Ocenicie technike mojego biegania ze śródstopia ?
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Przepior, tak biegalem, najdluzsze niedzielne wybiegania mialem 18km, dyche robilem w 54-53 minuty, dwa razy nawet startowalem w Krakowie.
Kangoor5 dzieki za wskazowki, wlasnie probowalem, i nie powiem wychodzi chyba lepiej, jutro dam tu link jak nakrece film. Tlko wydaje mi sie ze taka technika powoduje wyzsze tetno niz moj poprzedni styl. Moze to kwestia przyzwyczajenia.
Natomiast kolega Gife przegralby zaklad, ze nie mam sily. I dziekuje za rady co do cwiczen, cwicze kregoslup ledzwiowo-krzyzowy, bo sa zadatki na dyskopatie. Stad ucze sie biegac na srodstopiu, bo jak biegalem na piecie, cale uderzenie amortyzowal kregoslup. A swoja droga, jak po polminutowym filmie na ktorym jestem razem dziesiec sekund, mozesz postawic diagnoze ze niemam sily biegowej:-)
Moze puszcze filmik jak kupuje duzego lotka, a Ty powiesz co wypadnie?:-)
Kangoor5 dzieki za wskazowki, wlasnie probowalem, i nie powiem wychodzi chyba lepiej, jutro dam tu link jak nakrece film. Tlko wydaje mi sie ze taka technika powoduje wyzsze tetno niz moj poprzedni styl. Moze to kwestia przyzwyczajenia.
Natomiast kolega Gife przegralby zaklad, ze nie mam sily. I dziekuje za rady co do cwiczen, cwicze kregoslup ledzwiowo-krzyzowy, bo sa zadatki na dyskopatie. Stad ucze sie biegac na srodstopiu, bo jak biegalem na piecie, cale uderzenie amortyzowal kregoslup. A swoja droga, jak po polminutowym filmie na ktorym jestem razem dziesiec sekund, mozesz postawic diagnoze ze niemam sily biegowej:-)
Moze puszcze filmik jak kupuje duzego lotka, a Ty powiesz co wypadnie?:-)
- Gife
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:04
- Życiówka w maratonie: 2:42:10
- Kontakt:
Dycha w 53 min mówi sama za siebie. Masz wydolność, ale brak siły biegowej
Pobiegaj tysiączki po 5:00/km to sprawdzisz sam, że technika z filmiku się zmieni 

Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 38:14
- Życiówka w maratonie: 2:57:08
- Kontakt:
Szczerze mówiąc to wygląda bardzo sztucznie, wręcz nienaturalnie. Pytanie ile czasu jesteś w stanie tak biec i się kontrolować? Na dłuższą metę się nie da, ale fajnie, że próbujesz. Ja też toczę zaciętą walkę ze swoją techniką, więc znam ten ból
Uważam też, że koledzy mają sporo racji doradzając Ci robienie dużo ćwiczeń siłowych. Im będziesz silniejszy, tym łatwiej będzie Ci biec i być może uda Ci się przez to poprawić technikę biegu. Wiem, że praktyka jest zawsze najlepsza, ale ja często przypatruje się technice biegu Haile Gebreselassie:
http://www.youtube.com/watch?v=PUJhnEmx8Do

http://www.youtube.com/watch?v=PUJhnEmx8Do
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
- smopi
- Stary Wyga
Jeszcze jeden filmik: http://www.youtube.com/watch?v=Tx6x2cD6Y8Q
Na filmiku wyraźnie widać, że gość NIE ląduje na palcach (w przeciwieństwie do Ciebie). Można to dokładnie ocenić na fragmencie filmu ze zbliżeniem stóp. Staraj się lądować na całej stopie, zwracaj uwagę na ułożenie całego ciała bo nie tylko lądowanie jest ważne. Powodzenia!
Na filmiku wyraźnie widać, że gość NIE ląduje na palcach (w przeciwieństwie do Ciebie). Można to dokładnie ocenić na fragmencie filmu ze zbliżeniem stóp. Staraj się lądować na całej stopie, zwracaj uwagę na ułożenie całego ciała bo nie tylko lądowanie jest ważne. Powodzenia!

-
- Zaprawiony W Bojach
- rusolis
- Zaprawiony W Bojach
Porównując do filmiku powyżej wydaje mi się, że autor za bardzo wyrzuca do przodu kolana jak na tą prędkość biegu, które z kolei są usztywnione i nie ma wahadła między łydką a udem. Ponadto wybicie jest bardziej w górę niż do przodu. Rzuciło mi się też w oczy, że stopy sztucznie kieruje do dołu, co nie powinno mieć miejsca, chyba że tuż przed samym lądowaniem.
Jeśli chodzi o siłę, to wg mnie autor ma jej dużo, ja taką techniką nie przebiegł bym 200 metrów
Jeśli chodzi o siłę, to wg mnie autor ma jej dużo, ja taką techniką nie przebiegł bym 200 metrów

-
- Dyskutant
http://www.youtube.com/watch?v=XO_NvxrbXNs
nowa edycja, ale jak patrze są jeszcze naleciałości poprzedniego "stylu".
starałem się poprawić pracę rąk i bardziej pokazywać podeszwy, co przyszło samo po tym gdy trochę bardziej pochyliłem się do przodu.
oceńcie proszę czy idzie w lepszą stronę ?
edit:
ale juz widze ze przy drugim przebiegnieciu przed kamera, jestem zbyt do tylu odchylony, ale jest to spowodowane hamowaniem.
ocencie w takim razie tylko pierwszy przebieg. z gory dzieki !
nowa edycja, ale jak patrze są jeszcze naleciałości poprzedniego "stylu".
starałem się poprawić pracę rąk i bardziej pokazywać podeszwy, co przyszło samo po tym gdy trochę bardziej pochyliłem się do przodu.
oceńcie proszę czy idzie w lepszą stronę ?
edit:
ale juz widze ze przy drugim przebiegnieciu przed kamera, jestem zbyt do tylu odchylony, ale jest to spowodowane hamowaniem.
ocencie w takim razie tylko pierwszy przebieg. z gory dzieki !
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
"Ten film wideo jest prywatny" - jak chcesz, żeby go szersza liczba osób obejrzała, to go udostępnij, bo nie każdy ma konto na youtube 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wygląda to lepiej niż ostatnio, ale nadal nienaturalnie. Oglądając filmik odnosze wrażenie, że taki bieg Cie męczy. Na kilkunastu metrach jesteś powiedzmy w stanie się pilnować, ale jak to wychodzi na dłuższą metę?
Dobrze by było, gdyby druga osoba Ci pomogła i filmowała Twój bieg. Można byłoby zobaczyć Twoją technikę z kilku perspektyw, a nie tylko z jednej
Kolejna rzecz, dobrze by było, gdybyś wrzucił też filmik jak biegniesz sprintem. Przy szybszym biegu wychodzi najwięcej błędów i złe nawyki są dobrze widoczne, bo nie jesteś w stanie siebie wtedy aż tak kontrolować.
Dobrze by było, gdyby druga osoba Ci pomogła i filmowała Twój bieg. Można byłoby zobaczyć Twoją technikę z kilku perspektyw, a nie tylko z jednej

Kolejna rzecz, dobrze by było, gdybyś wrzucił też filmik jak biegniesz sprintem. Przy szybszym biegu wychodzi najwięcej błędów i złe nawyki są dobrze widoczne, bo nie jesteś w stanie siebie wtedy aż tak kontrolować.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
To, co mnie rzuca się w oczy, to bardzo spięte nogi, z palcami stopy obciągniętymi w dół (na siłę). I z tego się bierze taki nieco bociani krok. Chyba też przez to przechodziłam, zorientowałam się, że coś jest nie tak, bo przy szybszym biegu było bardzo niestabilnie. U siebie zdiagnozowałam obawę przez położeniem pięty (ten momemt w cienkich butach dość mocno czuć) i brak luzu. Postanowiłam nie myśleć o pięcie i spróbować się rozluźnić - pomogło.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ściągnij buty, znajdź trawnik np. na boisku piłkarskim, wyluzuj i zacznij biegać.
To ma być przyjemność i frajda. Potem staraj się to odtworzyć krok w bucie, ale nie w żelazku. Choćby zwykłe trampki. Możesz np. nie wiązać sznurówek tak żeby się nie czuć za pewnie w samym bucie.

- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Ściągnięcie butów tu niestety niekoniecznie pomoże. Pomaga przy problemach z lądowaniem na pięcie, ale lądowanie na palcach jest dla nas zdecydowanie bardziej naturalne, niż na pięcie. (Nie piszę, ze naturalne, tylko że bardziej naturalne, żeby nie było nieporozumień później). W ten sposób możemy już biegać także boso, bo bieg jest nieefektywny, ale z grubsza poprawnie amortyzowany.
Ja bym powiedział, że ten drugi filmik wypada nawet gorzej - jeszcze bardziej się boisz kontaktu pięty z podłożem, strasznie wyhamowujesz palcami. Lądujesz praktycznie na samych palcach. Nie tak ma być! Ląduj na całej stopie! Tak, na całej stopie, łącznie z piętą! Nie wymuszaj żadnego ruchu oprócz nielądowania na pięcie! Staraj się powstrzymywać palce, żeby nie miały zbyt dużego udziału w wyhamowywaniu kroku.
Ja bym powiedział, że ten drugi filmik wypada nawet gorzej - jeszcze bardziej się boisz kontaktu pięty z podłożem, strasznie wyhamowujesz palcami. Lądujesz praktycznie na samych palcach. Nie tak ma być! Ląduj na całej stopie! Tak, na całej stopie, łącznie z piętą! Nie wymuszaj żadnego ruchu oprócz nielądowania na pięcie! Staraj się powstrzymywać palce, żeby nie miały zbyt dużego udziału w wyhamowywaniu kroku.
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Dyskutant
cześć dzięki za odpowiedź ale niestety wasze zdanie znów się różni wydaje mi się że mam dość naturalne nie zmuszam lądowania na palcach jest tylko 1 problem mam buty adidas supernovA glide 4 i z waszych wypowiedzi wynika że muszę się z nimi pożegnać. Na drugim filmie widocznie tego nie widać ale ląduje na pewno całą stopą