Buty minimalistyczne

thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wariactwo :lalala: Ale cóż zapiszę sobie. Może się skuszę.
PKO
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

thomekh pisze:Wymieńcie kilka sprawdzonych par mini na zimę i śniegi (mogą przemakać, nie zwracam na to uwagi).
Pewnie teraz są dobre okazje cenowe.
Merrell Sonic Glove albo Pulse Glove (jak gdzieś jeszcze dorwiesz) - oba na podeszwie Trail Glove
Ostatnio zmieniony 22 maja 2013, 16:20 przez pehop, łącznie zmieniany 1 raz.
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze:Dzięki wszystkim za szybką i fachową odpowiedź :) Ponieważ tutaj zapiętek jest miękki, a moja stopa ma około 26,5cm to chyba najlepszym rozmiarem będzie 43 (wkładka 27cm). Spróbuję jeszcze przymierzyć coś Merrella w Go Sporcie albo w Luboniu :)

Zastanawiam się też jaki model będzie dla mnie najlepszy. Szukam czegoś do biegania głównie po asfalcie, także w "dyszkach" i "połówkach". Jestem dosyć dobrze obyty z Zenkami i w tej chwili waham się pomiędzy Bare Access 2 i Road Glove 2. A może jeszcze jakaś inna "rękawiczka" (np. z poprzedniej kolekcji)? ;)
Flux Glove - są na tej samej podeszwie i kopycie co Road Glove z zeszłego roku. Od Trail Glove różnią się tym, że nie mają tej 1mm płytki ochronnej, co to niektórym osobom straaasznie przeszkadzała :bum: (a której brak czasem odczuwam boleśnie na kamieniach) i pod palcami nie mają ząbków/rowków/łotewa. Najchętniej kupiłbym sobie ze 2 pary na zapas, bo MRG2 jakoś mi nie podchodzą, ale żona by mnie wtedy z domu wyrzuciła :bum: :taktak:
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:na szczęście te vivo mają 7mm... :)
Jeśli nie wyjmiemy wkładki, wtedy 3mm. :oczko:
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

whatever, na stronku stoi że trzy.
podejrzewam, że po sezonie letnim mam grubszą skórę na stopie...
w każdym razie biegając po tych wszystkich szkłach-gwoździach-szyszkach i kamieniach (które zawsze i wszędzie czyhają na bosobiegaczy :oczko: ), w takich butach to się chyba bardziej boję o podeszwę buta niż o podeszwę stopy.
aż ciekaw jestem ile takie ustrojstwo jest w stanie wytrzymać.

zdrówko
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moje doswiadczenie wskazuje, ze sporo. Reklamuja,ze podeszwa puncture resistant i u mnie sie zgadza. Nie sciera sie tez za szybko.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@thomekh:
W moim przypadku: Merrell Road Glove (z zeszłego roku, nie dwójka). Mój obecnie podstawowy but na przeróżne tereny (zastrzegam, że biegam rekreacyjnie, niewyścigowo). Wycięcie pod łukiem nie przeszkadza. Jest elastyczne, nie podpiera, nie napiera, nie uciska, choć oczywiście z początku je jakby "dziwnie" czułem. Ale potem stopa zaadaptowała się do czucia czegoś od wewnątrz. Jednak, skoro ścianka buta bardziej ściśle towarzyszy skórze stopy warto zobaczyć, czy nie ma tam czegoś, co może uwierać, obcierać itp. W jednym z moich butów jest coś od wewnątrz bardziej szorstkiego niż w drugim, co w ciepłej porze roku, bez skarpetek (stopa bardziej spocona i puchnąca niż zimą) potrafi zaowocować niezłym bąblem - choć oczywiście jego przyczyną może być kształt mojej stopy, kiepska technika, za ciasne sznurowanie itp.. W zimie biegałem w nich bez skarpetek do minus 10 i bez problemów, są wystarczająco ciepłe i nie namakają łatwo w sypkim, zmrożonym śniegu. Trzymanie niezłe, także na ubitym śniegu - oprócz oczywiście podłoża zmrożonego czy pokrytego mokrym, ciężkim śniegiem/chlapą. Brak płytki ochronnej nie przeszkadza - jasne, że czuje się kamyki czy szyszki, ale te 10 mm wibramu robi swoje.

Ponieważ są ładne (mam wersję szaro-pomarańczową) i można w nich śmiało chodzić na codzień, a nuż będzie to dobry argument dla Najwyższej Ślubnej Instancji? :)

Wybierając się do GoSportu czy Decathlonu pamiętajmy, że buty te (także Bare Access itp.) mogą się znaleźć na półkach bynajmniej nie w dziale biegowym tylko ogólno-rekreacyjnym czy trekkingowym. Więc poszperajmy po bokach.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

hassy, w zasadzie nie bez racji. Road Glove świetnie się nadają do trekkingu, po 20km po brukach, szutrach i kamieniach masywu Śnieżnika stopy były dalej nieruszone :). W Minimusach po takim dystansie w górach nie wiedziałem już jak stawiać stopy. Potencjalnie to świetny but do biegów górskich, dobrze izoluje od podłoża i ma bardzo dobrą przyczepność na skałach.
Na zimę też się dobrze nadają, od razu przemakają, ale też od razu schną.
The faster you are, the slower life goes by.
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolejne buty z gatunku minimalistycznych - Underarmour Toxic Six - choć warto zaznaczyć, że mają 4 mm różnicę między obcasem, a palcami http://minimalistrunningshoes.org/armou ... hoe-review
Awatar użytkownika
szelma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ooo, ładne paputy z tych Underarmourów! :sss:
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

thomekh, a ja polecę, tradycyjnie, SKORA :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

szelma pisze:Ooo, ładne paputy z tych Underarmourów! :sss:
Oj ładne. Szpan na pół miasta by był. :hej:
I dropik jak dla mnie akurat.
Ale niepokoją mnie 2 rzeczy- ten szew zygzakowy w koło cholewki- - podejrzanie wygląda i podejrzewam ze by obcierał bez skarpetki.
No i te szpary w podeszwie niby między palcami.
Już mnie trafia szlag jak ciągle muszę z minimusów podeszw wydłubywać kamyczki które wchodzą akurat w te malutkie dziurki w klastrach :wrrwrr:
Czasami mam wrażenie, ze oni w ogóle w tych butach nie biegają, tylko wszystko powstaje na desce kreślarskiej dla idei , ewentualnie ktoś się w laboratoryjnych warunkach po bieżni przeleci i tyle testów. :wrrwrr:
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

klosiu pisze:Road Glove świetnie się nadają do trekkingu, po 20km po brukach, szutrach i kamieniach masywu Śnieżnika stopy były dalej nieruszone :). W Minimusach po takim dystansie w górach nie wiedziałem już jak stawiać stopy. Potencjalnie to świetny but do biegów górskich, dobrze izoluje od podłoża i ma bardzo dobrą przyczepność na skałach.
Na zimę też się dobrze nadają, od razu przemakają, ale też od razu schną.
Aż na takich szlakach ich nie testowałem, ale jako ogólno-terenowo-wycieczkowe, miejskie itd. nadają się super. Człek to jednak durny był kiedyś po górach latając - naczytał się literatury i uznał, że tylko ciężkie sztywne górskie trepy są odpowiednie, więc katował se te nogi patrząc z wyższością Człowieka Gór na żałosnych niedzielnych ceprów w lekkich butach pod kostkę. A z czasem sam wsiada w coś takiego (fakt, że na wibramku i z mocniejszymi stopami, co robi dużą różnicę) i trepy zbierają kurz na strychu. Niedawno był wątek kogoś, kto dłuuugą wyrypę po górach z plecakiem chciał odbyć w lekkich butach, które z założenia miały moknąć i schnąć. A fakt, że MRG schną po prostu od ciepła stopy. Dopóki się nią rusza - nie marznie.

Ale ja i tak jakoś ku tym Lemsom najbardziej grawituję (irracjonalna sympatia, bo na nogach ich nie miałem), bo też wyglądają na takie do tańca i do różańca. Skora oczywiście też fajne, Qba, dobry kompromis między mini a nie ultra :)
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Feelmax Kuuva 2 - jedna z niewielu opcji do lasu, w góry na poważniejsze szlaki niż drogi http://www.toesalad.com/reviews/minimal ... ax-kuuva-2 i co ciekawe, pochodzi z Finlandii.

Szykuje się nowa wersja Earth Runners, o których kiedyś pisał HeavyPaul - Paweł, http://www.kickstarter.com/projects/128 ... or-sandals
Awatar użytkownika
szubert
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 40:06
Życiówka w maratonie: 03:09:11

Nieprzeczytany post

HEY, mam pytanie do osób biegających w merellach, jaka i czy w ogóle różnica pomiędzy ROAD GLOVE 2 a BARE ACCESS 2? Czy różnica wynika z przeznaczenia, amortyzacji czy czegoś innego? Patrząc na te buty wydają się bardzo podobne wykonaniem. Obecnie świeżo zakupiłem MBA2 i jestem baaardzo zadowolony a że cena na zall jest super zastanawiam się czy nie dokupić drugiej pary? czy BARE ACCESS 2 będą się nadawały również na zimę; ubity, rozmokły śnieg?
Biegam od 08-2012
● 5 km: 20:12
● 10 km: 40:29
● Półmaraton: 01:29:31
● Maraton: 03:06:43
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ