Troche moze nie na temat tu bede pisac, ale szukam pomocy, moze ktos zna jakies linki, albo ma jakies wiadomosci. Chodzi o to, ze mam reumatoidalne zapalenie kolana; w podstawówce cwiczylam szermierke i sztuki walki- ale to bylo dawno; teraz juz nie cwicze, mam za to sliczna córeczke -3 miesiace. Przed ciaza byla remisja, a teraz jest ostry nawrót i musze brac kortykoisterydy - encorton. Boje sie o córe, bo to hormon, ale tylko to zaleca lekarz,ze wzgledu na to, ze karmie piersia. Ale jest coraz gorzej, kolano puchnie i boli bardzo, rano sa przykurcze i nie wiem co mam robic. Chodze teraz tez na ultradzwieki, ale po tym tez boli, i mam zmniejszona ruchomosc stawu. Bardzo chce karmic ja chociaz do 6 miesiecy, a jesli sie da i dluzej, ale na razie nie widac zeby sie dalo...
Na razie staram sie zachowac ruchomosc stawu i troche spaceruje z córa, bardzo bym chciala móc biegac... pozdrawiam serdecznie...
kolana i hormony
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Ciąża jest stanem fizjologicznej immunosupresji, większość chorób reumatoidalnych podczas niej ulega remisji, ale niestety później zaostrza się. Jeśli masz zdiagnozowane RZS koniecznie się lecz! Możesz karmić piersią i brać encorton - Amerykańska Akademia Pediatryczna uznała prednizon (=preparat encorton) za lek, który może być stosowany w czasie karmienia piersią. Link http://www.laktacja.pl
Jeśli tylko prednizon będziesz brać, możesz karmić długo. Jeśli masz wątpliwości zadzwoń lub odwiedź poradnię laktacyjną, są przy szpitalach położniczych.
Jeśli tylko prednizon będziesz brać, możesz karmić długo. Jeśli masz wątpliwości zadzwoń lub odwiedź poradnię laktacyjną, są przy szpitalach położniczych.
Często mniej oznacza więcej