Bóle w barkach i w okolicach łopatek

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
malvina-pe.pl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:46:40
Życiówka w maratonie: 03:55:47
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie widziałam, żeby taki wątek pojawił się wcześniej, mam nadzieję, że nie dubluję tematu.

Od kilku miesięcy odczuwam bardzo nieprzyjemne bóle w barkach, czasami też niżej, w ramionach i okolicach łopatek. Ofc, zwykle po bieganiu.

Byłam w Ortorehu w Wawie, fizjoterapeuta stwierdził, że wynika to z nieprawidłowej postawy. Pokazał mi różne ćwiczenia rozciągające, które mają mi pomóc, ale szczerze mówiąc, niewiele one dają. Byłam też 2 razy na masażu, myślałam, że umrę z bólu, ale pomogło na kilka dni.

W tym momencie nie jestem ubezpieczona, więc każda taka wizyta u fizjoterapeuty/masażysty to koszt ponad 100 złotych. Nie jestem sobie w tym momencie w stanie pozwolić na regularne wizyty. Czasami po treningu, kiedy ból jest nie do zniesienia, trochę pomaga mi chłopak i rozmasowuje te spięte miejsca.

Zastanawiam się, czy taki przewlekłe bóle mogą wynikać wyłącznie z nieprawidłowej postawy, czy coś jeszcze może być przyczyną (pomijając stres, bo to wiadoma sprawa). Ciekawi mnie, czy ktoś z Was cierpiał kiedyś na podobną dolegliwość? Będę wdzięczna za odpowiedzi i uwagi.

Pozdrawiam,
m.
PKO
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak ja mialam takie problemy. zaczelo sie od bolu barku, ramienia, lopatki, po paru miesiacach doszlo kolano, staw skokowy, stopa itd. wszystko po prawej stronie. trafilam do ortopedy ktory powiedzial mi wprost mam lekko skrzywiony kregoslup a bieganiem go obciazam. basen powinien wystarczyc. wierzyc mi sie nie chcialo, ale rzeczywiscie to dziala :) bole minely jakby kto reka odjal, czasami cmi mnie w okolicach barku/lopatki ale wtedy ide na basen i jest OK :)
Awatar użytkownika
malvina-pe.pl
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

LadyE pisze:tak ja mialam takie problemy. zaczelo sie od bolu barku, ramienia, lopatki, po paru miesiacach doszlo kolano, staw skokowy, stopa itd. wszystko po prawej stronie. trafilam do ortopedy ktory powiedzial mi wprost mam lekko skrzywiony kregoslup a bieganiem go obciazam. basen powinien wystarczyc. wierzyc mi sie nie chcialo, ale rzeczywiscie to dziala :) bole minely jakby kto reka odjal, czasami cmi mnie w okolicach barku/lopatki ale wtedy ide na basen i jest OK :)
Nie przepadam za basenem :/ Wiem, ze pomaga na krzywy kręgosłup, ale u mnie nie stwierdzono żadnych skolioz i innych takich ;) Pisząc o wadzie postawy, miałam na myśli to, że zdaniem fizjo, za bardzo wypinam tyłek, a za mało - klatę ;)
LadyE
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

to jest wlasnie lordoza ktora mam ;)
Awatar użytkownika
malvina-pe.pl
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to moze jednak przemyślę ten basen...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ