Bieg na 1000m

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
karpiu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, dzisiaj biegaliśmy 1km, miałem bardzo słaby czas - 5:03, przez ostatnie dwa lata miałem problemy z kolanami - nie mogłem biegać, skakać, jeździć na rowerze.. Pogorszyła mi się strasznie kondycja. Chciałbym zacząć robić od nowa tą kondycję, ale nie wiem za co się zabrać.. Dodam, że mam 15 lat i jestem w III gimnazjum.

Z góry dzięki.
PKO
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Żeby biegać trzeba biegać. nie ma żadnej tajemnicy. Zacznij od tego żeby 3 razy w tygodniu wyjść na "trening".

Biegaj powoli, dużo wolniej niż na tym teście. Staraj się żeby każdy Twój trening zajmował 30 minut. Jeżeli na początku nie będziesz w stanie biec POWOLI (naprawdę najważniejszy na początku jest czas Twojego treningu, a nie tempo, im wolniej będziesz biegł tym łatwiej Ci będzie o to by trwało to dłużej) pół godziny to rób tak że biegniesz 4 minuty, 1 minutę (jeżeli i te proporcje będą za ciężkie to spróbuj 2min marsz 3 min bieg) idziesz i powtórz to 6 razy. Tak aby całość trwała 30 min.

Skoro miałeś problemy z klanami to bardzo ważne jest żebyś biegał tylko po miękkich naiwerzchniach (ścieżki ziemne, parkowe, leśne, plaża, łąka itp.). Jeżeli nie masz takich miejsc tuż pod domem to przejdź się kawałek do najbliższego. Dodatkowy marsz przed i po treningu wyjdzie Ci tylko n zdrowi.

Dla wzmocnienia mięśni i zapobieżenia kontuzjom, rób dodatkowe ćwiczenia: na nogi, brzuszki i pompki.

Pobiegaj tak z dwa miesiące, a pprwa będzie z pewnścia spora. Jeżeli do tego czasu dalej będziesz chciał biegać to wtedy będzie mżna pomyśleć nad czymś więcej
Krzysiek
karpiu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Więc jutro idę przebiegać te 30 minut 3' bieg/2' marsz.. I to takimi proporcjami przez te 2 miesiące, czy coś zmieniać?
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

karpiu pisze:Więc jutro idę przebiegać te 30 minut 3' bieg/2' marsz.. I to takimi proporcjami przez te 2 miesiące, czy coś zmieniać?
Po tygodniu (3 treningach) przejdź do 4mn/1min, po kolejnym tygodniu 4min30s/30s (tu już możesz być gotowy do 30 min biegu ciągłego, jak nie to za tydzień na pewno) potem już 3xtyg po 30min.
Postępy na początku będą bardzo szybkie, ale musisz pamiętać żeby biegać powoli. Najlepiej tempem konwersacyjnym tzn. tkim żebyś byl w stanie rozmawiać. Praktycznie zdyszka nie powinna się pojawiać, ewentualnie bardzo lekka.
Krzysiek
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brzuszki
Nie brzuszki, tylko spięcia brzucha.
Technika: http://www.menshealth.pl/fitness/Trenin ... cha,3546,1
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
karpiu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Temat odświeżam, wybaczcie.
Natomiast ostatnio nie miałem jak zbytnio dużo biegać, bo bardzo często chodziłem na orlik.. Zauważyłem podczas biegania, że moim największym problemem są nogi, nie płuca.. Choć oba należałoby poprawić. Takie pytanie, czy ogólną kondycję (wydolność i nogi) poprawiają się też na długiej grze na orliku? Myślę, że na roku szkolnym będę miał więcej czasu na bieganie niż na wakacjach, bo teraz to praktycznie codzienny orlik. Jak myślicie, ile byłbym w stanie poprawić się biegając od września do następnego września?
karpiu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Refresh.
Awatar użytkownika
ADEK
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

karpiu pisze:Refresh.
:lalala:
"Polacy nie gęsi,swój język mają", szczególnie w takim dniu!
Co do pytania to na pewno większe efekty osiągniesz jeżeli będziesz biegać regularnie od dziś a nie od września. We wrześniu coś Ci wypadnie,później znów coś w październiku i będzie tak prawdopodobnie aż do... następnego września. Teraz nie chodzisz do szkoły,raczej też nie pracujesz więc czasu masz aż nadmiar, należy go tylko dobrze zagospodarować. Biegaj np. wcześnie rano przed wyjściem na boisko (albo nawet biegnij z domu na boisko, jakąś odpowiednią trasą), bo po grze możesz być zbyt zmęczony. Jeżeli chodzi o nogi to każda aktywność ma na nie jakiś wpływ, piłka również, jednak aby poprawić wytrzymałość warto by dorzucić do tego jeszcze jakieś ćwiczenia.
karpiu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Biegam wtedy kiedy mam siłę.. Dodam, że w domu jeszcze robię trening domatora, a to kolejne zmęczenie..
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czyli ile razy biegałeś odkąd założyłeś ten temat? Bez systematyki nie ma rezultatów.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ