Naderwanie ACL
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, ciężko powiedzieć czy to niestabilność na początku wydawało mi się, że tak problem jest bardziej złożony ponieważ wynik rezonansu pokazał jeszcze kilka innych problemów. Najgorsze jest to, że czasami odczuwam takie szarpanie z tyłu i to nie koniecznie jak coś robię równie dobrze pojawia się jak siedzę...
Wynik rezonansu:
Badanie MR kolana lewego wykonano na aparacie Siemens Magnetom C!, uzyskując obrazy T1-, T2-zależne, PD-zależne
z saturacją sygnału tkanki tłuszczowej, w płaszczyznach czołowych, strzałkowych i poprzecznych.
Dane ze skierowania/ankiety: od kliku miesięcy lekki, kłujący ból w tylnej części stawu kolanowego, bez urazu i
ograniczenia ruchomości.
Strefa sklerotyzacji podchrzęstnej w kłykciu przyśrodkowym kości piszczelowej: zmiany przeciążeniowe. Chrząstka
stawowa o zachowanej grubości.
Rzepka w przyparciu bocznym, chrząstka rzepki w części bocznej nieco scieńczała, bez widocznych szczelin pęknięć.
Dyskretnie zwiększona ilość płynu w przedziale bocznym.
Ognisko podwyższonego sygnału w sąsiedztwie przyczepu dystalnego ACL, w pierwszej kolejności zmiany
degeneracyjne.
W rogu tylnym łąkotki przyśrodkowej dyskretne pasmo podwyższonego sygnału, jak w przypadku niewielkich zmian
degeneracyjnych, ku tyłowi od niego widoczna okrągła przestrzeń o sygnałach płynowych mogąca odpowiadać torbieli
łąkotki.
W przynasadzie kości udowej po stronie bocznej widoczne ognisko bezsygnałowe o średnicy 6mm (wyspa kostna).
Pozostałe struktury stawu kolanowego bez widocznych patologii
Wynik rezonansu:
Badanie MR kolana lewego wykonano na aparacie Siemens Magnetom C!, uzyskując obrazy T1-, T2-zależne, PD-zależne
z saturacją sygnału tkanki tłuszczowej, w płaszczyznach czołowych, strzałkowych i poprzecznych.
Dane ze skierowania/ankiety: od kliku miesięcy lekki, kłujący ból w tylnej części stawu kolanowego, bez urazu i
ograniczenia ruchomości.
Strefa sklerotyzacji podchrzęstnej w kłykciu przyśrodkowym kości piszczelowej: zmiany przeciążeniowe. Chrząstka
stawowa o zachowanej grubości.
Rzepka w przyparciu bocznym, chrząstka rzepki w części bocznej nieco scieńczała, bez widocznych szczelin pęknięć.
Dyskretnie zwiększona ilość płynu w przedziale bocznym.
Ognisko podwyższonego sygnału w sąsiedztwie przyczepu dystalnego ACL, w pierwszej kolejności zmiany
degeneracyjne.
W rogu tylnym łąkotki przyśrodkowej dyskretne pasmo podwyższonego sygnału, jak w przypadku niewielkich zmian
degeneracyjnych, ku tyłowi od niego widoczna okrągła przestrzeń o sygnałach płynowych mogąca odpowiadać torbieli
łąkotki.
W przynasadzie kości udowej po stronie bocznej widoczne ognisko bezsygnałowe o średnicy 6mm (wyspa kostna).
Pozostałe struktury stawu kolanowego bez widocznych patologii
-
- Rozgrzewający Się
Wiem, że z naderwanym ACL możesz się zgłosić do gabinetu rehabilitacji w lublinie który posiada takie urządzenie arpwave, ja tam przechodziłem rehabilitacje stawu skokowego i mi to bardzo pomogło, z tego co wiem mieli tam dużo naderwań ACL i wyniki były bardzo dobre.
- fizjo.biega
- Wyga
ACL zabezpiecza przed "ześlizgnięciem" się piszczeli w przód!
Jeżeli to rzeczywiście problem z ACL to musisz poćwiczyć mięśnie kulszowo-goleniowe.
Jeżeli to rzeczywiście problem z ACL to musisz poćwiczyć mięśnie kulszowo-goleniowe.
- Marietto
- Stary Wyga
Ale tutaj nie ma żadnego naderwania, kolano przeciążone, ból nie koresponduje z opisem rezonansu. Trzeba zobaczyć co jest przeciążone, za krótkie mięśnie albo zdysbalansowane, poprawić mechanikę i dopiero jak nie pomoże to się zastanawiać. ACL nie ma tu prawdopodobnie nic do rzeczy.