Czego jeszcze brakuje do złamania 4h :(

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

lebki pisze:Ok, więc zrobię tak. Pod Wrocław pozostanę przy obecnym planie, wydlużę tylko długie wybiegania (więcej 30 tek) i dodam GS i GR. A na samym maratonie trzeba będzie zachować zimną krew :) i spróbujemy te 3:55:00. A potem od listopada Skarżyński na 3:45:00
A może spróbuj jednak urozmaicić trening, jakieś wstawki szybsze niż T21 (np. tempo progowe) + długie biegi z przyspieszeniem do T42? Czasu do MWr trochę jest, spokojnie możesz poeksperymentować i zobaczyć, jak reagujesz.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
lebki
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:02
Życiówka w maratonie: 3:50:51

Nieprzeczytany post

Adam Ko. pisze:
lebki pisze:Ok, więc zrobię tak. Pod Wrocław pozostanę przy obecnym planie, wydlużę tylko długie wybiegania (więcej 30 tek) i dodam GS i GR. A na samym maratonie trzeba będzie zachować zimną krew :) i spróbujemy te 3:55:00. A potem od listopada Skarżyński na 3:45:00
A może spróbuj jednak urozmaicić trening, jakieś wstawki szybsze niż T21 (np. tempo progowe) + długie biegi z przyspieszeniem do T42? Czasu do MWr trochę jest, spokojnie możesz poeksperymentować i zobaczyć, jak reagujesz.
Tempo progowe to bliżej T10 ? Czy wolniej ?
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tempo progowe to tempo lekko wolniejsze niż zawody na 10km Można przyjąć, że jest to tempo półmaratonu. Oczywiście musisz wiedzieć jakie to jest tempo przy aktualnej formie.
Awatar użytkownika
Adam Ko.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:15
Życiówka w maratonie: 3:58:51
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dla Twojego czasu z dychy wychodzi zgodnie z tabelą Danielsa 4:46, wolniej niż na 10 km, szybciej niż (teoretyczny) półmaraton.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461

Blog treningowy
Obrazek
L19:57
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 4:49:48

Nieprzeczytany post

f.lamer pisze:....
i - powtarzam pytanie - co pił podczas biegu? czyżby izo?
Na G. się znam, więc piszę. Na izo nie, więc pytam. (uprzejmie :taktak: )
Czy powinno się pić izo podczas maratonu?
Ja piłem ok.1/2 kubka wody i izo (przy każdym pn. na zm.) oraz, jeżeli "ścigacze" coś zostawili, to jadłem banany i czekoladę. "To" wszystko bez żadnych problemów żołądkowych, a moja "ściana" to bekanie po 35 km. :spoczko:
PS.
Jeżeli takie pytanie mogłoby wywołać podobne emocje jak Gall., to nie odpowiadajcie. :nienie:
Im krócej biegniesz, tym mniejszy dystans jesteś w stanie pokonać :-).
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

L19:57 pisze: Czy powinno się pić izo podczas maratonu?
To jest pytanie trochę w stylu "czy powinno się biegać w krótkiej koszulce w maratonie". To już zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Ja podczas maratonu wziąłem 5-6 łyków wody i nic nie jadłem. Ktoś zaraz powie, że to głupota - mi pasowało :)
L19:57
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 4:49:48

Nieprzeczytany post

Uffff...
Czyli mogę "se odpuścić" żarcie bananów i popijanie izo na tydz. przed startem, żeby przekonać się, że nie dostanę ..aczki na trasie maratonu.
Ja wszystkie treningi wykonuję rano, na czczo i nie mam żadnego parcia na picie czy jedzenie w tym czasie. Dzięki.
Im krócej biegniesz, tym mniejszy dystans jesteś w stanie pokonać :-).
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dużo zależy od pogody. W zeszły weekend była raczej chłodno i była idealna temperatura do przebiegnięcia maratonu, ale równie dobrze mogło być o tej porze roku koło 30 stopni i wtedy na kilku łykach wody byś maratonu nie przebiegł :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy mam tu rację ale, ja bym się wziął za 10km w 40 min plan treningowy, oraz za szybkie bieganie 21km. Choć przy 42km organizm może trochę z innych źródeł korzystać niż te, przy tych krótszych dystansach.
Awatar użytkownika
MikeWeidenbaum
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze:Nie wiem czy mam tu rację ale, ja bym się wziął za 10km w 40 min plan treningowy, oraz za szybkie bieganie 21km. Choć przy 42km organizm może trochę z innych źródeł korzystać niż te, przy tych krótszych dystansach.
Komuś kto walczy o złamanie 4h na maratonie (średnie tempo 5:40), doradzasz trening na 10km po 4:00? :orany:
Awatar użytkownika
lebki
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:02
Życiówka w maratonie: 3:50:51

Nieprzeczytany post

MikeWeidenbaum pisze:
piotrek90 pisze:Nie wiem czy mam tu rację ale, ja bym się wziął za 10km w 40 min plan treningowy, oraz za szybkie bieganie 21km. Choć przy 42km organizm może trochę z innych źródeł korzystać niż te, przy tych krótszych dystansach.
Komuś kto walczy o złamanie 4h na maratonie (średnie tempo 5:40), doradzasz trening na 10km po 4:00? :orany:
No jak już pisałem wcześniej, "dychę" robię w ok. 46:20, więc na <4 powinno wystarczyć :) Raczej nie mam zamiaru zabierać się teraz za plan pod 10km bo to jakby nie było dwa różne światy :)

Ogólnie to mam takie założenie. Teraz utrzymać formę wypracowaną zimą i we wrześniu zaatakować we Wrocławiu spokojnie na 3:59:59
Potem od Listopada Skarżyński i zobaczymy co będzie na wiosnę :)
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MikeWeidenbaum pisze:
Dokładnie tak doradzam, bo mi to pomogło lepiej biegać dłuższe dystanse. Biegając szybciej ciało układa się trochę inaczej, nie jest się takim "flakiem" jak przy 42km.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem na ile autor tematu chce się zagłębiać w bardziej specjalistyczny trening. Osoba, która łamie 40 minut na dychę, może już spokojnie myśleć o przebiegnięciu maratonu powiedzmy w 3:15, a tutaj rozchodzi się o złamanie "zaledwie" 4h. Nie każdy chce się jednak aż tak angażować w bieganie :usmiech: Żeby złamać 4h w maratonie nie trzeba jakichś wymyślnych środków stosować, ale żeby pobiec 10 km poniżej 40 minut, to już trzeba się nieco napocić :oczko:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

piotrek90 przestań pisać takie rzeczy, bo ludzie to czytają. Za twoją radą kontuzja autora murowana. Jesteśmy tutaj w większości amatorami którzy po kilku latach jarania fajek czy przesiadywania na kanapie zapragnęła biegać. Musisz brać na to poprawkę.
Awatar użytkownika
malvina-pe.pl
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:46:40
Życiówka w maratonie: 03:55:47
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adrian26 pisze:Nie wiem na ile autor tematu chce się zagłębiać w bardziej specjalistyczny trening. Osoba, która łamie 40 minut na dychę, może już spokojnie myśleć o przebiegnięciu maratonu powiedzmy w 3:15, a tutaj rozchodzi się o złamanie "zaledwie" 4h. Nie każdy chce się jednak aż tak angażować w bieganie :usmiech: Żeby złamać 4h w maratonie nie trzeba jakichś wymyślnych środków stosować, ale żeby pobiec 10 km poniżej 40 minut, to już trzeba się nieco napocić :oczko:
Święte słowa :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ