Proszę o komentarz do mojego planu treningowego

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
christofanow
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć!

Ułożyłem sobie plan treningowy na kwiecień i maj. W maju planuję start na 5000 metrów - ot, tak diagnostycznie.
Biegam od marca - wszelką aktywność skrupulatnie notuję w ramach run-loga, plan również mam na run-logu, proszę aby ktoś rzucił okiem i doradził czy objętość treningów nie jest zbyt duża. Wydaje mi się, że taka nie jest ale doświadczenie pokazuje, że szacunki osób bez doświadczenia nie koniecznie muszą być w otoczeniu rzeczywistości :spoczko: .

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wiele warunkowane jest cechami osobniczymi stąd proszę tylko o statystyczną analizę mojego przypadku na tle innych Wam poznanych - ot, aby wyeliminować lawinę komentarzy typu - sprawdź sam, nikt Cię nie zna, nie oceni etc., etc.,.

Pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.
Obrazek
PKO
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

christofanow pisze: Ułożyłem sobie plan treningowy na kwiecień i maj. W maju planuję start na 5000 metrów - ot, tak diagnostycznie.
Nie za szybko? Przez te niecałe dwa miesiące przebiegłeś zaledwie...88 km. To jest bardzo mało. Oczywiście zależy też co chcesz w tych zawodach osiągnąć.
christofanow pisze: Oczywiście zdaję sobie sprawę, że wiele warunkowane jest cechami osobniczymi stąd proszę tylko o statystyczną analizę mojego przypadku na tle innych Wam poznanych - ot, aby wyeliminować lawinę komentarzy typu - sprawdź sam, nikt Cię nie zna, nie oceni etc., etc.,.
W bieganiu nie ma czegoś takiego jak "ocena statystyczna" :usmiech: Wszystko zależy od indywidualnych uwarunkowań. Nie napisałeś przede wszystkim jaką masz proporcję wagi do wzrostu. Co robiłeś wcześniej jeżeli chodzi o sport itp.
Tygodniowy kilometraż rzędu 10-20 km to nie jest dużo, ale sam musisz czuć jak to wychodzi w połączeniu z siłownią i rowerem, bo my jako osoby postronne nie wiemy co na tej siłowni robisz albo w jakim tempie jeździsz na rowerze.
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
christofanow
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Na zawodach chcę osiągnąć metę - chcę aby był to probierz moich dotychczasowych treningów i materiał do analizy.

Jeśli chodzi o moje parametry osobnicze - proszę:
wiek [rok] 21;
wzrost [cm] 180;
masa [kg] 75;
Aktywność fizyczna - średnia. Rower, siłownia, sporo marszu w tempie 6 [km per hora].
Trening na siłowni typowo jakościowy - ćwiczę od kilku lat, maksymalizuję poprawność techniczną. Na tym polu mam sporo pojęcia :oczko: - czego o bieganiu powiedzieć nie mogę.
Rowerem jeżdżę w tempie spokojnym - typowo rekreacyjnym.

Szukałem informacji w Internecie i niestety jakość tego działania była tak niska, że nic nie znalazłem. Nie znalazłem niczego dokładniejszego na temat objętości treningów biegowych początkujących w ujęciu dystansowym - gdzie leży granica. Oczywiście nie liczę na - dla Ciebie będzie to 21,3 km tygodniowo :oczko: ale na jakiś szacunek czy to 10 czy 30 km.

Wracając do samego planu - co o nim sądzisz? Tak, ma dla mnie znaczenie opinia postronnego, bardziej zaawansowanego biegacza :hejhej: .
Obrazek
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

christofanow pisze: Szukałem informacji w Internecie i niestety jakość tego działania była tak niska, że nic nie znalazłem. Nie znalazłem niczego dokładniejszego na temat objętości treningów biegowych początkujących w ujęciu dystansowym - gdzie leży granica.
Trudno w bieganiu znaleźć granice. Generalnie przyjmuje się, że osoba, która nie ma zbyt wielkiego doświadczenia powinna biegać 3-4 razy w tygodniu, aby organizm przyzwyczaić do wysiłku. Jeżeli chodzi o kilometraż to też zależy od tego, ile trenujesz. Dla mnie początkujący jest zarówno ten, który po raz pierwszy wychodzi pobiegać, jak i ten, który biega miesiąc, dwa czy trzy - obaj wszak nie są wybiegani, ale jeden może mieć problem z przebiegnięciem kilometra, a drugi może robić już 30-40 km na tydzień. Żeby już nie gmatwać i nie pisać o rzeczach, które Cie nie dotyczą. Jeżeli jesteś w stanie jednorazowo na treningu przebiec powiedzmy 6-7 km (nie wiem tylko czy jest to "walka o życie" czy spokojny bieg?), to myśle, że 20-30 km/tydzień jest na chwile obecną całkiem rozsądną opcją dla Ciebie. Dla biegacza długodystansowego bardzo ważna jest wytrzymałość, dlatego dobrze byłoby dla Ciebie gdybyś raz w tygodniu robił dłuższy trening, z czasem nawet 15-20 km. Oczywiście wszystko stopniowo i nie od razu.

christofanow pisze: Oczywiście nie liczę na - dla Ciebie będzie to 21,3 km tygodniowo :oczko: ale na jakiś szacunek czy to 10 czy 30 km.
Wracając do samego planu - co o nim sądzisz? Tak, ma dla mnie znaczenie opinia postronnego, bardziej zaawansowanego biegacza :hejhej: .
Tak jak wyżej wspomniałem, to jest trudno określić. Dla przykładu ja biegam 80-100 km/tydzień, a są osoby, które mój wynik osiągają mając przebieg rzędu 50-60 km w tygodniu.
Ja wole po mocnym treningu wyjść następnego dnia zrobić spokojne rozbieganie, inni wolą zrobić sobie wolne. Kto na tym lepiej wychodzi tego nie wiem :usmiech:
Dla Ciebie opcje są dwie. Jeżeli chcesz biegać tylko dla "funu" bez gonienia za rekordami. Trzy spokojne rozbiegania w tygodniu (w tym jedno dłuższe) wystarczą. Jeżeli natomiast zależy Ci na poprawianiu swoich rezultatów, to musisz wejść w trening nieco bardziej specjalistyczny, czyli dodać do swojego planu bieg w 2 zakresie, jakieś krosy, interwały, podbiegi itp. Decyzja należy jednak do Ciebie czy chcesz się w to bawić, dlatego nie odpowiem na drugie pytanie, bo Twoja rozpiska raczej jest przeznaczona dla osób, które chcą sobie po prostu pobiegać.
christofanow
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Rozumiem. Nie będę dalej męczył oczekiwaniem precyzyjnych odpowiedzi - ciągle zapomina, że życie jest bardziej skomplikowane niż matematyka :bum: .
Bardzo dziękuje Tobie za pomoc.
Pozdrawiam :spoko:
Obrazek
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie męczysz, od tego jest forum, żeby pytać :usmiech:
Zrozum jednak, że na część pytań nie jest się w stanie odpowiedzieć nie znając osoby. Czasami trenerzy potrafią doprowadzić do przetrenowania, widząc swojego podopiecznego praktycznie na co dzień i wiedząc jak mu idą treningi, a co dopiero obca osoba, która nie ma pojęcia tak naprawdę z kim dyskutuje :usmiech:
Bieganie dla kondycji, a bieganie dla wyników (niekoniecznie profesjonalne) to dwa różne światy :usmiech:
Reasumując. Jeżeli chcesz poprzestać na pierwszej opcji to biegaj sobie 3 razy w tygodniu i bardziej skupiaj się na swoich własnych odczuciach po treningu. Jeżeli będziesz w stanie spokojnie przebiec 10 czy 12 km jednorazowo, to nie widze powodów, żebyś narzucał sobie jakieś kilometrowe ograniczenia, bo "ktoś tam stwierdził, że początkujący powinien maksymalnie tyle i tyle kilometrów biegać w tygodniu". Głównym ograniczeniem dla osoby początkującej są jego własne możliwości. Jeżeli trenujesz dla poprawy kondycji to nie ma sensu, żebyś z treningu wracał skonany, bo nie o to przecież chodzi :usmiech:
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ