kapolo - komantarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
lubo91
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 55:28
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Po biegu Łosia w takich warunkach to chyba zakwasy murowane . Fajnie oznaczyłeś ilość treningów i procent wykonania planu.
Powodzenia i jak najmniej problemów z kostką :hejhej:
Mogę zaakceptować porażkę, ale nie mogę zaakceptować braku próby.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

kapolo, nie wiem why, ale Ty to jesteś podatny na różnego rodzaju kontuzje. Uważaj na siebie i rozsądnie będzie nie bagatelizować żadnych podejrzanych sygnałów :lalala:
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
ciaptak
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Widzę, że realizujesz fajny plan. Będę Ci kibicować, trzymam kciuki żeby żadna kontuzja się nie przyplątała.
P.S W jaki wynik na maratonie celujesz?
Awatar użytkownika
lubo91
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 55:28

Nieprzeczytany post

widzę że serio cała Polska robi " Ewkę" ;)
Mogę zaakceptować porażkę, ale nie mogę zaakceptować braku próby.
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Plan na razie nudny. Samo spokojne bieganie. trochę zamulam. Z niecierpliwością czekałem na dzisiejsze przebieżki. Weszły fajnie. Plan na maraton jest prosty. Dobiec do mety. Fajnie by było złamać 4 godziny i w taki czas celuje. Będzie to mój pierwszy maraton więc nie mam większych ambicji. Może się to jednak zmienić. Do września jeszcze sporo czasu i jak trening doda mi pewności to pewnie zaryzykuje coś więcej. Zobaczymy, pewnie się jeszcze wiele zmieni. Oby tylko zdrowie dopisało.

Ewka tak przy okazji. Siostra się w nią wkręciła. Weszła mi na ambicję, że nie dam rady, to trzeba było udowodnić swoją wartość. Lekko nie było. Gdyby nie to, że w zimę zamiast biegać to katowałem siłę, to pewnie nie dałbym rady.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No to co, to gratulować złamania 50 min, czy czekać na wpis po biegu z atestem ;D?
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
ciaptak
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Nie ma co zwlekać. Gratulacje!:)
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kapolo, tak z ciekawości...

Bo Ty miałeś spore problemy z ITBS, prawda? Ja mam problem z prawym od ITBS od zawsze, ale odkąd bawię się w szpagat, to ten problem mi się bardziej uwidacznia. U mnie problem polega zapewne na tym, że mam jednego kulasa krótszego od drugiego, a to pewnie ze względu na asymetrię w miednicy. Z tego też powodu mam mniejszy zakres ruchu w jednej nodze.

Czy nadal cierpisz na tą przypadłość? Byłeś z tym u fizjo? Podzieliłbyś się czymś ciekawym ze mną :jatylko: ?

Ja uprawiam masaż głęboki (czyli rolowanie), na spiętą stronę + TE i jedno z TYCH ćwiczeń.

To mi bardzo pomaga. Jestem ciekaw, czy jakaś manualna terapia u fizjo mogłaby mi jakoś bardziej pomóc. Nie wiem czy warto inwestować w taką wizytę... Wiem co mi dolega, ćwiczenia znam, czyli wiem jak niwelować skutek, ale przyczyna pozostaje. Co było genezą Twojego problemu? Asymetryczna miednica? Fizjo da radę ją "wyprostować? Na dłuższą metę to może doprowadzić do poważnej kontuzji, wolę to uniknąć.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niestety, już dwa razy się z tym zmagałem. Wygląda na to że to wraca..tfu, tfu tfu...

U mnie przyczyną było prawdopodobnie przeciążenie, oraz słabe mięśnie. Przypuszczam, że swoje zrobiło tez nierówne podłoże, kontuzje pojawiły się gdy biegałem okresowo po śniegu / lodzie oraz polnych drogach. Fizjoterapeuta dosyć dokładnie mnie zbadał, obejrzał, pomacał itp. Nie stwierdził żadnych anomalii. ( w tym zakresie warto się udać do specjalisty, tzn w celu dokładnego zdiagnozowania). Sama terapia to w zasadzie, przyczyn nie usuwa. Potrafi jednak przyśpieszyć powrót do zdrowia. Fizjo wyczuwa, które partie mięśni są bardziej napięte i się na nich skupia w terapii. Nie wiem jak jest gdy przyczyną jest asymetria w miednicy. Na logikę, to chyba trudno by było, to fizjoterapeucie naprawić? Ale może się mylę.

Doskonale znam te ćwiczenia. W moim przypadku rolowanie na butelce ( z drugiego linka) tak po 10-15 min dziennie najbardziej pomagało.Oczywiście dodałem do tego rozciągnie pasma i ćwiczenia wzmacniające.

Czy jesteś pewien, że to ITBS? Ja w obu przypadkach miałem taki ból, że o bieganiu mogłem sobie pomarzyć. Znaczy, biegać się dało, ale na drugi dzień było ciężko chodzić.

Dzięki chłopaki za gratulacje.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy jesteś pewien, że to ITBS?
Tak mi się wydaję. Skoro problem dotyczy tego samego miejsca, to chyba to jest to. Mi to w sumie w niczym nie przeszkadza, mam to od zawsze i nauczyłem się z tym żyć i radzić, więc pewnie to jest jakaś wczesna faza. Czyli od fizjo mogę się spodziewać "wymacania" i najwyżej potwierdzenia, dzięki. Myślę jednak, że można to nastawić... Drążę temat, bo będę miał okazję się kogoś podpytać w tej kwestii. Thx.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
Awatar użytkownika
szymon_szym
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 3:52:14

Nieprzeczytany post

Gratuluję biegu i wyniku!

Ja też dość długo zmagałem się z czymś takim. Mi, oprócz ćwiczeń i rolowania na butelce pomógł kijek i praca nad techniką biegu.
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Bartek, gratulacje! Znakomity wynik, chylę czoła :)
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Zastanawiam się, jakim programem wyliczasz procentowe wykonanie planu? Bo zakładam, że używasz jakiejś apki, inaczej z treningów 18/100 wyszło by 18%, nie 15,07%? :)
Dobrze, że odpuściłeś przebieżki, pierwszy bieg po jakichkolwiek zawodach to powinien być "regen", bez spiny, na luzie - tak, jak Twój wczorajszy trening :)
Awatar użytkownika
gonefishing
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41'25"
Życiówka w maratonie: 4h01'38"

Nieprzeczytany post

Widać, że konsekwentnie trenujesz :taktak:
Czemu nie biegłeś na Biegu Konstytucji :wrrwrr:
BLOG - KOMENTARZE
ULICZNE: 5km 20:03 10km 41:25 21,1km 1:34:52
PRZEŁAJOWE: 42,2km 4:01:38
kapolo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

grim80 pisze:Zastanawiam się, jakim programem wyliczasz procentowe wykonanie planu? Bo zakładam, że używasz jakiejś apki, inaczej z treningów 18/100 wyszło by 18%, nie 15,07%? :)
Stworzyłem sobie szablon w excelu z rozpisanym planem pod maraton. Wyliczenie procentowe odnosi się do zakładanego całkowitego dystansu, który planuję wybiegać w ciągu 6 miesięcy przygotowań. Taki tam dodatek, ale bardzo mnie motywuje. Mniej więcej jeden trening to niespełna 1%. Czasami jednak zwiększam zakładany docelowy dystans i procenty spadają ;)

Już 15 % za mną, teraz tylko z górki. Musze jednak przyznać, że te wolne biegi strasznie mnie nużą i czuję, że jestem trochę "przymulony". Z drugiej strony udało mi się po takim treningu połamać 50 minut w biegu na dychę, więc efekty takiego biegania są całkiem wymierne.
kamilwroblewski78 pisze:Widać, że konsekwentnie trenujesz :taktak:
Czemu nie biegłeś na Biegu Konstytucji :wrrwrr:
Długi weekend poza Warszawą. Ty ładnie poleciałeś. Masz talent!
ODPOWIEDZ