byniek72 pisze:Jeżeli czytam na forum, że jednoczesną redukcję wagi i bieganie można zrobić w oparciu o ogólne zasady żywienia, to sorry, ale z profesjonalizmem to nie ma wiele wspólnego.
Wydaje mi się, że ludzie oczekują skuteczności, a nie profesjonalizmu. Jeżeli się mylę to jak wyjaśnić fakt, że większość woli robić coś na własną rękę, szukać odpowiedzi na forach niż iść do specjalistów?
byniek72 pisze:Tym bardziej, że coraz więcej ludzi w średnim wieku zaczyna biegać. Jak miałem 20-tkę, to w duszy miałem badania, żywienie, profilaktykę, programy treningowe. Mając 40-tkę na karku, już coś niecoś się wie o życiu.
Mój ojciec również jest po 40. Zaczął przygodę z bieganiem, aby poprawić nieco formę, zrzucić zbędne kilogramy. Zaczął sam, na własną rękę. Czy to oznacza, że nie wie nic o życiu? Nie wydaje mi się.
byniek72 pisze:To forum powinno promować pewne schematy zachowań, a nie podejście w stylu "3 stówy wolę wydać na nowe kapcie", chociaż to rozumiem, bo kiedyś miałem podobne reakcje.
Forum nie może niczego narzucać. To miejsce gdzie wypowiadają się ludzie mający różne poglądy. Każdy sam powinien podjąć decyzję odnośnie tego co mu odpowiada.
byniek72 pisze: przebiegnięcie półmaratonu, to nie:
- zarejestrowanie się na forum
- ściągnięcie planu treningowego i schematu żywienia,
- kupienie kapci i stroju,
- po 3 m-cach bieg i sukces..
Chociaż na 10 gosci, 9-ciu się uda...
Czyli Twoim zdaniem korzystając z pomocy dietetyka i innych specjalistów na 10 osób przebiegnie wspomniany półmaraton 10 osób? Wolne żarty. Niezależnie od tego czy korzystamy z pomocy specjalisty czy działamy na własną rękę, w głównej mierze o sukcesie decyduje nasza determinacja i chęć osiągnięcia celu.
byniek72 pisze:3. Co do piłki nożnej nie masz racji, zdolność do grania "wbija" lekarz sportowy, czasem ledwo widząc na oczy delikwenta. Popatrz na casus Arkadiusza Onyszki, którego kupiła Polonia na "piękne oczy", okazało się że gość ma ciężką niewydolność nerek. I to jest Ekstraklasa, a w okręgówce, takimi problemami nik sobie nie zawraca głowy.
Ale były również takie przypadki w lidze angielskiej, gdzie piłkarze przechodzili wszystkie badania, a nie załatwiali sobie lewe papierki. Czy naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z tego, że nie wszystko można wykryć? Nie ma możliwości wykrycia wszystkich ukrytych wad. Niektóre przez całe życie nie się nie uwidocznią, inne mogą je przedwcześnie przerwać - zrządzenie losu.