10 km w 5 tygodni
- jb212
- Wyga
- Życiówka na 10k: 35:13
- Życiówka w maratonie: brak
- jb212
- Wyga
Ok, mam 170 cm wzrostu, ważę 53 kg. Mam 21 lat. Od stycznia biegałem tylko biegi spokojne, kilometraż wahał się w okolicach 35-42 km/tydz. Jesienią realizowałem plan czerwony Danielsa, więc miałem styczność z biegami progowymi i interwałami.Za mało danych podałeś, żeby coś konkretnego doradzić.
Wczoraj robiłem 20 min tempo run i wyszło mi trochę wolniejsze tempo - ok.4:30. To było raczej takie wprowadzenie do czegoś szybszego, bo mam przeczucie, że do 10 km bardziej przydałoby mi się coś w stylu interwałów. Ale mam wątpliwości czy od razu można po takiej przerwie, biegać na tak szybkim tempie.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
a w którym zrealizowałeś cały plan czerwony??
Ja myślę, że mógłbyś teraz zrealizować plan niebieski. Akurat w twoim przypadku on będzie wystarczający, żebyś się poprawił na 10km.
Ja myślę, że mógłbyś teraz zrealizować plan niebieski. Akurat w twoim przypadku on będzie wystarczający, żebyś się poprawił na 10km.
- jb212
- Wyga
W tym roku.Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - te biegi spokojne od stycznia to były w tym roku czy poprzednim?
W tym roku, na początku stycznia.a w którym zrealizowałeś cały plan czerwony??
Wtedy wyścig wypadłby mi gdzieś w drugiej fazie planu. Nie wiem w takim razie czy ten plan by mi cokolwiek pomógł.Ja myślę, że mógłbyś teraz zrealizować plan niebieski. Akurat w twoim przypadku on będzie wystarczający, żebyś się poprawił na 10km.
Dzisiaj zrobiłem coś w rodzaju interwałów w tempie na 10km. 5x(3min w tempie na 10km i 3 min Bieg Spokojny). W sumie 10 km (razem z BS na początku i na końcu)
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:40:30
- Życiówka w maratonie: 03:38:58
Akurat pierwsze 4 tygodnie z planu niebieskiego to nie jest wcale zły pomysł.
W zeszłym roku realizowałem ten plan i pamiętam, że już po miesiącu treningu czułem, że plan działa m.in. zrobiłem wtedy życiówkę na 5km i poprawiłem czas na 10km.
Może zrób tak: pierwsze 4 tyg. wg planu niebieskiego. W 5 tygodniu z zawodami, w zależności jak będziesz się czuł, jeśli będzie moc to np. we wtorek 30.04 lekkie rytmy na pobudzenie, pod superkompensację. Jeśli będziesz czuł zmęczenie to lepiej odpocząć, jedynie jakiś BS.
Powodzenia!
W zeszłym roku realizowałem ten plan i pamiętam, że już po miesiącu treningu czułem, że plan działa m.in. zrobiłem wtedy życiówkę na 5km i poprawiłem czas na 10km.
Może zrób tak: pierwsze 4 tyg. wg planu niebieskiego. W 5 tygodniu z zawodami, w zależności jak będziesz się czuł, jeśli będzie moc to np. we wtorek 30.04 lekkie rytmy na pobudzenie, pod superkompensację. Jeśli będziesz czuł zmęczenie to lepiej odpocząć, jedynie jakiś BS.
Powodzenia!
- jb212
- Wyga