bieganie z iPhone

Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wlasnie zaladowalem Chaser do swojej Nokii.
Niestety, telefony windows na razie nie ciesza sie z nadmiaru aplikacji.

Na razie wiec slucham muzyki przez bezdrutowe sluchawki.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
PKO
przyszły maratończyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 51:52
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Korzystałem z Nokii e72 i Endomondo - działało, czasami pokazywało paski, ale najgorsze było nawet 15 minutowe szukanie satelit. Później miałem/mam nadal iPhone 4s. Satelit szuka, a właściwie nie szuka, są odrazu po uruchomieniu aplikacji. Działa super, sprawdzałem (biegałem jednocześnie) kilka aplikacji: Endomondo, runkeeper, adidas, runstastic i sports tracker. Jednak to zdecydowanie Endomondo ma najwięcej możliwości. Od trzech miesięcy mam możliwość sprawdzenia wszystkiego z Garminem 910XT, były takie biegi że zabierałem i Garmina i iphona. Różnica praktycznie żadna, zdarzało się że iPhone troszkę nadkładał trasy, ale umówmy się to w końcu telefon i czy na 21 km nadłoży 200 metrów to chyba nie dużo. Podsumowując, jak najbardziej się nadaje do tego. Jedyny minus to bateria - przy dłuższym wybieganiu, i dodatkowo słuchaniu muzyki niestety czasami jej brakowało. A jeszcze jak był mróz to już na bank nie wystarczy
zapraszam na bloga (zwykłego): www.szuranie.pl

BLOG na forum bieganie.pl:: TUTAJ
zapraszam do komentowania: TUTAJ

szuranie.pl na Facebooku: TUTAJ
Obrazek
Awatar użytkownika
RavS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

przyszły maratończyk pisze:Jedyny minus to bateria - przy dłuższym wybieganiu, i dodatkowo słuchaniu muzyki niestety czasami jej brakowało. A jeszcze jak był mróz to już na bank nie wystarczy
Masz Pro czy podstawową wersję? Nie wiem jaka jest różnica w oprogramowaniu, ale wersja Pro w zaletach ma m.in. wspomniane "oszczędzanie energii". Nie brakowało mi prądu nigdy, nawet przy ponad 3h bieganiach.
Obrazek
cap45
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

Biegam z iphone 4S z aplikacją Endomondo. Chciałem dokupić pulsometr z opaską, ale nikt za bardzo nie wiem, co będzie działałao z Endomondo i z moim telefonem.

Myślałem też o samej opasce z pominięciem pulsometru, ale też mam problem ze znalezieniem odpowiedniej...

Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi...

Pozdr.
p.
Awatar użytkownika
RavS
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cap45 pisze:Witam,

Biegam z iphone 4S z aplikacją Endomondo. Chciałem dokupić pulsometr z opaską, ale nikt za bardzo nie wiem, co będzie działałao z Endomondo i z moim telefonem.

Myślałem też o samej opasce z pominięciem pulsometru, ale też mam problem ze znalezieniem odpowiedniej...

Będę wdzięczny za Wasze podpowiedzi...

Pozdr.
p.
Tu mogę pomóc, bo właśnie kupiłem.

Powinno działać wszystko co będzie po prostu bluetooth. A na pewno działa bezproblemowo Wahoo albo Polar

Pierwszy droższy, sprzedawany był nawet przez stronę Endomondo, ale już go tam nie ma. W Polsce dostępny obecnie w jednym miejscu: http://www.conrad.pl/Pulsometr-Wahoo-Fi ... &pi=319340

W Polarze masz 2 możliwości. Modele H6 i H7, oba są Bluetooth z tą różnicą, że H6 jest kompatybilny zdaje się tylko z Apple (nowsze modele np od iPhone 4S, specyfikacja tutaj: http://www.polar.com/us-en/support/FAQs ... patibility), a H7 również z zegarkami Polara, niektórymi bieżniami itd. Różnica w cenie niewielka ok 210zł za H6 i 240 za H7

Ja kupiłem H7, bez reklamy, ale kupiłem na tej aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=3215258808 Wybrałem najtańszą przesyłkę, bo mi się nie spieszy, a i tak był na miejscu w niecałe 48h.

Testował będę od połowy czerwca, aż dojedzie na to odludzie w którym jestem ;) Na razie leży u znajomego więc nic więcej nie mogę powiedzieć.
Obrazek
cap45
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za linki. Były bardzo pomocne... Znajomi namawiają mnie jednak na osobny pulsometr, bo za niedużo większe pieniądze od kosztu opaski mogę go już kupić. Patrzyłem na Polara RS300X, ale o łączeniu z Iphone'm mogę chyba zapomnieć.

W sklepie z linka poprosiłem o wycenę tego pulsometru ale z wymienionym nadalnikiem na H7. Uczciwie jednak powiem, że nie jestem przekonany z potencjalnej wartości dodanej przy wyższej cenie (której nie znam), którą mi dzisiaj obiecano...

Dziękuję za potencjalne komentarze...
przyszły maratończyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 51:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

RavS pisze:
przyszły maratończyk pisze:Jedyny minus to bateria - przy dłuższym wybieganiu, i dodatkowo słuchaniu muzyki niestety czasami jej brakowało. A jeszcze jak był mróz to już na bank nie wystarczy
Masz Pro czy podstawową wersję? Nie wiem jaka jest różnica w oprogramowaniu, ale wersja Pro w zaletach ma m.in. wspomniane "oszczędzanie energii". Nie brakowało mi prądu nigdy, nawet przy ponad 3h bieganiach.

Miałem pro przez miesiąc, szczerze nie zauważyłem jakiejś konkretnej zmiany. Jest niby jakiś energy saver, ale to trzeba by testować w takich samych warunkach, czasie itd. To było w zimie, raz -10, raz -15, raz śnieg itd itd. Nie było to "mierzalne" dlatego ciężko mi odpowiedzieć czy to działa, czy nie...
zapraszam na bloga (zwykłego): www.szuranie.pl

BLOG na forum bieganie.pl:: TUTAJ
zapraszam do komentowania: TUTAJ

szuranie.pl na Facebooku: TUTAJ
Obrazek
Awatar użytkownika
RavS
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

przyszły maratończyk pisze: Miałem pro przez miesiąc,
Sorry za pytanie ;) Na pewno miales PRO, czy przez miesiac miales Premium? Bo jak kupilbys Pro to mialbys je caly czas... raz sie kupuje aplikacje i jest :) Premium to comiesieczna/coroczna subskrybcja.

Co nie zmienia faktu, ze dziwne. Ja w swoim iPhonie mam caly czas wlaczony GPS, WiFi i 3G, biegam czasem z muzyka i nawet po ponad 3h nie brakowalo mu pradu. W samochodzie nawet z AutoMapa wytrzymywal spokojnie ponad 3h bez ladowania.
Obrazek
Awatar użytkownika
barberry
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Odświeżam wątek i krótka piłka: Wahoo Blue HR czy Polar H6/H7? Cena podobna, współpracować ma póki co z iPhone 5 i Endomondo.
Skłaniam się ku Polarowi ze względu na to, że mam już zwyczajny HRM tej firmy i sprawdza się bardzo dobrze. O firmie Wahoo usłyszałam dopiero dzisiaj. Ale to może o niczym nie świadczyć. Dlatego proszę o Wasze opinie.

Na youtube znalazłam recenzję o wiele bardziej przychylną Polarowi H7 http://www.youtube.com/watch?v=3QvbGYzgJYo
garmin.sklep.pl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43
Życiówka w maratonie: 3,32

Nieprzeczytany post

Tak czy inaczej przy poważnym traktowaniu biegania i tak w końcu zaczniemy korzystać z pusometru z prawdziwego zdarzenia. Taka jest po prostu kolej rzeczy.
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

garmin.sklep.pl pisze:Tak czy inaczej przy poważnym traktowaniu biegania i tak w końcu zaczniemy korzystać z pusometru z prawdziwego zdarzenia. Taka jest po prostu kolej rzeczy.
ale co to znaczy według ciebie? Żartujesz?
Mam Garmina 610 z pulsometrem w zestawie i daleko mu do iphone 5s i Polara.
iPhone 5s i runkeeper oraz program do monitorowania pulsu to fatastyczny zestaw. Kalibracja pomiaru odbywa się przy spoczynku jak i po biegu - program (jest ich kilka) ma dane z polara - te biegowe programy. pobieramy sobie program medyczny i kładziemy palec na ekran - porównujemy dane. No runstastic.

Ostatnio biegam tylko z iphonem bo niebo pochmurne i zanim zegarek znajdzie sygnał GPS to ja już jestem kilometr dalej.
Zegarek za 1600 zeta 2 lata temu - jest po prostu kiepski. Jest to już 3 sztuka 2 pierwsze używałem intensywnie to wysiadły. Ten więcej odpoczywa niż działa.

W nowym iPhone nawet nie muszę włączyć że biegnę. Załączę program 2 sekundy i GPS mówi redy ja idę spokojnie i zaczynam biec to runkeeper zaczyna mierzyć dystans od procesor M7 w nowym iphonie działa. Zmiana kierunku to bajka nie to co przy 610. No i najważniejsze 5 h treningu spokojnie wytrzyma w przeciwieństwie do zegarka który wytrzymuje.
Są etui do pływania. jeden minus to rozmiar w porónaniu z zegarkiem. Ale mamy muzę, telefon alarmowy w razie W i bardzo dokładne pomiary - nawet na stadionie.
W następną niedzielę pobiegam kilka kułem po bieżni i pokażę porównanie danych w iPhone i zegarka Garmin.

Edit: Chętnię opiszę kopiowanie danych na runkeeper, endomondo, nike czy wiele wiele innych.
Wtyczki do Garmina to od kilku lat zawsze jakiś problem. A to przeglądarka nowa wersja, a to system, a to pendrive dostarczony z zegarkiem przestał działa itd.

edit: dzisiejsze porównanie
endomondo - zegarek - http://www.endomondo.com/workouts/292562389
runkeeper iphone - http://runkeeper.com/user/Klaus1973/act ... e36=4ygg5d

mapa i tak nie ma idealnego - pokrycia ale start i koniec jest ekstra z garmina.

Salute
klaus
Ostatnio zmieniony 02 lut 2014, 22:46 przez Klaus, łącznie zmieniany 1 raz.
संस्कृतम्
"Prawdziwy mężczyzna od wódki może umrzeć - zgłupieć nie śmie"
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Klaus Ale pierdolisz :) koledze w górach wyszły mega dziwne rysunki z zapisu trasy :) telefon jak zgubi Gsm nie radzi sobie z GPS, a z garmina 910 wyszla mu normalna trasa.
Awatar użytkownika
Klaus
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

To nie są pierdy. To moje doświadczenie w tym temacie.
Masz przykłady. Problemy były do 3GS iphone.
Jak zawsze mojemu koledze gdzieś tam coś tam. Wklej przykłady. Ja to chętnie nagram porównanie tych sprzętów.
संस्कृतम्
"Prawdziwy mężczyzna od wódki może umrzeć - zgłupieć nie śmie"
Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać.
Obrazek
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie warto! Tylko 5, jeśli "budżetowo", choć w sumie w tej chwili najlepiej 5s (64 bit. procesor, M7 współprocesor itd).
krzys1001
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:35
Życiówka w maratonie: 02:58:32

Nieprzeczytany post

Witam posiadam Iphone 4s oraz 5. Wizualnie nie wiele się różnia, piątka bardziej smukła. Jeśli chodzi o funkcjonalność to dla zwykłego użytkownika niczym się nie różnią. Piątka trochę szybsza ale nie jest jakaś przepaść. W czwórce krócej trzyma bateria ale może to z racji wieku telefonu.
Używam iphona od dłuższego czasu,chodzę po górach, biegam i śmigam na rowerze. Nigdy nie było problemu z zapisem trasy, gps i tym podobnymi bez względu czy telefon był w sieci gsm czy też nie.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2014, 11:55 przez krzys1001, łącznie zmieniany 1 raz.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ