czy od biegania można dostać przepukliny?
Czasami po biegu, albo w trakcie, zwłaszcza kiedy biegam intensywnie jak na moje możliwości, odczuwam ból w dolnej części brzucha, z prawej strony. Ból promieniuje w dół w stronę jąder - czytałem w sieci, że mogąto byćpierwsze objawy przepukliny skośnej.
Ból nie jest silny, ale nie wiem czy powinienem biegać dalej.
A może to wcale nie jest przepuklina tylko coś innego - np. związanego z mięśniami, które można wytrenować trochę lepiej?
NB. To mój pierwszy post tutaj, ale bieganie.pl zapewnia mi motywacjędo biegania już od dłuższego czasu - dzięki !!!
przepuklina
- caryca
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
osobiscie nie slyszalam o czyms takim (nie jestem lekarzem, wiec ciezko jest ci cos powiedziec) ja bym postarala sie wzmocnic miesnie i jezeli caly czas cos odczowasz to poprostu idz do chirurga, po prawej stronie jest tez wyrostek robaczkowy, bol tez moze byc promieniujacy od niego.
- Friend
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:04
Miałem podobne objawy podczas biegania ba nawet musiałem przerwać treningi. Zalecam jednak udac się do lekarza by sprawdził czy nie masz na 100% przepuchliny. Biegaj bardzo ostrożnie, wolno, zalecam NAPROXEN 500 w tablektach (na recepte).Quote: from Icepowder on 1:31 pm on Sep. 17, 2004
Friend - pocieszyłeś mnie bardzo, bo w zeszłym tygodniu bolał mnie właśnie prawy przywodziciel
czyli nie poddawać się tylko trenować?
Życzę zdrowia
Energia podąża za myślą, a myśl podąża za energią…
- Zico
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:15
- Kontakt:
Mam dokladnie to samo, w piatek bylem u lekarza, dostalem skierowane do chirurga - w poniedzialek ide. Przepuklina to nie jest - przepukline po dotyku idzie wyczuc, tak mi lekarz wyjasnil. Mam tylko i wylacznie powiekszone wezly chlonne. No i dostalem recepte na podobny lek. Jutro bede wiecej wiedzial - dam znac. Ps nie mam tego od biegania, jezdze na rolkach, wiem nawet, ktory moment sprawil, ze sie tego nabawilem - trenuje na dosc nierownym asfalcie i jest jeden zakret, gdzie musze w skrecie przeskoczyc taki prog mocno obciazajac prawa noge - w tym momencie mnie boli. Ograniczylem troche trening, bole ustepuja. Ale tj pisalem, jutro bede wszystko wiedzial dokladnie - wypytam chirurga.
(Edited by Zico at 6:13 pm on Sep. 19, 2004)
(Edited by Zico at 6:13 pm on Sep. 19, 2004)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub Ciesielski
Jakub Ciesielski
- Zico
- Wyga
- Życiówka na 10k: 44:15
- Kontakt:
Tj jak Friend opisal:
przewodziciel uda - u mnie luzik, bo nawet nie jest naderwany, lekko sie rozciągnął;) Ale wiadomo: lepiej zebyś się upewnił!
(Edited by Zico at 6:43 pm on Sep. 22, 2004)
przewodziciel uda - u mnie luzik, bo nawet nie jest naderwany, lekko sie rozciągnął;) Ale wiadomo: lepiej zebyś się upewnił!
(Edited by Zico at 6:43 pm on Sep. 22, 2004)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub Ciesielski
Jakub Ciesielski