Problemy ze spotrs-trackerm

rumacz
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Używam sports-trackera na androida. Zauważyłem że program pokazuje mi dziwne dane. Wczoraj na przykład miałem max speed 100km/h. Pomimo włączonej autopauzy po zatrzymaniu się telefon biegnie dalej tak ze 30- 40 sekund. Na trasie ok 8 km pokazuje różne odległości, nawet do 1,5 km różnicy. GPS na mapie rysuje wtedy "esy floresy" niezgodne z rzeczywistą trasą. To błąd programu czy wina mojego smartfona?
PKO
Zerojedynkowa
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

używam tej apki dosyć długo i co do dokładności dystansu nie mam zastrzeżeń (na oko +- 0,5km na 10km). Co do max speed, u mnie też pojawiają się kosmiczne wyniki, wczoraj miałam 66km/h :hej:, ale czytałam gdzieś, że każda aplikacja przy tym parametrze wariuje. Tempo na 1km jest raczej prawidłowe. Z autopauzy nie korzystam z tego względu, że czasami zatrzymuje mi się, mimo że biegnę szybciej niż ustawione 3km/h, a żeby wznowić trening muszę zrobić kilka metrów, które nie są rejestrowane. Treningów nie pauzuję np. na światłach, więc z pauzy prawie w ogóle nie korzystam.
Trasa gps na xperia x8 (nie jest to cud techniki) jest w miarę dokładna. Ścina zakręty, czasami pokazuje, że biegnę po trawie, środku drogi lub... jeziorze, ale generalnie trasa pokazana jest dokładnie, nie rysuje nic dziwnego.
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:52
Życiówka w maratonie: 3:59:06

Nieprzeczytany post

Ja używam Sports Tracekera na SG SII od ponad 7 miesięcy i mam zarejestrowanych sporo ponad 100 treningów.
U mnie działa to doskonale, ale wiem że nie zawsze tak jest, przy czym moim zdaniem to nie jest kwesta aplikacji.

Dziwne prędkości i nieprawidłowe pomiary trasy wynikają z gubienia sygnału GPS lub niedokładnego namierzania pozycji.
Jakość wskazań znakomicie poprawia włączenie wspomagania GPS poprzez pozycjonowanie GSM (wymaga to włączenia transmisji danych).
Ale to niestety wymaga przesyłania pakietów i jeżeli ktoś nie ma abonamentu na internet to związane to jest z dodatkowymi kosztami.
Dokładność jest większa w trybie 3G lub 3,5G niż w 2G. Dodatkowo włączenie transmisji danych pomaga w znacznie szybszym łapaniu fixa (zdarzają się wyjątki, ale zazwyczaj u mnie łapie fixa w kilka-kilkanaście sekund).
Autopause u mnie działa świetnie i wyłącza rysowanie trasy nawet na światłach (opóźnienie rzędu 4-5 sekund) i włącza po ruszeniu się o parę metrów (ruszając biegiem).

Niestety obawiam się, że znaczenie ma również rodzaj i ustawienie telefonu. Mój znajomy walczy na Samsungu ACE i efekty ma gorsze niż ja. Niestety nie do końca wiemy dlaczego - być może ma znaczenie konfiguracja odbiornika GPS.

Podsumowując - jeżeli źle Ci rysuje trasy to moim zdaniem aplikacja ma tu mniejsze znaczenie (oczywiście może uśredniać, itd., ale wtedy traci się dokładność przy szybszych "manewrach"). To jest kwestia sygnału GPS i hardware - na pewno jak będziesz biegł po polu, nie będzie takich cudów, a w mieście będzie gorzej.
Obrazek
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

Którego sport trakera używasz?

http://www.sports-tracker.com/ czy

http://www.sportstracklive.com/

Ja od dłuższego czasu używam endomondo, ale brakuje mi tam informacji o tętnie w czasie biegu. Używam pasa polarta bluetootha

Sports tracker

Nie mogę się przekonać do pierwszej apki. Mocno wypasiona strona zaciemnia obraz.

Ta druga apa r podaje informację mi. o tętnie co 60 s na słuchawkę(są inne opcje co do czasu). Na razie słabo wypada z trzymaniem sladu ale jest tam kilka opcji co do kalibracji śladu wiec muszę sprawdzić. Daj znać z której korzystasz i opisz mocne i słabe strony? Czy w pierwszej apce można dostać info o tętnie w czasie biegu?

Pozdrawiam
T
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tombzd74 pisze:Którego sport trakera używasz?

http://www.sports-tracker.com/ czy

http://www.sportstracklive.com/
Używam tego pierwszego sport trackera.
Ale nie używam pulsometru, więc pod tym kątem nie pomogę.
Mi w słuchawkach podaje tempo i prędkość ostatniego km (albo 0,5 km, 2 km, lap - w zależności od tego co wybiorę).
Oprócz tego odległość od początku i czas od początku.
Czy podawałby tętno gdybym miał podpięty czujnik tego nie wiem - nie mam czujnika więc nie mam jak sprawdzić.

Jeżeli chodzi o mocne i słabe strony to mogę wyłącznie powiedzieć co mi się podoba, ale nie w porównaniu do innych programów, gdyż sam nic innego na dłuższą metę nie używałem (inne znam raczej z opisów).

Na pewno bardzo przydają mi się komunikaty w słuchawkach - szczególnie, że mogę zmieć ustawienie co ile km ma mi to podawać (również po naciśnięciu lap).
Bardzo przydaje mi się funkcja auto-pause - niestety mam kilka świateł czasami do pokonania i dzięki temu nie fałszuje aż tak średniej prędkości.
Ponieważ czasami biegam w nieznanych mi miejscach - jednoczesny podgląd na mapę i parametry przydaje mi się. Muszę aktywnie używać mapy i swojego położenia, żeby się nie zgubić :usmiech:.
Można zablokować ekran, żeby przypadkiem nie zastopować.
Panel www bardzo mi pasuje. Bez problemu eksportuje do gpx więc mogę trasy archiwizować. Można też przenosić zapamiętane ślady między kontami poprzez import gpx.

Minusy:
- jak się program wykrzaczy to traci się zapis, jeżeli nie został wcześniej zapisany,
- niekiedy w niedziele serwery są trochę przeciążone i nie synchronizuje danych z www od razu,
- nie wiem jak wczytać mapy żeby móc używać off-line. Jak biegam np. za granicą, gdzie nie chcę włączać transmisji danych, to sports-tracker działa bez map, a pogląd trasy gdzie mam biec robię sobie równolegle w google maps (zapamiętuję wcześniej mapę poprzez funkcję "laboratorium"),
- nie ma żadnych funkcji planowania treningu - ale w sumie ja tego nie potrzebuję i na tym etapie i tak bym nie używał.

Z tego co wiem opracowują nową wersję apki - gdzieś widziałem że dawali ludziom do testowania wersję beta.

Może jestem mało wymagający, ale po prostu mi ta aplikacja pasuje :taktak:.
Obrazek
Awatar użytkownika
kuxa
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

U mnie niestety coś się dzieje z GPS'em wcześniej nie było problemu, zliczał trasę świetnie a teraz gubi non stop sygnał, ale podejrzewam jednak telefon bo to samo dzieje się na endomondo. Tylko ST przynajmniej nadal liczy kilometry i czas poprawnie, tylko mapę gubi, natomiast Endo plącze wszystko. Także powracam chyba na stałe do ST :)
Obrazek
Jeśli widzisz błędy lub literówki to znaczy że piszę z telefonu
Kuxa's road to running
Komentarze do bloga
My Endomondo
My SportsTracker
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za pomoc i odpowiedz.

W tej chwili mi zależy na tym by program podawał również puls, po to kupiłem pulsometr ;-).Wczoraj testowałem sportstracklive. Wykres trasy i pul zgadza się dokładnie z garminem 305(pożyczony od sąsiada), więc to już jest ok. Na razie nie mogę ogarnąć ustawień sportstracklive, ale trzeba popróbować. Jak endo nie pójdzie w tą stronę to będę musiał się pożegnać, pomimo że jestem bardzo zadowolony.

Pzodrawiam.

T
TomB

Awatar użytkownika
eXf
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja endo porzuciłem juz dawno - po tym, jak odcięli część opcji z wersji bezpłatnej. Wszystkie treningi i tak miałem w garmin connect, więc emigracja nie była przesadnie bolesna. Teraz korzystam zarówno z Garmin Connect'a, jak i sportstracklive'a.
rumacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Do swojego HTC sensation XE doinstalowałem endomondo. Podczas biegania uruchamiam dwie aplikacjie i jest róznica w długości trasy między programami. Wiec to nie wina telefonu.

Odnośnie sports trackera może ktoś wie jak zsynchronizować dzisiejszy trening . Widzę go w telefonie z informacją not synced
mafik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

rumacz pisze: Odnośnie sports trackera może ktoś wie jak zsynchronizować dzisiejszy trening . Widzę go w telefonie z informacją not synced
Wchodzisz w "Diary", a następnie jak naciśniesz lewy przycisk (u mnie w SG SII to jest ten lewy "pod szkłem" - dotykowy, oprócz tego mam jeszcze środkowy "fizyczny" i prawy dotykowy - też "pod szkłem"), to pojawia się opcja "Synchronize". Klikasz i idzie.
Oczywiście musisz mieć net. Czasami jest tak, że trzeba to powtórzyć, gdyż nie zawsze net widzi.

W tej chwili nie mogę sprawdzić czy serwery działają, gdyż nie mam nic do zsynchronizowania, ale o 11:00 działało :usmiech:.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kwiat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mnie w sports trackerze odrzuca z jednej strony tona wodotrysków na jego stronie internetowej (a przez to na moim łączu strasznie zamula), a z drugiej aplikacja, która wprost zżera baterię - w porównaniu do Navime, którego używam na co dzień, różnica jest kolosalna.
Obrazek

Blog|Komentarze

10 km - 53'43" (Tychy, 22.12.2013)
tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kwiat pisze:Mnie w sports trackerze odrzuca z jednej strony tona wodotrysków na jego stronie internetowej (a przez to na moim łączu strasznie zamula), a z drugiej aplikacja, która wprost zżera baterię - w porównaniu do Navime, którego używam na co dzień, różnica jest kolosalna.

Niestety ale popieram w całej rozciągłości. Endomondo przegięło gdy zmontowali premium za puls w wysokości 50 zł. Na sport tracker Live to samo jest za free, i działa nieźle.
TomB

rumacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W dzisiejszym treningu sports tracker pokazał mi dystans 13,83 km a endomondo tę samą trasę wymierzył na 9,4km. Generalnie trasa była długości ok 8,4 km. Chętnie wstawie linki lub prt sc , tylko nie wiem jak.
rumacz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Od kilku tegodni uzywam 3 aplikacji; sports-tracker, endomondo i run-log. Najawiększe odchyły są w sports trakerze i runlogu. Jeżeli są błędy to obie aplikacje pokazjuą podobną (błędną) odległość. Ciekawe czy zakłucenia mogą być spowodowane bieganiem na lini lądujących samolotów...
Awatar użytkownika
Lew_Gdanski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

ogólnie jestem sceptycznie nastawiony do tych aplikacji poprzez ich niedokładność w pomiarach dystansu. kiedyś z ciekawości chciałem je przetestować i zrobiłem test endo i sport trackera jednocześnie na dwóch różnych telefonach. efekt był taki, że oba narysowały niemal tą samą trasę. najbardziej do gustu przypadł mi run-log (bo tam prowadzę dzienniczek) jednak porzuciłem aplikacje telefoniczną po tym jak w pewne słoneczne, bezchmurne południe gdy biegłem na wsi wskazał mi 7,8km na odcinku który miał 5km :usmiech: Znajomy, który dosyć długo używał sport trackera twierdzi, że każdy jego wynikł był zazwyczaj zawyżony o 0,5 km na plus to faktycznej długości trasy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ