Ból w pachwinie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy miewacie bóle w stawie biodrowym podczas biegania lub potem.? Ostatnio mnie pobolewa w czasie biegu,ale gorzej jest nastepnego dnia,szczególnie po okresach bezruchu.Trudno podniesc noge do góry pod katem 90 stopni. Zastanawiam się czy z czasem to sie nie będzie pogarszac. Pewnie Maratony niewskazane:(.
Czy mozna to próbowac podobnie leczyć jak chrodomalację kolan(co już przeżyłem). Czy w ogóle cos pomoże?
Mirek K
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bywa, dziwaczny ból który nie da się wywołać ani uciskiem ani zadnym rozciąganiem mięsnia ale czasem jak wstaję z fotela to kuleję. Ignoruje to. W czasie biegu nie boli.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Awatar użytkownika
kkazmier
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rok temu miałem małe problemy z bólem w stawie biodrowym (po prawej stronie). Przy poruszaniu wyczuwałem lekki chrobot. Było to poprostu z przeciążenia. Za dużo startów. I też mnie bolało, jak próbowałem podnieść nogę. Niestety ból trwał już do końca sezonu, ale specjalnie nie przeszkadzało mi to w treningach i startach.
W tym roku jest pod tym względem w 100% w porządku. Tak sobie myślę, że na takie przypadłości ma wpływ za mała ilośc siły biegowej.
10km-34:25
21.097km-1:16:24
42.195km- --:--:--
zula
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mirkas: czy to po tej samej stronie co chore kolano boli biodro?-może być tak, że masz problemy z równomiernym obciążaniem jednej kończyny (krótsza noga, skrzywiony kręgosłup, uraz w nodze przez który "oszczędzałeś" podświadomie jedną przeciążając drugą itp.), wreszcie ogólnie problemy z chrząstka w całym organizmie-a staw biodrowy (jak każdy) jest wyścielony od środka chrząstką, więc jak szwankuje to boli. Wszystko co brałeś (bierzesz) na kolano działa na biodro. Zrób rtg stawów biodrowych. Wzmacniaj mięśnie czworogłowe. Rozciągaj się.
Często mniej oznacza więcej
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zula:  Kolana bolały mnie obydwa.Nogi musze zmierzyć.Po tej samej lewej stronie mam lekkie zdretwienie,zmianę czucia w udzie co jest wynikiem nacisku na nerw w kregosłupie.Juz mam to 20 lat i w bieganiu nie przeszkadza.Raczej w nieruchomym staniu.Duzo nie startuje,srednio raz w m-cu.Zaliczam około 40-60 km w tyg.  Obawiam sie tylko że to może miec także źródło dziedziczne. Mój ojciec juz miał 2 operację wymiany stawów biodrowych.Odziedziczyłem takze po ojcu zylaki. Wiec coś w tym musi byc. A teraz chyba trzeba trochę odpuscic
Mirek K
ODPOWIEDZ