Mizuno Wave - TUNING

mieciak26
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 36:53

Nieprzeczytany post

nie przeszkadza Ci ten negative-drop?
bo jest w tym bucie na 100%, wiem sam przez to przechodziłem: viewtopic.php?f=37&t=31370

:)
Per aspera, ad astra
PKO
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rozumiem, że masz tu na myśli, że ilość pianki w przedniej części buta jest większa niż w tylnej (a nie mniej więcej równa). Powiem uczciwie, żę jak na razie tylko 1 bieg testowy zrobiłem (przesadziłęm nieco z odległością przez co łydki ostro rozbolały). Gdybyś mi powiedział jakie są widoczne skutki negative dropa to może bym umiał na pytanie odpowiedzieć - jak na razie jestem zielony w temacie.
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

tomasir pisze:jakie są widoczne skutki negative dropa
jeśli stawiasz piętę na ziemi - większy niż przy zerze zakres pracy achillesa.
to skutek z tych mniej widocznych, ale bardziej odczuwalnych
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no ale sęk biegania ze śródstop[ia jest właśnie chyba taki, by pięty praktycznie nie stawiać - ja tak właśnie biegłem, jedynie w sporadycznych przypadkach pięta lekko dotykała podłoża
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
f.lamer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia

Nieprzeczytany post

tomasir pisze:no ale sęk biegania ze śródstopia jest właśnie chyba taki, by pięty praktycznie nie stawiać -
sęk?
nie, chyba nie...
w każdym razie nie dla mnie
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzisiaj w sklepie pomacalem sobie rozne mizuno.
Generalnie wiekszosc ma sztywne podeszwy, ale model prophecy (ten kosmiczny) ma niebywale sztywna podeszwa. Sztywniejsza od wielu butow trailowych. Cholewka bardzo fajna, ale ta podeszwa dla mnie zdecydowanie za sztywna, no chyba ze w ciezki teren zeby chronic przed wbijajacymi sie kamieniami. Do normalnego biegania troche przegiecie.
W miare ok wydaje sie ronin, choc tez dosc sztywne, ale leciutkie i wydaja sie naprawde przyjemne. Wydaja sie byc ciezsze niz sa w rzeczywistosci.
Obmacalem tez Wave evo cursoris. Z pozoru wydaja sie mieciutkimi leciutkimi papuciami, cos w stylu minimalistycznym, ale jak je zegniemy to okazuje sie ze jest tam usztywnienie, i to wcale nie takie minimalne, nie jest to sama pianka. W porownaniu do inov-8 xtalon 190 sa znacznie sztywniejsze. Choc buty wydaja sie w porzadku, to sztywnosc nieco zaskoczyla. Cholewka podobna do ronina i wydaje sie super na cieple dni.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobrze, że nikt nie czyta tego forum, bo ich model flagowy jest prawie stówę droższy od boosta i lektura mogłaby załamać sprzedaż.
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mam za sobą kilka krótkich biegów w moich stuningowanych mizuno - łącznie ok 25 km. Kolana nic, a nic nie doskwierają - niemniej mam problem z kostkami (szczególnie jedną - lewą). po kilku biegach pojawiło się uczucie jakbym ją lekko ją skręcił. Po dokładnej analizie buta doszedłem do wniosku że kładąc go na płaskiej powierzchni nie jest on mocno stabilny (starałem się po ostatnim biegu skorygować to - ale jeszcze nie testowałem). Stąd też pytanie - w jaki sposób sprawdzić czy but jest prawidłowo wycięty - tj. odpowiednio płaski od spodu i jednocześnie oczywiście dobrze zapewnia ułożenie stopy (pionowe bez żadnych wygięć)?
zgodnie z naturą!
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

tomasir pisze:Po dokładnej analizie buta doszedłem do wniosku że kładąc go na płaskiej powierzchni nie jest on mocno stabilny .... Stąd też pytanie - w jaki sposób sprawdzić czy but jest prawidłowo wycięty - tj. odpowiednio płaski od spodu i jednocześnie oczywiście dobrze zapewnia ułożenie stopy (pionowe bez żadnych wygięć)?
W tym celu nie fazuję podeszwy od wewnętrznej strony z przodu. Tak, żeby podczas biegu paluch mógł się solidnie oprzeć na podłożu. Co najwyżej, jeśli w jakimś modelu pianka wystaje poza obrys buta, robię pionowe cięcie kosmetyczne.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no to może być to Kangoor - zjadę pewnie bieżnik i lekko to skorygują - mam nadzieję, że wtedy nie będzie już takich problemów
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Na fotach nie wygląda zbyt zgrabnie stąd można podejrzewać o jakiś negative drop, ale nie było takich odczuć po przymiarce.

O ile przy moich bucikach jakoś poradziłem sobie z negative dropem - ostateczny efekt nie jest idealny.
Mam wrażenie, że podeszwa od spodu nie jest idealnie prosta - tj. but położony na płasku nie przylega idealnie, a gdy go poruszymy chwilkę się "kolebie". Czy jest jakiś sprawdzony sposób poziomowania buta od spodu?

A jeszcze nie dodałem, że końcowa waga buta to niewiele ponad 50% wagi buta fabrycznego. Wyszło ok 180 gramów (kilka gramów różnicy na bucie)
zgodnie z naturą!
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może się kolebać do woli. Pod ciężarem ciała nierówności zgniatają się. Najważniejszy jest komfort użytkowania, a poziomowanie samo się dzieje w miarę ścierania podeszwy na treningach.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Taki mały OT w związku z prophecy. Czy ich już totalnie pojebało z tymi technologiami? Jest ktoś taki kto biega w takim gównie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tomasir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Może się kolebać do woli. Pod ciężarem ciała nierówności zgniatają się. Najważniejszy jest komfort użytkowania, a poziomowanie samo się dzieje w miarę ścierania podeszwy na treningach.
To może jeszcze kolejne pytanie - jeśli to nie problem. Zauważyłem że przy ścięgnasz w okolicy brzegu buta (pewnie jakiś przyczep achillesa) bezpośrednio po biegu pojawia się lekki ból (tak po 1-2 dniach przechodzi). Czy może to być następstwem niedostosowania jeszcze nogi do tego typu biegu czy też sam but troszkę za wysoko skroiłem.

Tak to u mnie wygląda:

Obrazek
zgodnie z naturą!
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tomekh, tak, w prophecy biega niejaka dota da guapa, która jednak nie chciała podjąć rozmowy o tych butach...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ