sosik "Marjan Bjorgen" - komentarze

Komentarze do blogów treningowych, komentujcie w tym dziale w nie w blogach

Moderator: infernal

Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:37:49
Życiówka w maratonie: 2:58:50

Nieprzeczytany post

Dziękuję wszystkim
Kwinol, a jak tam u Ciebie CM?
Zwierzęcy instynkt, oczy jak krew, Wilk, co ujawnia w nocy swój zew,
Gdy księżyc na niebie, unosi mnie dźwięk, W biegu przed siebie wolny jak tlen!

Blog -> Komentarze -> Garmin
maraton - 2:58:50, półmaraton - 1:24:16, 10 km - 37:49, 5 km - 18:43
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
hotmas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No to jeszcze ja :-) Gratulacje. Super debiut :-) Wielki szczacun.
Awatar użytkownika
mariusz0259
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie czytałem wcześniej Twojego bloga, ale jestem teraz pod ogromnym wrażeniem. Biorąc pod uwagę staż biegowy, osiągnąłeś wynik wybitny. Profesjonalny trening, przygotowanie i taktyka na zawody. Brawo :)
Odnośnie samego biegu, mam podobne wrażenia - organizacja, oznaczenie kilometrów (!!!), wiatr etc. Też biegłem według MARCO (kontrolowałem tętno) na 3.23 i szło super do połowy Huty. Potem na siłę trzymałem prędkość i po Plazie już nie utrzymałem jej. Zachęciłem się do tej strategi i ciekaw jestem jak by wypaliło przy braku wiatru.
przyszły maratończyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 51:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jestem pod mega wrażeniem!!!
Szczerze - nie czytałem Twoich wpisów wcześniej, ale teraz widzę, że teoretycznie rzeczy nie możliwe przy mega zaangażowaniu są możliwe. To pozytywny kop także dla mnie. Dzieki i jeszcze raz ogromnie gratuluje!!! Super sprawa!
zapraszam na bloga (zwykłego): www.szuranie.pl

BLOG na forum bieganie.pl:: TUTAJ
zapraszam do komentowania: TUTAJ

szuranie.pl na Facebooku: TUTAJ
Obrazek
acer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 57

Nieprzeczytany post

Paweł przy przebiegu 1000km wykręcić taki czas to rzeczywiście mega wynik! Jeszcze raz gratki.

Jakie teraz plany??
Obrazek
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki wielkie za dobre słowa. To pozytywny kop do dalszej pracy nad sobą.

Co do planów to w czerwcu z Grześkiem (grim80 ) planujemy start w Półmaratonie Jurajskim. Nie wiem jeszcze jak podejdę do niego - zależy jak regeneracja po CM pójdzie. Jeżeli nie będę się czuł aby łamać życiówkę to będę robił Grześkowi za zająca. Jak ktoś go będzie hamował od początku to spokojnie 2h złamie. Oczywiście jak machnie przed parę dłuższych treningów.

Żałuję trochę, że w okolicach Krakowa na jesień nie ma żadnego maratonu bo może bym spróbował sił.
Na pewno chcę dalej regularnie biegać - przynajmniej 4 razy w tygodniu.

Co do wczorajszego wyniku to jestem chyba typem wytrzymałościowca. Dlatego trochę sceptycznie podchodzę do startów na 10 km i krótszych. Brakuje mi jeszcze prędkości. Przypuszczam, że to przez wagę. Ale jak już rozbujam te moje 90 kg to po prostu bezwładność robi resztę :hahaha:

Tempo wczoraj było równe przez cały bieg. Oczywiście w czasach wyszła trochę wolniejsza 2 połówka, ale to przez wiatr. Jakby go nie było to pewnie te 5:08 było by cały czas, a tak początek ok 5:04, a koniec ok 5:12. Strasznie brakowało tych plansz z oznaczeniami poszczególnych kilometrów, bo może bym się pokusił o coś więcej. Bo jednak bieg tylko wg pulsometru to trochę po omacku.

Dzięki za śledzenie na żywo moich poczynań. Fajnie się to dzisiaj czyta :taktak:

pajer1
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:45:47
Życiówka w maratonie: 04:25:04

Nieprzeczytany post

Gratulacje !!! Wykręciłeś świetny rezultat. Obserwuję Twoje poczynania i jestem pełen podziwu. Na pólmaratonie miałeś czas ,który (tutaj wybacz) nie przewidywał takiego wyniku w maratonie . A tym bardziej w debiucie. Zazdroszcze Ci bo ja miałem czas o kwadrans gorszy. A również walczyłem o czas poniżej 3:45. Zdechłem na 37 kilometrze. Czy możesz napisać jakie masz BMI? Dzięki
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na Marzannie waga startowa 94.9 kg -> BMI 28.03
Na Cracovia Maraton waga startowa 92.5 kg -> BMI 27.31

Wczoraj po maratonie waga ok 88.5 kg, dzisiaj rano 90.5 - wczoraj zdrowo pojadłem i popiłem po maratonie aby organizm miał się z czego regenerować. Myślę, że na chwilę obecną moja normalna waga to ok 91-91.5 kg

Co do ściany to szczerze bardziej bałem się o żołądek :hej: . Wytrzymałość jest moim atutem i musiałbym baaardzo ostro zacząć, żeby tą ścianę spotkać. Dlatego uważne obserwowanie wskazań pulsometru powstrzymuje mnie przed takimi zapędami. Tak jak pisałem na blogu. Ostatnie treningi wskazywały na tempo maratońskie okolice 5:05 - 5:10. Nie lubię biegać gdy wieje, bo jestem trochę duży i nie ważne czy w plecy czy w twarz - wiatr przeszkadza mi w równym biegu.

Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Paweł - pisałem Ci już esa, ale dodam i tutaj. GRATULACJE!!! Znakomicie to rozegrałeś, żadnej ściany, doskonale znałeś swój organizm i wiedziałeś, na co mogłeś sobie pozwolić. Gdyby nie wiatr, pewnie jeszcze byś coś urwał. A jesienią - masz POZnań, masz Warszawę, ten pierwszy jest względnie płaski chyba, o ile się orientuję.

A z longiem przed Rudawą - jeśli mi się żona nie rozpakuje przed terminem, to wykombinujemy coś po długim weekendzie (11-12.05), bo jeśli nie, to będę musiał Jurajski z partyzanta, noworodkowego niewyspania i ewentualnych treningowych "piątek" polecieć, ale mam nadzieję, że Twój coaching na trasie i tak pozwoli mi lepiej pobiec, niż na Marzannie (gorzej chyba nie będę w stanie ;) )
Awatar użytkownika
plusch
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:51:47

Nieprzeczytany post

Stary, szacun i gratulacje.

Podziwiam Cię za wynik, bo, jak na debiut to jest po prostu masakryczny. Dla mnie to chyba nauka, że trzeba być konsekwentnym w treningu. Życiówkę z połówki mam lepszą, ale o takim wyniku jak Twój nawet nie myślałem :)
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki.
Śmieję się, że baaardzo wysoko zawiesiłem sobie poprzeczkę tym debiutem. Teraz na następnym maratonie wypadałoby złamać 3:30 :bum:
Co nie powinno być trudne, bo w moim przypadku wg Danielsa wystarczy schudnąć ok 5 kg :hahaha: :

Projected Impact of Weight on Marathon Time (Daniels)
Weight: 92 -> 88
VDOT: 42,9 -> 44,7
M Time: 3:36:40 -> 3:29:27
M Pace: 5:08 -> 4:58

Widzę, że tu drzemią u mnie największe rezerwy :spoczko: . Wg BMI moja prawidłowa waga zaczyna się w okolicach 84 kg ( BMI < 25 ).

Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

Wydaje Ci się, ze wysoko - jak pobiegasz to za pół roku tyle nabiegasz tyłem. Popatrz na mnie, rok temu w debiucie nabiegałem równo 3.30 i otarłem się o zgon na końcówce :hahaha: Dziś takie coś to mogę na każdym treningu nabiegać jako wolne wybieganie:
I dane wagowe do tego:
3,30 - kwiecień 12 - waga 81 kg
3,15 - październik 12 - waga 75,5 kg
3,07 - kwiecień 13 - waga 72,5 kg
Waga zbita samym treningiem, naturalnie - od samego biegania, bez głodzenia się czy odmawiania sobie strawy
Oprócz zbijania wagi zmienia się skład ciała, widzę u siebie, ze od grudnia nie schudłem nic a jestem "cieńszy" - to wynika z faktu, że waga osiągnięta w regule "funkcja tworzy formę" a nie przez zbijanie jej na siłę. Czyli podnosząc wyniki automatycznie osiągamy pewną optymalną wagę do danego poziomu i potrzeby. Z wagi zacząłem wyraźnie i szybko schodzić jak przeszedłem na 5 treningów tygodniowo.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
sosik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mihumor, a przy jakim wzroście masz tą wagę?
Też myślę, że na jesień jak gdzieś się uda pobiec to 3:30 pęknie. Jednak chcę ostrożnie podchodzić do tego bo jednak cały czas jestem w nadwadze i muszę uważać na kolana. Więc na razie sobie 5 trening odpuszczę, ale wrócę do tej opcji jak waga jeszcze trochę spadnie. Od października poleciała 15 kg w dół. Bez większych wyrzeczeń ( w sumie to wywaliłem chipsy i bardzo ograniczyłem fastfoody ). Więc chcę utrzymywać tą tendencję ok 2-3 kg na miesiąc.

Dzisiaj dostałem premie w pracy więc idę sobie kupić Bieganie metodą Danielsa. Będzie lektura na długi weekend. Bo moje treningi są regularne, ale trochę chaotyczne.

Awatar użytkownika
mihumor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:47
Życiówka w maratonie: 2:48:13

Nieprzeczytany post

182 cm wzrostu więc BMI 22, niżej chyba już nie zejdę a i w moim wieku schodzenie z tkanką tłuszczową poniżej 10% wymaga ostrożności, niemniej nie zależy mi bo rekordu świata i tak już nie pobiję (chyba, ze w głupocie a tu zawsze szanse są bez względu na wagę :hahaha: ). Twe podejście jest słuszne niemniej co do Danielsa to bieganie jego planu bez modyfikacji na 4 treningach nie ma sensu ale książkę warto przeczytać choć nie jest łatwa i zawiera bardzo wiele przydatnych informacji - ja ją czytałem 3 razy przy realizacji trzech planów ale pełnego Danielsa robiłem dopiero teraz, wcześniej to były jednak modyfikacje i lżejsze wersje. Bieganie tego planu na wynik słabszy niż 3,15 to moim zdaniem przerost formy nad treścią bo to za mocne treningi na takie bieganie. Żona moja ten plan biegała na 4-5 jednostkach tygodniowo ale wszystko na mniejszych obciążeniach - tak jej zdejmowałem 10 do 20% i 3,32 nabiegała nie biegając w życiu żadnej trzydziestki, ba jeden trening w karierze powyżej 25km - a dla kobiety jej wynik to jak dla faceta gdzieś koło 3,10 a uwzględniając wiek i staż to tak pewnie odpowiednik czegoś poniżej trójki.
Podoba mi się twoje rozsądne i ostrożne podejście - ono jest kluczem do rozwoju bo tu trzeba czasu i cierpliwości, cele trzeba mieć realne i cieszyć się w ich osiąganiu.
Najszybsza kupa złomu w galaktyce

Blog: viewtopic.php?f=27&t=29814&start=345
Koment: viewtopic.php?f=28&t=29813&start=2880
Awatar użytkownika
rubin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sosik, również muszę Ci pogratulować zdroworozsądkowego podejścia; tylko w ten sposób droga będzie prowadziła cały czas do przodu, a nie bokami czy wstecz :oczko: ; masz świadomość ograniczeń /kolano/ i dbasz o to by uchronić się przed niepotrzebnymi kłopotami :taktak: ; a i jesteś jeszcze na tyle młody, że tyle przed Tobą, że hoho!!
ODPOWIEDZ