Bieg na 1 KM

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:15
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

aha jeszcze chiałem poruszyć kwestie odżywianie jak muszę sie odżywiać wiemże 2h przed biegiem sie nie je ale chodzi mi o to i kalorii mam spożywać i jakie produkty i co odstawić
PKO
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

To skomplikowane i nikt za Ciebie diety Ci nie ułoży. Poczytaj i wógle.
Pamiętaj, żeby się zdecydować albo na węglowodany, i wtedy znacznie mniej tłuszczu (ale on musi, być to jest bardzo ważne! Nie można go całkiem unikać!), albo tłuszcze, i wtedy Żywienie Optymalne, poczytaj. Staraj się zbytnio nie mieszać tych składników (tzn. żebyś nie zjadał ich w zbliżonej proporcji kalorycznej).

Mam pytanie od siebie - test Coopera biegany na dzień przed startem na kilometr to nie jest najlepszy pomysł, jeśli chcę walczyć o mocną życiówkę, prawda?
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

peja162 pisze:aha jeszcze chiałem poruszyć kwestie odżywianie jak muszę sie odżywiać wiemże 2h przed biegiem sie nie je ale chodzi mi o to i kalorii mam spożywać i jakie produkty i co odstawić
Zjedz troche wiecej miesa na dzien przed.
W dzien zawodow 1-2 bulki maslane grubo z maslem (4-5h przed) 2 garsci rodzynek (2-3h przed).

Dlatego tak an nie inaczej to kiedy indziej. Na suplementy troche za wczesnie.

Rolli
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bylon pisze: Mam pytanie od siebie - test Coopera biegany na dzień przed startem na kilometr to nie jest najlepszy pomysł, jeśli chcę walczyć o mocną życiówkę, prawda?
Prawda.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: Zjedz troche wiecej miesa na dzien przed.
moim zdaniem lepiej odłożyć mięso dzień przed zawodami a nie zwiekszyc jego ilosc.
przed zawodami to węglowodany a nie białko. zapas białka trzeba czescniej zmagazynowac jak i witaminy, minerały niezbędne tłuszcze.
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jeżali chodzi o węglowaodany to spożywam ich duz nawet bardzo jem dużo owoców itp i jem tez duzo białka bo oprócz biegania ćwicze a tłuszcze ograniczam dziennie spożywam ok 2200-2600 kalorii
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

oo to wydaje mi sie ze nawet za mało jak tylko spozywasz ok 2500kal.
zalezy w sumie ile masz lat i jak czesto trenujesz. Ja mam dzienne zapotrzebowanie 4000kal wiec troche jedzenia na mnie czeka :P
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:
Rolli pisze: Zjedz troche wiecej miesa na dzien przed.
moim zdaniem lepiej odłożyć mięso dzień przed zawodami a nie zwiekszyc jego ilosc.
przed zawodami to węglowodany a nie białko. zapas białka trzeba czescniej zmagazynowac jak i witaminy, minerały niezbędne tłuszcze.
To moze wytlumacze dlaczego tak...

Przy zawodach na 1000m maja zapasy weglowodanow magazynowanych w miesniach drugozedne znaczenie. My posiadamy okolo 2200 kcal zapasow w miesniach, co wystarczy na 30-35km biegu. Wiec nawet polowe tych zapasow wystarcza w zupelnosci. Duzo wazniejsze so weglowodany w watrobie, ktore so czerpane bezposrednio przez mozg i miesnie. Te zapasy sa tez jako pierwsze uzupelniane i wystarczy dobre sniadanie zjesc (bulka maslana) i juz jest wszystko pelne.

Teraz dlaczego mieso. Mieso to nie tylko bialko. To takze kreatyna i jeszcze inne bardzo wartosciowe witaminy i kwasy, ktore sa potzebne przy wysokim wysilku. A ze kreatyna poprawia sile/wydajnosc miesni nie trzeba chyba tlumaczyc.

Na sniadanie bulko z maslem, po to zeby uzupelnic braki weglowodanow w watrobie. A maslo, zeby podwyzszyc zawartosc wolnych tluszczy we krwi, na co jest ogolnie bardzo malo uwazane, chociarz wszyscy wiedza, ze przy biegu na 1000m 60% energii pochodzi z wolnych tluszczy.

No i rodzynki: rodzynki maja zadanie podwyzszyc poziom cukru we krwi (co jest lepsze jak sam cukier) No i dodatkowo podwyzszaja wartosc pH we krwi, co przeciwdziala troszeczke zakwaszeniu przy wydzielaniu kwasow mlekowych.

Naturalnie perfekcyjne przygotowanie diety nigdy nie zastapi dobrego treningu, ale moze troszeczke pomoc.

Jeszcze jedno. Wszystko trzeba wyprobowac na treningach.

Pozd.
Rolli
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

aa to w taki sposób to rozumiem :)

a myslisz ze wisnie tez działaja przeciw zakfaszaniu ? czy działaja tylko jako srodek kiedy juz jestesmy zakwaszeni ?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:aa to w taki sposób to rozumiem :)

a myslisz ze wisnie tez działaja przeciw zakfaszaniu ? czy działaja tylko jako srodek kiedy juz jestesmy zakwaszeni ?
Wisnie to raczej srodek przeciwko stanom zapalnym. Czyli po ostrym bieganiu dobrze wskazane... jezeli zolodek to wytrzyma. :hej:
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Dzień przed startem na kilometr, z jednej strony czysto rekreacyjnym i bez nadziei na Bóg wie co, z drugiej - pierwszym w życiu niejednoosobowym, więc chciałbym coś zawalczyć. Robić dzisiaj jakiś lekki trening, czy odpuścić?
Dodam, że niestety miniony tydzień był lżejszy niż cięższy, tylko (dwa) trzy treningi:

Pon. Trening siłowy nóg oraz brzucha, ale to drugie nie ma znaczenia. Strasznie sobie nim zarżnąłem, o dziwo, mięśnie ud i łydek.
Wt. 10 km/6:06/km (z koleżanką: 7 km było więc w tempie jakieś 6:45, a pozostałe 1,5 km - na początek i na koniec, już moje własne, w odpowiednio ok. 5:30 i ok. 4:55).
Śr. Nic.
Czw. Dwa treningi w ciągu jednego dnia. Jeden całkowicie nieprzewidziany, ze znajomym, rano, kompletnie nie znam dystansu ani tempa, ale biegaliśmy jakieś 20-25 min w pełnym słońcu, tempem bardzo mocnym, na pewno mocno poniżej 5:00. Ponieważ moja chora ambicja nie pozwalała mi na uznanie tego treningu jako treningu, to wieczorem zrobiłem 6 km po 5:28 (jednak byłem zmęczony ranem i to i tak było dla mnie nie takie całkiem easy).
Pt. Nic.
Sobota - no właśnie. 6 km po 6:00 i kilka przebieżek? A może odpuścić, żeby nie przesadzić?
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

albo nic albo zrób 4km truchtu i 2 przebiezki i bedzie git :)
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak idą treningi ?
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

u mnie świetnie
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bylon, jak Ci poszedł ten sprawdzian :usmiech: ?
Też całkiem niedawno chciałem sobie zrobić test. Zdecydowałem się na próbę po treningu tempowym, po kilkuminutowej przerwie. Niestety średnio mi to wyszło, bo zmęczenie nóg dało o sobie znać. Na taką próbę to trzeba chyba jednak trening poświęcić, ewentualnie zrobić wcześniej delikatne rozbieganie, żeby przystąpić do testu na świeżości :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ