przepuklina

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Icepowder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

czy od biegania można dostać przepukliny?
Czasami po biegu, albo w trakcie, zwłaszcza kiedy biegam intensywnie jak na moje możliwości, odczuwam ból w dolnej części brzucha, z prawej strony. Ból promieniuje w dół w stronę jąder - czytałem w sieci, że mogąto byćpierwsze objawy przepukliny skośnej.

Ból nie jest silny, ale nie wiem czy powinienem biegać dalej.
A może to wcale nie jest przepuklina tylko coś innego - np. związanego z mięśniami, które można wytrenować trochę lepiej?

NB. To mój pierwszy post tutaj, ale bieganie.pl zapewnia mi motywacjędo biegania już od dłuższego czasu - dzięki !!!
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
caryca
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

osobiscie nie slyszalam o czyms takim (nie jestem lekarzem, wiec ciezko jest ci cos powiedziec) ja bym postarala sie wzmocnic miesnie i jezeli caly czas cos odczowasz to poprostu idz do chirurga, po prawej stronie jest tez wyrostek robaczkowy, bol tez moze byc promieniujacy od niego.
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:04

Nieprzeczytany post

pewnikiem masz naderwanie przewodziciela uda
Energia podąża za myślą, a myśl podąża za energią…
Icepowder
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Friend - pocieszyłeś mnie bardzo, bo w zeszłym tygodniu bolał mnie właśnie prawy przywodziciel

czyli nie poddawać się tylko trenować?
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:04

Nieprzeczytany post

Quote: from Icepowder on 1:31 pm on Sep. 17, 2004
Friend - pocieszyłeś mnie bardzo, bo w zeszłym tygodniu bolał mnie właśnie prawy przywodziciel

czyli nie poddawać się tylko trenować?
Miałem podobne objawy podczas biegania ba nawet musiałem przerwać treningi. Zalecam jednak udac się do lekarza by sprawdził czy nie masz na 100% przepuchliny. Biegaj bardzo ostrożnie, wolno, zalecam NAPROXEN 500 w tablektach (na recepte).
Życzę zdrowia
Energia podąża za myślą, a myśl podąża za energią…
Awatar użytkownika
Zico
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam dokladnie to samo, w piatek bylem u lekarza, dostalem skierowane do chirurga - w poniedzialek ide. Przepuklina to nie jest - przepukline po dotyku idzie wyczuc, tak mi lekarz wyjasnil. Mam tylko i wylacznie powiekszone wezly chlonne. No i dostalem recepte na podobny lek. Jutro bede wiecej wiedzial - dam znac. Ps nie mam tego od biegania, jezdze na rolkach, wiem nawet, ktory moment sprawil, ze sie tego nabawilem - trenuje na dosc nierownym asfalcie i jest jeden zakret, gdzie musze w skrecie przeskoczyc taki prog mocno obciazajac prawa noge - w tym momencie mnie boli. Ograniczylem troche trening, bole ustepuja. Ale tj pisalem, jutro bede wszystko wiedzial dokladnie - wypytam chirurga.

(Edited by Zico at 6:13 pm on Sep. 19, 2004)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub Ciesielski
Awatar użytkownika
Zico
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 44:15
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tj jak Friend opisal:

przewodziciel uda - u mnie luzik, bo nawet nie jest naderwany, lekko sie rozciągnął;) Ale wiadomo: lepiej zebyś się upewnił!

(Edited by Zico at 6:43 pm on Sep. 22, 2004)
Serdecznie pozdrawiam,
Jakub Ciesielski
ODPOWIEDZ