Jak wzmocnić szybkość i wytrzymałość?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
marian14
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na wstępie witam wszystkich :hejhej: to mój pierwszy post tak więc proszę o wyrozumiałość. :hejhej: Mam 40 lat 188cm i 99kg biegam od 3 lat z przerwami ale ostanio biegam 5 miesięcy regularnie 3 razy w tygodniu po średnio 7,8 km w czasie około 40,45 minut(ostatnio zacząłem wydłużać czas o 1 minutę na każdym treningu) do tego ćwicze na siłowni 3 razy w tygodniu + basen30min+ sauna,teraz wiadomo zrobiła się pogoda to trochę zacząłem jeździć rowerkiem np.dziś wstałem o 5.30 i machłem 40km.Wspomne też że staram odżywiać się regularnie i zdrowo a alkohol i papierosy zapomniałem jak smakują :hej: .I tu pewnie dużo osób się zapyta po co to robisz?odp.moja to dla zdrowia bo nie lubię siedzieć przed telewizorem z piwem, dla lepszego samopoczucia fizycznego i PSYCHICZNEGO!!! i.t.p.Wczoraj trochę się podłamałem bo spotkałem kolegę w tym samym wieku po latach i pytam jak tam forma fizyczna a on mi odpala że miał zaliczenia w pracy z wf-u i musiał przebiec 3 km w czasie 16 minut no i chwali się że przebiegł to w czasie 15min.50sek bez wcześniejszych przygotowań do tego nie stosuje żadnej diety i lubi se czasami jak to się mów delikatnie golnąć.I tu moje pytanie jak w temacie .To ja zapierdzielam dieta,siłownia, w zimie mróż,śnieg a ja zapierniczałem i 3 km robie w podobnym czasie !!! :smutek: co robię źle ,dodam że bieganie nie sprawia mi przyjemności :smutek: nie wiem czemu po 10 minutach czasem mam dość i najchętniej bym się zatrzymał no ale próbuje być twardy i dociągam do 45minut,dobra tyle w temacie bo pisało by się więcej ale kto by to czytał :hej: ,pozdrawiam i liczę na pomoc :taktak:
PKO
Awatar użytkownika
Darek80
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Być może wyda Ci się to dziwne ale myślę, że po prostu biegasz na treningach za szybko.

Napisałeś, że biegasz 8km w 45 minut czyli ok. 5:37/km.
Z drugiej strony piszesz, że Twoja życiówka na 3km to trochę poniżej 16minut czyli powiedzmy ok. 5:15/km.

Wychodzi, że na treningu podczas biegu na 7-8km biegniesz praktycznie na maksa na swoich możliwości.
Stąd możliwy:
- brak postępów,
- brak zadowolenia z biegania

Podstawą są spokojne biegi (baza, baza i po trzykroć baza) a dopiero jak zbudujesz kondycję (czyli zdolność do utrzymania umiarkowanego wysiłku przez długi czas) to możesz przyspieszyć.

Dla przykładu ja 3km pobiegnę ok. 4:00/km ale spokojne rozbiegania robię po 6:00/km a długie nawet po 6:30/km.

Powodzenia!
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Kontakt:

Nieprzeczytany post

biegja krótkie odcinki szybko - wtedy sie poprawisz np. 5x 1km po 5min i stopniowo szybciej np. 500m w tempie 4:40/km
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
Marccus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Co myślicie o bieganiu z obciążeniem na nadgarstkach i piętach. Chodzi mi o te obciążenia zapinane na rzepy na te części ciała. Czy nie nadwyrężą one za bardzo stawów, i czy dzięki temi bardziej rozbuduje muskulaturę?
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Marccus pisze:Co myślicie o bieganiu z obciążeniem na nadgarstkach i piętach. Chodzi mi o te obciążenia zapinane na rzepy na te części ciała. Czy nie nadwyrężą one za bardzo stawów, i czy dzięki temi bardziej rozbuduje muskulaturę?
Poszukaj na forum temat już był poruszany - ogólna konkluzja z tego co pamiętam:
1) na nadgarstki niewielkie ciężarki ok 0,5kg od czasu do czasu mogą być.
2) na kostki dodatkowe obciążenia stanowczo nie
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

w skrócie - nie biegaj z dodatkowym odciazeniem.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jak chcesz rozbudować muskulaturę idz na siłownie - lepiej Ci posłuży
New Balance but biegowy