Proszę o pomoc w doborze butów dla początkującej.

izkis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!
Od jakiegoś tygodnia zaczęłam regularnie biegać, idzie mi coraz lepiej (coraz wolniej się męczę) i spodobało mi się to, więc pomyślałam, że czas nad zakupem odpowiednich butów. Biegam po bocznych dróżkach, czyli raczej piasek i żwir, jedynie krótkie odcinki po asfalcie i kostce.

Wzrost: 165 cm
Waga: 53 kg
Stopa raczej neutralna choć w stu procentach pewna nie jestem.
Mam problem z lewym kolanem, po rozgrzewce i rozciąganiu prawe jest w dobrej formie, ale lewe jakby "strzela" przy np. przysiadzie. W sumie nie wiem czy to problem, ale wolę wspomnieć.
Dodam jeszcze, że mam problem z tzw. halluksami. Mam to w genach, niestety spotkało i mnie. Lewy jest większy od prawego, nie bolą przy bieganiu.
Na razie biegam ok. 2 km dziennie (bieg, marsz, bieg, marsz, itd.)

Biegam jedynie rekreacyjnie, w sumie to dla zredukowania tkanki tłuszczowej i lepszej kondycji. Nie chciałabym butów powyżej 200 zł, gdyż na razie uczę się i będę one sponsorowane przez rodziców (nie chcę ich naciągać). Myślałam o tych dwóch modelach:
Nike Revolution 2 - http://allegro.pl/buty-damskie-do-biega ... 62699.html
Adidas Duramo 4 W - http://allegro.pl/buty-adidas-duramo-4- ... 61509.html

Mogłabym prosić o pomoc w doborze, ewentualnie w zaproponowaniu czegoś lepszego w tej cenie?
PKO
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

http://www.decathlon.pl/buty-ekiden-50- ... 81257.html

linki nie działają choć to mało istotne skoro podałaś modele.
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

popieram przedmówcę.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Duramo to świetne buty, ale w sytuacji, kiedy alternatywą są Ekideny, brałbym Ekideny - po prostu są znacznie tańsze.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
izkis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A orientujecie się może czy te Ekideny damskie mocno różnią się od męskich oprócz koloru?

edit: no tak, rozmiarówka, nie było pytania :D

Dzięki za pomoc, może ktoś jeszcze się wypowie?
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ekideny 50 to jedne z lepszych butów biegowych nie tylko w relacji cena=jakość. Po prostu jako całokształt.
Pamiętaj o wykonywaniu co jakiś czas ćwiczeń wzmacniających np core stability. Zapomnisz czym są kontuzje.
PanBulwak
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39.15

Nieprzeczytany post

Buty to bardzo poważna sprawa . Na twoim miejscu najpierw zbadał bym sobie stopę . Jeśli masz naturalną to ok ale ja np. przez całe życie myślałem że mam supinatora , zrobiłem sobie badanie i wyszedł pronator .Warto bo sam mam problemy z lewym kolanem . Lekarz mi powiedział że może być to sprawka butów .
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie przejmuj się badaniem typu stopy, to anachroniczne podejście, od którego sami producenci odchodzą bo nie ma żadnych podstaw by twierdzić, że ma to jakiekolwiek znaczenie.

kup te ekideny, bo to jest najniższa cena przy przyzwoitej jakości. przy kupnie następnych butów będziesz już pewnie wiedziała więcej na temat tego czego potrzebujesz i jakiego rodzaju buty chcesz.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
TomoM
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:nie przejmuj się badaniem typu stopy, to anachroniczne podejście, od którego sami producenci odchodzą bo nie ma żadnych podstaw by twierdzić, że ma to jakiekolwiek znaczenie.
W ogóle nie nazywajmy tego badaniem. Badania można zrobić u lekarza a nie u sprzedawcy w sklepie.
W sklepie można się nagrać na kamerę żeby zobaczyć jak pracują stopy w czasie biegu na bieżni. Tylko tyle.

T.
izkis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie za pomoc :)
lip_maj
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja ostatnio robiłam to badanie i powiem, że zajęło ono może z 15 min. A co do butów to jestem teraz bardzo zadowolona bo źle układała mi się kostka przy bieganiu, i puchław starych butach . Teraz jest znacznie lepiej.
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak się ląduje na pięcie, to but, khem, "dobrany do typu stopy", zamaskuje problem.
Jak się biega przynajmniej z grubsza poprawnie technicznie, to typ stopy nie ma najmniejszego znaczenia, a różne stabilizacje dla pronatorów tylko przeszkadzają.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a odpowiadanie botom to jak rozmowy w przedszkolu z wymyślonym przyjacielem.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

eee, to żywa spamerka o wielu nickach. to chyba ta od biokominków i latarek. być może nawet ta sama, której narzeczony biega w męskich leginsach, bo damskie nie są wystarczająco męskie.
Go Hard Or Go Home
robert_73
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:51

Nieprzeczytany post

Najpierw zbadaj sobie typ stopy ,potem kup buty,jesli okaze sie to masz stope neutralna to polecam Tobie asicsy na poczatek
http://www.runshop.pl/asics-gel-contend ... d3203.html
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ