christofanow pisze:
Szukałem informacji w Internecie i niestety jakość tego działania była tak niska, że nic nie znalazłem. Nie znalazłem niczego dokładniejszego na temat objętości treningów biegowych początkujących w ujęciu dystansowym - gdzie leży granica.
Trudno w bieganiu znaleźć granice. Generalnie przyjmuje się, że osoba, która nie ma zbyt wielkiego doświadczenia powinna biegać 3-4 razy w tygodniu, aby organizm przyzwyczaić do wysiłku. Jeżeli chodzi o kilometraż to też zależy od tego, ile trenujesz. Dla mnie początkujący jest zarówno ten, który po raz pierwszy wychodzi pobiegać, jak i ten, który biega miesiąc, dwa czy trzy - obaj wszak nie są wybiegani, ale jeden może mieć problem z przebiegnięciem kilometra, a drugi może robić już 30-40 km na tydzień. Żeby już nie gmatwać i nie pisać o rzeczach, które Cie nie dotyczą. Jeżeli jesteś w stanie jednorazowo na treningu przebiec powiedzmy 6-7 km (nie wiem tylko czy jest to "walka o życie" czy spokojny bieg?), to myśle, że 20-30 km/tydzień jest na chwile obecną całkiem rozsądną opcją dla Ciebie. Dla biegacza długodystansowego bardzo ważna jest wytrzymałość, dlatego dobrze byłoby dla Ciebie gdybyś raz w tygodniu robił dłuższy trening, z czasem nawet 15-20 km. Oczywiście wszystko stopniowo i nie od razu.
christofanow pisze:
Oczywiście nie liczę na -
dla Ciebie będzie to 21,3 km tygodniowo 
ale na jakiś szacunek czy to 10 czy 30 km.
Wracając do samego planu - co o nim sądzisz? Tak, ma dla mnie znaczenie opinia postronnego, bardziej zaawansowanego biegacza

.
Tak jak wyżej wspomniałem, to jest trudno określić. Dla przykładu ja biegam 80-100 km/tydzień, a są osoby, które mój wynik osiągają mając przebieg rzędu 50-60 km w tygodniu.
Ja wole po mocnym treningu wyjść następnego dnia zrobić spokojne rozbieganie, inni wolą zrobić sobie wolne. Kto na tym lepiej wychodzi tego nie wiem

Dla Ciebie opcje są dwie. Jeżeli chcesz biegać tylko dla "funu" bez gonienia za rekordami. Trzy spokojne rozbiegania w tygodniu (w tym jedno dłuższe) wystarczą. Jeżeli natomiast zależy Ci na poprawianiu swoich rezultatów, to musisz wejść w trening nieco bardziej specjalistyczny, czyli dodać do swojego planu bieg w 2 zakresie, jakieś krosy, interwały, podbiegi itp. Decyzja należy jednak do Ciebie czy chcesz się w to bawić, dlatego nie odpowiem na drugie pytanie, bo Twoja rozpiska raczej jest przeznaczona dla osób, które chcą sobie po prostu pobiegać.