najlepsza droga w uzyskaniu jak najlepszego czasu ?
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

SunnyFreak pisze:http://www.bieganie.pl/?cat=19&id=2306&show=1 wracająć do przygotowania. Która droga będzie lepsza? Wspomniana w tym artykule droga pierwsza czy droga druga czyli ten plan rozpisany ?

Jaka będzie najlepsza droga w uzyskaniu jak najlepszego czasu ?
Ostatnie sześć tygodni drogi drugiej to +-droga pierwsza.

Na pewno droga druga jest lepsza, ale że masz tylko 8 tygodni to musisz znaleść jakiś kompromis. Jaki? To zależy od Twoich mocnych i słabych stron. Od tego jak jesteś wybiegany, od tego co Cię najbardziej ogranicza w biegu na 1 km. Od tego jak się szybko regeneruesz, od tego czy jak ostro zaczniesz to będziesz miał kilka dni "zakwasy" itp.

Moze trzy tygodnie drugiej fazy planu i fazę trzecią z pominięciem np. drugiego tygodnia, ale to ciężko z ww. względów powiedzieć co będzie nalepsze.
Krzysiek
SunnyFreak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam pytanko odnośnie podbiegów.
Mam się starać być jak najbardziej wyprostowany tak?
Dzisiaj robiłem to byłem wyprostowany i kolana unosiłem wysoko automatycznie tak.
I jak strome ma być to wzniesienie? Może być bardzo strome? Pozdrawiam
SunnyFreak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam pytanko odnośnie podbiegów.
Mam się starać być jak najbardziej wyprostowany tak?
Dzisiaj robiłem to byłem wyprostowany i kolana unosiłem wysoko automatycznie tak.
I jak strome ma być to wzniesienie? Może być bardzo strome? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

na początku radziłbym nie po stromych robic - tylko tak kąt 10% a staraj sie pochylac do przodu troche i krótkie kroki robic ale szybkie
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ