Co po 10 tygodniowym planie na 5km ?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
kosiboss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Niedługo kończę mój pierwszy plan treningowy, mianowicie 5km w 10 tygodni. Jestem początkującym biegaczem, 28 lat, 174cm wz i 64kg. Bardzo mi się spodobała taka forma treningu interwałowego począwszy od powtórzeń 30sek biegu przeplatanym 1min marszu, skończywszy na przebiegnięciu 30 min non stop. Biegam ze średnią prędkością ok 6.30 -6.40 / km. Chciałbym rozwijać się dalej w tym kierunku, czyli osiągnąć przykładowo 10 km, az do pół maratonu - nie chodzi mi tu na razie o bicie rekordów, ale o to, żeby w ogóle jednostajnie przebiec takie odległości. Chciałbym spytać o poradę jaki plan dalej wybrać ? trenuję w pn sr i pt. we wtorki i czwartki jeżdżę rowerem ok 30 min.
Jeśli potrzeba jeszcze jakichś informacji, dot mojego biegania, na pewno ich udzielę. Liczę na pomoc ze strony biegaczy!

Pozdrawiam
Krzysiek
PKO
Awatar użytkownika
wojtekkos2
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Proponuję zrealizować plan 10km dla początkujących i sukcesywnie, ale powoli wydłużać dystans
Obrazek
kosiboss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Też tak myślę, ale czy powinienem realizować go od początku? czy jeśli np byłbym w stanie spokojnie przebiec 30 min bez przystanku, to powinienem zacząć od innego tygodnia niż od samego początku.
Awatar użytkownika
MikeWeidenbaum
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:27

Nieprzeczytany post

Te ogólne plany treningowe, które służą po prostu rozbieganiu czy poprawieniu kondycji, a nie uzyskaniu konkretnego rezultatu na zawodach, mogą być realizowane z dość dużą dozą "improwizacji" i nie trzeba się ich kurczowo trzymać, także jeśli czujesz się na siłach to zaczynaj od tego dnia który Ci pasuje.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ