Ostro z buta

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Michał Skoczyński pisze:
maly89 pisze: I jeszcze kolego jakbyś mógł nam podać jakieś naukowe poparcie tej tezy, że buty z dobrą amortyzacją uchronią przed kontuzją :)
Tego nie powiedziałem...

No jeżeli nie powiedziałeś to ok. Ale słowa:
Michał Skoczyński pisze:Trzeba najpierw kupić buty, bo bez butów to zdecydowanie szybciej możesz złapać kontuzję, a nie bakcyla...
... po prostu na to wskazywały :)

Michał Skoczyński pisze:Nie mówię, żeby od razu kupować Nimbusy za 600 zł, ale but powinien amortyzować. Być może w twoim przypadku waga nie była duża jak zaczynałes, nie "szalałeś" na początku, miałeś genialną technikę lub tak jak napisałeś po prostu szczęście. ;)
Dlaczego but powinien amortyzować? Dlaczego nie może robić tego stopa?

PS: Co do moich początków to ważyłem 116 kilogramów, biegałem 5 razy w tygodniu :) Początkowo około 20 kilometrów w tygodniu o ile dobrze pamiętam :)
PKO
Awatar użytkownika
Michał Skoczyński
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czyli pewnie miałeś idealną technikę i biegałeś jak baletnica xD
Dobrze wiesz, że kolana są najbardziej obciążone, dlatego powinno biegać się w czymś miękkim.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Michał, proponuję zapoznać się aktualnym stanem wiedzy o biomechanice, udziale buta w zdrowym bieganiu itd., bo powtarzając obalone anachronizmy, do tego tak kategorycznym tonem, trochę się ośmieszasz.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@ Qba
Po co karmić trolla?
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pehop, pewnie masz rację, ja mam osobiste uczulenie na takich doradców od wszystkiego z własną stronką w podpisie.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
pehop
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:pehop, pewnie masz rację, ja mam osobiste uczulenie na takich doradców od wszystkiego z własną stronką w podpisie.
Oj tam zaraz doradców :)
Chłopak orze jak może na trudnym i spływającym krwią żóltodziobów rynku MLM (czy też innych nikomu nie potrzebnych usług) i kombinuje jak zdobyć od biegającej braci adresy mejlowe, a Ty wymagasz od niego, żeby się dokształcił :bum:
Przecież chłopak nie po to kończył studia :nienie:
"Niezależnie od okoliczności zewnętrznych, każdy ma niezbywalne prawo spieprzyć swoje życie tak, jak uważa to za stosowne" - by mój ojciec
Awatar użytkownika
Michał Skoczyński
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ok widzę, że szybko wyrobiliście sobie opinię...
Może po prostu uważam, że naturalne bieganie to wymysł marketingowy?
Widzę, że spotkałem się z silną grupą zwolenników wszelkiego rodzaju badań amerykańskich naukowców.
Niech każdy biega jak chce, ja po prostu stwierdzam co według mnie jest najlepsze.
Pozdrawiam i bez spiny proszę...
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Michał Skoczyński pisze: Może po prostu uważam, że naturalne bieganie to wymysł marketingowy?
A to nie było czasem tak, że marketingowcy wynaleźli te wszystkie cudowne amortyzacje, wspomagania, systemy i nie wiadomo co jeszcze. Później część biegaczy zaczęła się od tego odwracać. A to poskutkowało tym, że owi marketingowcy chcąc zaspokoić nową potrzebę na rynku zaczęli tworzyć "obuwie do biegania naturalnego"?

Oczywiście mogę się mylić. Jeżeli tak to proszę o korektę :)
Awatar użytkownika
Michał Skoczyński
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tutaj powstaje pytanie - co było pierwsze - trend czy but? :) Ale nawet jeśli trend był pierwszy to nie zmienia to faktu, że ceny butów do naturalnego biegania są absurdalne. Rownie dobrze mogłyby być takie buty 2 razy tańsze, bo przecież zwinne chińskie rączki potrafią to zrobić super tanio, albo mogliby powiedzieć "Idźcie biegać na boso". Rynek dopasował się perfekcyjnie - czysty marketing
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pierwsze to było bieganie.
Bynajmniej nie z pięty i bynajmniej nie z amortyzacją w podeszwie.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Michał Skoczyński pisze:Tutaj powstaje pytanie - co było pierwsze - trend czy but? :) Ale nawet jeśli trend był pierwszy to nie zmienia to faktu, że ceny butów do naturalnego biegania są absurdalne. Rownie dobrze mogłyby być takie buty 2 razy tańsze, bo przecież zwinne chińskie rączki potrafią to zrobić super tanio, albo mogliby powiedzieć "Idźcie biegać na boso". Rynek dopasował się perfekcyjnie - czysty marketing
Do naturalnego biegania wystarczy sama stopa. Kto ma Ci powiedzieć "Idźcie biegać na boso"? Sam zdejmij buty, wyjdź na trawnik i biegnij. Nie musisz sobie od razu kupować FiveFingers Vibram :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ