Chyba będzie trudno o rzetelną ocenę opartą na długim użytkowaniu, ponieważ model dostępny jest dopiero od marca.
W tych jak i Road Glove2, od kontuzji kolana, biegałem mocno rekreacyjnie i asekuracyjnie ( tempa 5.3-6.0 min/km ), a to za mało na konkrety ( od wtorku, kiedy miałem artroskopię, nie biegam w ogóle i jeszcze kilka tygodni to potrwa ). Niemniej jednak postaram się cokolwiek napisać.
Pomimo delikatnej warstwy amortyzacji, buty mają zerowy spadek, a to już do czegoś zobowiązuje. Przyzwyczajony wcześniej do biegania w butach minimalistycznych m.in. Trail Glove, MT10, Inov-8 bare-x 150, nie są dla mnie specjalnym zaskoczeniem. Pomimo tego, że w porównaniu do w/w, podeszwa jest dużo szersza i płaska, czyli jest zupełnie inaczej ukształtowana, biegnąc daje się odczuć że są naprawdę cienkie. Dla osób które nie miały wcześniej przyjemności biegania w butach z tej kategorii, mogą być pozytywnym szokiem ( o ile oczywiście nie robią tego na siłę i wbrew sobie, kierując się tylko aktualnym trendem ).
Czy Twoja waga jest tu przeszkodą? Nie sądzę, mając również na uwadze swój przykład, chociaż ponoć ja jestem inny pod wieloma względami
Mam ten komfort, że mieszkam w sąsiedztwie lasów, więc bieganie po asfalcie i kostce, zostawiam jedynie na zimowe wieczory.
Czy zakładałbym je na asfalt? Tak. Czy na kostkę? Być może, ale na pewno nie na każdy trening, to już zupełnie inna nawierzchnia ( mega twarda ). Osobiście, pół zimy przelatałem w Brooksach Green Silence, które sprawiły, że wyjście na trening po osiedlowych trasach z kostki, nie było problemem.