New Balance 851, 780, M790
- agentX
- Wyga
- Życiówka na 10k: 34.37
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć wszystkim.
Przyszedł czas, aby zmienić treningówki. Co za tym idzie? Problem z wyborem. Więc zwracam się z zapytaniem co do butów w temacie. Dla nie zorientowanych podaje linki:
NB 851: http://www.sportsdirect.com/new-balance ... e=21131057
NB 780: http://www.newbalancesklep.pl/obuwie/ko ... gania.html
NB M790:http://www.newbalancesklep.pl/obuwie/ko ... gania.html
A więc do niedawna byłem przekonany na M790, lecz po przeczytaniu raportu z testu zacząłem się wahać, gdyż dowiedziałem się, że but dość szybko się zdeptuje(na pięcie). Po ok 250km pianka rozmięka. Co za tym idzie? Obniżony poziom amortyzacji i dyskomfort ;/ Co do 780 to nie mam zdania poza tym, że stosunkowo dobrze amortyzowany i nieprzeciętna, w miarę pozytywna waga. No i zostaje 851, chyba jeszcze lepiej amortyzowany niż 780, po za tym wygląda na to, że dla pronatorów (nie jestem pewien). Ciągle byłem przekonany na te M790, lecz teraz waham się pomiędzy 780-tkami i tymi nieszczęsnymi M790. Proszę o opinie na temat tych butów. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z którymś z modeli? Czy biegaliście w jakichkolwiek NB? Jak wrażenia? Marka nie cieszy się zbyt dużym wzięciem przynajmniej w Polsce, lecz dla odmiany postanowiłem spróbować. A i jeszcze myślę nad lunarglide+4 i asics'ami ds trainer 18. Co do tych drugich to cena trochę odstrasza, ale pewnie warto. A słynne lunarglide, da się w nich biegać piętnastkę po asfalcie bez żadnych dyskomfortów?
POZDRAWIAM
Przyszedł czas, aby zmienić treningówki. Co za tym idzie? Problem z wyborem. Więc zwracam się z zapytaniem co do butów w temacie. Dla nie zorientowanych podaje linki:
NB 851: http://www.sportsdirect.com/new-balance ... e=21131057
NB 780: http://www.newbalancesklep.pl/obuwie/ko ... gania.html
NB M790:http://www.newbalancesklep.pl/obuwie/ko ... gania.html
A więc do niedawna byłem przekonany na M790, lecz po przeczytaniu raportu z testu zacząłem się wahać, gdyż dowiedziałem się, że but dość szybko się zdeptuje(na pięcie). Po ok 250km pianka rozmięka. Co za tym idzie? Obniżony poziom amortyzacji i dyskomfort ;/ Co do 780 to nie mam zdania poza tym, że stosunkowo dobrze amortyzowany i nieprzeciętna, w miarę pozytywna waga. No i zostaje 851, chyba jeszcze lepiej amortyzowany niż 780, po za tym wygląda na to, że dla pronatorów (nie jestem pewien). Ciągle byłem przekonany na te M790, lecz teraz waham się pomiędzy 780-tkami i tymi nieszczęsnymi M790. Proszę o opinie na temat tych butów. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z którymś z modeli? Czy biegaliście w jakichkolwiek NB? Jak wrażenia? Marka nie cieszy się zbyt dużym wzięciem przynajmniej w Polsce, lecz dla odmiany postanowiłem spróbować. A i jeszcze myślę nad lunarglide+4 i asics'ami ds trainer 18. Co do tych drugich to cena trochę odstrasza, ale pewnie warto. A słynne lunarglide, da się w nich biegać piętnastkę po asfalcie bez żadnych dyskomfortów?
POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 02 maja 2013, 23:18 przez agentX, łącznie zmieniany 1 raz.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
z tych, które wymieniłeś, M790 są zdecydowanie najlepsze. jeżeli możesz dołożyć ok. 50 zł, to lepszym wyborem będą M890.
nie zauważyłem, żeby pięta padła w 790-tkach jakoś szybko, więc u Ciebie też nie padnie - jeżeli nie będziesz jej nadużywał
780 to trochę cięższe buty, a model 851 jest chyba raczej do tenisa.
nie zauważyłem, żeby pięta padła w 790-tkach jakoś szybko, więc u Ciebie też nie padnie - jeżeli nie będziesz jej nadużywał

780 to trochę cięższe buty, a model 851 jest chyba raczej do tenisa.
Go Hard Or Go Home
- agentX
- Wyga
Trochę zmylił mnie ten test z internetu dotyczący m790, ale jeśli tak pozytywnie oceniasz ten but to chyba jednak zostanę przy nim. Długo biegasz w m790? Jak wrażenia? Jak ogólnie się prezentuje? Co do M890 to masz rację może i by były lepsze tylko, że do wybory mam pomiędzy tymi trzema modelami z tematu, bo mam je do nabycia w bardzo niskiej cenie. Co do ceny to z ciekawości spytam, ile zapłaciłeś za M790?
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
M790 stoją już teraz teraz jako "awaryjne", ale przebiegłem w nich ok. 1800km. przez ten okres nic się w nich nie odlepiło. pod koniec zaczęła trochę pękać siatka na bokach - w miejscu, gdzie zginają się palce (ale nie są to duże pęknięcia). no i mają wytarty zapiętek, ale tak robi mi się w każdych butach z usztywnionym zapiętkiem. w zakresie podeszwy - po 1800km guma na śródstopiu praktycznie zrównała się z pianką, a na pięcie nie nosi specjalnie śladów zużycia.
bardzo te buty lubiłem.
z tego co pamiętam kupiłem je za cenę bliską katalogowej.
biegałem i pisałem oczywiście o wersji v2 z dropem 8. dokładnie o tych:
http://www.newbalancesklep.pl/obuwie/ko ... gania.html
wersja v1 miała chyba większy drop, ale w niej nie biegałem.
bardzo te buty lubiłem.
z tego co pamiętam kupiłem je za cenę bliską katalogowej.
biegałem i pisałem oczywiście o wersji v2 z dropem 8. dokładnie o tych:
http://www.newbalancesklep.pl/obuwie/ko ... gania.html
wersja v1 miała chyba większy drop, ale w niej nie biegałem.
Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:38:28
- Życiówka w maratonie: 02:56:00
M790 v2 mają "gorszą", bo sporo sztywniejszą cholewkę od M890 v2. Mierzyłem oba modele w sklepie, ale najlepiej się czułem w M870 v2 i te wybrałem. Jestem z nich bardzo zadowolony. To buty dla neutrali i lekkich pronatorów (ja mam stopę neutralną).
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
wspominałem wyżej, że warto dołożyć do 890.wigi pisze:M790 v2 mają "gorszą", bo sporo sztywniejszą cholewkę od M890 v2.
najlepiej się czułem w M870 v2 i te wybrałem.
a w zakresie 870 to fajnie, że Ci przypasowały, ale kolega pytał o 780 - a to już inne, cięższe buty.
Go Hard Or Go Home
- agentX
- Wyga
Co do wymienianych przez was modeli: m890,m870 to raczej odpadają;/ Może zastanowiłbym się nad którymś z nich, ale do wyboru mam m780 i m790, bo jak już wcześniej wspominałem mogę je mieć za 170zł/ 1parę.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
bierz M790 v2.agentX pisze:do wyboru mam m780 i m790, bo jak już wcześniej wspominałem mogę je mieć za 170zł/ 1parę.
170 zł to bardzo dobra cena. można wiedzieć gdzie?
Go Hard Or Go Home
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:38:28
- Życiówka w maratonie: 02:56:00
Mierzyłem oba w wersji 2 i wolałbym M780, mimo, że cięższe, to dużo bardziej wygodne, no i solidniejsze.agentX pisze:ale do wyboru mam m780 i m790
- agentX
- Wyga
Będę je miał z WB, znajomy niedługo wraca, więc wykorzystam okazję. Tylko te dwa konkretne modele(m780,m790) mam do wyboru, bo są przecenione.WojtekM pisze: bierz M790 v2.
170 zł to bardzo dobra cena. można wiedzieć gdzie?
W miarę przyzwoita cena, w porównaniu do polskiego rynku, gdzie cena, za niektóre modele sięga niekiedy 700-750zł. Przykładowo osoba ze skromnym wynagrodzeniem musi prawie miesiąc harować na takie buty. Inna sprawa, że na takie buty sobie nigdy nie pozwoli.
- WojtekM
- Zaprawiony W Bojach
a to bez przymiarki kupujesz? żebyś trafił z rozmiarem.
o ile jeszcze tego nie zrobiłeś - przymierz NB gdzieś w polskim sklepie, i podaj znajomemu rozmiar.
o ile jeszcze tego nie zrobiłeś - przymierz NB gdzieś w polskim sklepie, i podaj znajomemu rozmiar.
Go Hard Or Go Home