10 km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
fenni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 46:32
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
To mój pierwszy post na forum więc pozdrawiam wszystkich ;)
Troszkę ponad dwa miesiące temu zacząłem biegać. 3 treningi w tygodniu, bez z góry określonego planu ale starałem się stosować różne środki treningowe. Wystartowałem w biegu na 10km podczas OWM i uzyskałem czas 46:32 co przerosło moje najśmielsze oczekiwania. Chciałbym teraz odpowiednio przygotować się do Biegnij Warszawo i szukałem dobrego planu. Znalazłem coś takiego:
https://treningbiegacza.pl/trening/plan ... etr%C3%B3w
Te plany akurat pokrywają się z datą biegu tylko nie wiem na jaki czas jestem w stanie się przygotować. Chciałbym celować poniżej 40 min ale nie wiem czy to realne, czy nie przetrenuję się no i nie chciałbym też rozczarować się na mecie. Czy ktoś doświadczony mógłby mi coś doradzić? Jeśli to istotne to mam 22 lata, ważę 67kg i mam 192cm wzrostu. No i zapomniałbym-mogę trenować 3xtydzień.
Z góry dziękuję;)
PKO
Awatar użytkownika
barcel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

plan świetny, ale radziłbym na początek zmniejszyć oczekiwanie względem siebie. Może najpierw celem powinno być złamanie 45 min?
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Z twoją wagą wszystko ok ? Masz siły na treningi ?
fenni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wagę zawsze miałem niską ale mam to po ojcu i nic nie da się z tym zrobić nawet jak przez pół roku żadnej aktywności fizycznej nie podejmowałem. Ale sił na treningi mi nie brakuje :)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Matko święta, ale Ty musisz być chudy :szok: Jestem tylko ciut wyższy, waże prawie 20 kg więcej i podobno szczupło wyglądam :usmiech:
Wracając do Twojego pytania. Tak jak koledzy radzą. Najpierw skupiłbym się na Twoim miejscu nad złamaniem jakiegoś pośredniego czasu pomiędzy Twoją życiówką, a 40 minutami. Na początku postępy robi się szybko, później minuty urywać jest już znacznie ciężej :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
fenni
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki za rady, pewnie macie rację więc będę się przygotowywać żeby złamać 45 min. Chyba po prostu potrzebowałem żeby ktoś sprowadził mnie na ziemię;)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wiesz no, są osoby, które i po pół roku biegania złamią 40 minut, ale są to raczej nieliczne jednostki :usmiech:
Większość osób musi jednak trochę się pomęczyć, aby taki rezultat uzyskać :usmiech:
Lok
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Krótkie pytanie odnośnie wrzuconego tu planu-
+ 10x400/400m, szybkie odcinki po
1:32 (odpowiada 3:50km)
10x400/400m oznacza, że mam zrobić 10 odcinków 400metrowych, ale z jakimi przerwami?
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na przerwach 400-metrowych :usmiech:
thomekh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

fenni spojrzałem na te plany na 45 i 42 minuty. Niewiele się w sumie od siebie różnią. Ta sama koncepcja. Bieg docelowy masz dopiero 6.10.2013 więc możesz połączyć plany. Zrobić wprowadzenie, część "budowanie wytrzymałości tempowej" na 45 minut. Wystartować w biegu kontrolnym w którym na 100% złamiesz 45 minut a potem już powoli wdrażać plan na 42 minuty. Myślę, że nabiegałbyś 43 minuty na BW. Na więcej potrzeba już raczej 4 treningów w tygodniu aczkolwiek są wyjątki, także na tym forum :oczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ