Buty minimalistyczne

hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

bmejsi pisze:Kupiłem czarne z szarą podeszwą. Przesyłka szła tydzień, kolejne dwa przeleżała na cle już w Polsce :bum:
1. Czy nasze panstwo usiluje sciagnac swoja danine celna czy przepuszcza takie rzeczy bez oplat?

2. Jak z nimi ustalales rozmiar? Dlugosc stopy w cm czy calach? Rozmiar buta innej marki, ktory pasuje?

P.S. Re technika: w rozwazaniach o ladowaniu pewnie pomoze rozdzielenie pierwszegokontaktu z podlozem od pelnego obciazenia i amortyzacji ladujacej masy ciala. To dwie rozne sprawy.
PKO
udarr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Co do rozmiaru to ja skorzystałem z tabelki Sockwy, mam nadzieję, że się sprawdzi tym bardziej, że Klanger z forum ma niemal identyczną długość stopy i z tego co pisał odpowiada mu rozmiar US11, który też zamówiłem.

A co do cła to sam jestem ciekaw. Myślę, że nie powinni ściągać za jedną parę "butów" bo wtedy traktowane jest to jako na własny użytek. Jak zamawiałem stoper z USA o podobnej wartości to nic nie wzięli.
Stąpaj i daj stąpać innym.
Awatar użytkownika
bmejsi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3.32

Nieprzeczytany post

Sprawa cła jest prosta- do 200$ nie naliczają, gorzej jest z vatem, doliczają powyżej 60$. Przy doborze rozmiaru korzystałem z ich tabelki. Oczywiście wypadłem na styku rozmiarów. Buty są ok, ale chyba na drugi raz brałbym większe. Obawiałem się czy będą się dobrze trzymały, ale okazało się, że niepotrzebnie.
I ran. I ran until my muscles burned and my veins pumped battery acid. Then I ran some more.
komentarze do bloga viewtopic.php?f=28&t=33659
udarr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A jaką masz długość stopy i jaki rozmiar wziąłeś ? Wypadłeś na granicy rozmiarów i rozumiem, że wybrałeś mniejszy bo piszesz, że następnym razem kupiłbyś większe ? Czy co gorsze wybrałeś większy i uważasz, że powinny być jeszcze większe ?
U mnie 26.5cm i sugerowane US11, czyli przedział 26.0-26.7cm. W prawdzie na granicy to nie jest jednak blisko górnych widełek obawiam się czy nie będzie za mały w konsekwencji czego będzie niezbyt dużo przestrzeni na 'rozciapierzanie' palców przy lądowaniu.
Awatar użytkownika
szelma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po pierwszym bieganiu w Skorach Phase wrażenia bardzo pozytywne :usmiech: Nadal dobrze - jak na moje potrzeby - czuć podłoże, ale jednak trochę więcej pod stopą podeszwy i trochę "miękcej" :oczko: Po pierwszym bieganiu jestem zadowolona z zakupu - wrażenia w stopach takie, o jakie mi chodziło. Bałam się trochę zapiętka, bo jest strasznie twardy, ale w biegu go nie czułam - zobaczymy, jak będzie przy dłuższych dystansach.
Awatar użytkownika
bmejsi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3.32

Nieprzeczytany post

wziąłem mniejsze, na drugi raz brałbym jednak za duże, ale sam nie wiem czy wtedy nie byłoby zbyt dużo luzu
I ran. I ran until my muscles burned and my veins pumped battery acid. Then I ran some more.
komentarze do bloga viewtopic.php?f=28&t=33659
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czołem,

Kilka dni nie czytałem forum, a tutaj Sockw się namnożyło :))) miłego biegania :)

Śledzenie przesyłek z USA kończy się na granicy, tzn. po opuszczeniu USA pozostaje już tylko czekać :P Większość przesyłek dochodziła do mnie jednak do 2 tygodni.

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a propos sockw, dzięki Klangerowi miałem sposobność dzisiaj spróbowania Sockw i wrażenie pozytywne - obszerne, leciutkie, fajne czucie podłoża. jednak nie jest to juz moja bajka - spotkanie z kamieniami jest daleko poza moją granicą komfortu.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@Paweł, Luna Mono, które tutaj masz na stopach https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... nt_count=1, to model robiony na miarę, czy wersja uniwersalna?

Czy to jest złudzenie optyczne, czy one lekko są za duże jeśli chodzi o szerokość?

@Qba

Fajnie, że coraz więcej osób wyrobi sobie opinę o tych butach. Każdy nieco z innego punktu widzenia patrzy na ten sam temat, przez co za jakiś czas stworzy się całkiem interesująca pula wrażeń. Co dla szukających odpowiedzi "co kupić" może być bezcenne.
udarr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Eh tak sobie śledzę podróż moich 'Sockw' i widzę California, Los Angeles nie wiem czy obecnie chciałbym pobiegać gdzieś indziej, może w Nowej Zelandii.

Obrazek

No nic, idę póki co biegać po naszych wertepach i kamieniach :D
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Testował ktoś może z was Merrell Barefoot Run Vapor Glove ?
udarr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dostałem właśnie swoje Sockwy i to uwaga - dzisiaj minął 8 dzień od złożenia zamówienia, czyli dostawa w 6 dni roboczych. Karton oczywiście rozerwany, pewnie ktoś się interesował zawartością ale liczył na coś lepszego niż skarpetki :) Z nazwy Sockwy są koloru szarego ale wyglądają jak srebrne szczególnie w słońcu. Chodzę w nich po domu i jest przyjemnie. W skarpetach poskakałem też trochę na skakance i jest dosyć nieźle, podobnie jak boso chociaż też bez przesady i teraz zaczynam rozumieć co mieli na myśli ludzie, którzy mówili, że podeszwa mimo swoich 1.2mm nie oddaje w pełni uczucia bosej stopy chociaż wydawało mi się to niemożliwe przy tak cienkiej podeszwie. W kwestii biegania wypowiem się... jak pobiegam :) Mam wątpliwości do co rozmiaru, chyba następnym razem kupiłbym US12 bo pomimo, że 'tabelkowo' mieszczę się w US11 to stopa zajmuje mi cały but od początku do końca i chyba jednak jest minimalnie za mały, zobaczymy po biegu.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

udarr pisze:teraz zaczynam rozumieć co mieli na myśli ludzie, którzy mówili, że podeszwa mimo swoich 1.2mm nie oddaje w pełni uczucia bosej stopy chociaż wydawało mi się to niemożliwe przy tak cienkiej podeszwie.
Mocniejsze bodźce wyczuwa pewnie dość podobnie, ale pełnej gamy wrażeń dotykowych nie dostaniesz. Mechanoreceptory w stopie to dość czuła orkiestra, reagują nie tylko na walenie w bęben. To samo przecież będziesz miał z opuszkami palców u rąk po założeniu rękawiczek lateksowych (jeszcze cieńsze niż 1,2 mm) - że się ograniczę do bardziej niewinnego przykładu odczuć po zastosowaniu lateksu ;) Dużo czujesz, sporo precyzji ruchu zachowujesz - ale gołe opuszki to gołe opuszki.
udarr
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pomijając aspekty dotyku/czucia to pozostaje podeszwa,która pomimo tego, że wygina się we wszystkie strony świata to nadal reprezentuje pewną sztywność.
Awatar użytkownika
HeavyPaul
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam :)

@Klanger, sandały są zamówione ze standardowej rozmiarówki. Luny generalnie są dosyć szerokie, ale nie powiedziałbym, że za szerokie. W sandałach stopa w czasie biegu przesuwa się do wewnątrz i może wydawać się, że są one za szerokie. Na początku nawet trochę mnie to denerwowało, ale tak na prawdę w żaden sposób nie wpływa to na komfort użytkowania.

Tak w ogóle to zapraszam do lektury recenzji Luna Sandals Mono, którą wrzuciłem na bloga parę dni temu ;)
http://heavyrunslight.blogspot.com/2013 ... yczny.html

@qba, jak to nazwałeś "spotkanie z kamieniami" może być mało komfortowe, ale moim zdaniem propriocepcja w bieganie naturalnym jest trudna do przeceniania i każdy kto podchodzi do tego tematu na poważnie powinien przynajmniej od czasu do czasu zafundować sobie takie doznania. Niekoniecznie przy każdym biegu (sam też tego nie robię), ale czasami warto :)

@udarr, odebrałem już dużo przesyłek zza Wielkiej Wody i jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby któraś nosiła ślady otwierania. Zamawiałem nawet do Turcji, kiedy tam mieszkałem i też wszystko było OK, a Turcy bywają ciekawscy ;) Ale jak widać nigdy nie wiadomo... szok...

Co do czucia podłoża - za każdym razem kiedy zakładamy COKOLWIEK na stopy, już w jakimś stopniu ingerujemy w ich działanie (czucie podłoża, ruch itp. itd.) Pytanie tylko na ile te zmiany są rzeczywiście istotne z punktu widzenia biegania naturalnego? Według mnie Sockwa sprawdza się na prawdę świetnie i daje odczucia pod każdym względem bardzo zbliżone do poruszania się boso. Oczywiście jakaś ingerencja jest, ale moim zdaniem na tyle niewielka, że bieganie w Sockwach możemy spokojnie nazwać bieganiem naturalnym.

Jeżeli chodzi o sztywność podeszwy w Sockwach - wydaje mi się, że ciężko będzie stworzyć coś bardziej elastycznego ;)

Zresztą, nad wpływem obuwia na bieganie naturalne zastanawiałem się już tutaj: http://heavyrunslight.blogspot.com/2013 ... buwie.html
(oczywiście są to tylko moje spostrzeżenia)

Pozdrawiam

Paweł
Mój BLOG: Heavy Runs Light
Aktualne informacje o testach + duża dawka zdjęć na moim profilu na FACEBOOKU
Dla spragnionych zdjęć INSTAGRAM :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ