Alkohol przed lub po treningu, jakie skutki?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu

Alkohol po treningu

Tak
18
47%
Nie
20
53%

Liczba głosów: 38
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pit78 pisze:Chyba tylko jak je sobie sam uwarzysz, bo większość sklepowego sika zawiera co najwyżej wodę, alkohol i słód w bezzwrotnej butelce.
Część piw reklamuje się specjalnie jako napój izotoniczny dla sportowców dlatego nie bardzo chce mi się wierzyć, że nie mają w sobie żadnych witamin czy minerałów, a mimo to nikt im jeszcze nie zarzucił oszczerstwa:

http://www.paulaner.at/unsere-biere/hef ... lkoholfrei

http://www.runnersworld.de/ernaehrung/a ... .58472.htm
PKO
pit78
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

maly89, with all due respect, ale to co ktoś mówi w reklamie, to mówi tylko po to żebyś Ty jego produkt kupił.
Wiadomo, że jak się napisze, że piwo to izotonik i ma elektrolity, to co drugi biegacz po bieganiu walnie sobie browca.

Oczywiście, że mają minerały, bo sama woda ma minerały, przecież destylowanej nie dają.
Witaminy nie wiem czy są, jest kwas askorbinowy (przeciwutleniacz), powiedzmy, że to witamina C, ale zapewne izomer prawoskrętny, więc słabo przyswajalny.

Poza tym jest maltoza (cukier słodowy) o IG ok. 120, więc po browarku pływasz w insulinie (stąd wilczy apetyt podczas picia piwa).
O tym jakoś w reklamach nie mówią ;)

Żeby nie było - nikomu nie odmawiam, sam co jakiś czas browara obalę, ale staram się takiego, gdzie podają w składzie coś więcej niż słód.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

niestety dobre piwa sa droższe, poszukajcie w skladzie chmielu którym sie browary chwala np na etykietach ano ni ma sam słód jęczmienny bo tańszy wszystko idzie w tym samym kierunku towar gorszy wypiera lepszy z drugiej strony płacenie dwa razy wiecej za piwo w naszym biednym kraju ...
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
Awatar użytkownika
Paweł100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 49:42

Nieprzeczytany post

wojtekkos2 pisze:Przecież piwo jest swego rodzaju izotonikiem (było o tym niedawno na forum), zawiera witaminy i dobrze gasi pragnienie, przepłukuje nerki.
Piwo bezalkoholowe jest izotonikiem. Każde piwo z alkoholem to toksyna i zawsze szkodzi. Oczywiście sam lubię piwo wypić i nie odmawiam sobie, ale nie mydlijmy sobie oczu tym, że piwo (czy jakikolwiek inny alkohol) ma pozytywny wpływ na organizm.
kony
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:... poszukajcie w skladzie chmielu którym sie browary chwala np na etykietach ano ni ma sam słód jęczmienny bo tańszy ...
Piszesz o czymś o czym najwyraźniej nie masz pojęcia. Piwo robi się ze słodu jęczmiennego (głównie). Ponieważ słód jest alergenem musi znajdować się etykiecie. Polskie prawo nie wymusza na producentach podawania pełnego składu piwa dlatego poza słodem nie muszą podawać innych surowców. Chmiel w piwie jest przyprawą, biorąc pod uwagę jego procentowy udział. Abstrahując od jego postaci (szyszka, pellet, granulat czy ekstrakt) jest w każdym produkowanym w Polsce piwie(są na świecie piwa bez chmielu ale to pojedyncze przypadki) a jego przetworzona postać nie ma ujemnego wpływu na jakość, wręcz przeciwnie niektóre formy przetworzone pozwalają łatwiej zachować i kontrolować ilość alfakwasów o mniejszych kosztach logistycznych nie wspominając.
Piwo jest uznawane za izotonik ze względu na osmolalność, która z definicji czyni go napojem izotonicznym. Tak mi się wydaje.
"Go Fast, Be Good, Have Fun"
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Paweł100 pisze: Piwo bezalkoholowe jest izotonikiem.
Poproszę o wiarygodne źródło tej informacji. Z podaną osmolalnością piwa.
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego co pamiętam, to piwo jest hipertonikiem. Należałoby je porządnie rozwodnić i będzie izotonik, tyle że o smaku sików :grr:
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Paweł100 pisze: Każde piwo z alkoholem to toksyna i zawsze szkodzi. Oczywiście sam lubię piwo wypić i nie odmawiam sobie, ale nie mydlijmy sobie oczu tym, że piwo (czy jakikolwiek inny alkohol) ma pozytywny wpływ na organizm.
Oj, chyba błądzisz... :hejhej:
Chętnie wysłucham twojej wersji wyjaśniającej "paradoks francuski".
Jak to się dzieje, że przy tak tłustej diecie Francuzi nie cierpią na choroby związane z układem krążenia w takim stopniu jak pozostali mieszkańcy globu?
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kony pisze:
marcinostrowiec pisze:... poszukajcie w skladzie chmielu którym sie browary chwala np na etykietach ano ni ma sam słód jęczmienny bo tańszy ...
Piszesz o czymś o czym najwyraźniej nie masz pojęcia. Piwo robi się ze słodu jęczmiennego (głównie). Ponieważ słód jest alergenem musi znajdować się etykiecie. Polskie prawo nie wymusza na producentach podawania pełnego składu piwa dlatego poza słodem nie muszą podawać innych surowców. Chmiel w piwie jest przyprawą, biorąc pod uwagę jego procentowy udział. Abstrahując od jego postaci (szyszka, pellet, granulat czy ekstrakt) jest w każdym produkowanym w Polsce piwie(są na świecie piwa bez chmielu ale to pojedyncze przypadki) a jego przetworzona postać nie ma ujemnego wpływu na jakość, wręcz przeciwnie niektóre formy przetworzone pozwalają łatwiej zachować i kontrolować ilość alfakwasów o mniejszych kosztach logistycznych nie wspominając.
Piwo jest uznawane za izotonik ze względu na osmolalność, która z definicji czyni go napojem izotonicznym. Tak mi się wydaje.
teraz juz mam pojęcie faktycznie myliłem sie co do chmielu wyszedłem z załozenia że skoro pisze skład to powinien byc wymieniony skład pełny, na niektórych butelkach jest wymieniany chmiel na wiekszości nie jest
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Kumata
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

albo chcesz być sportowcem albo nie,jak sport to nie alkohol.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kumata pisze:albo chcesz być sportowcem albo nie,jak sport to nie alkohol.
Cóż za bezkompromisowe podejście ;-) Czyli zapewne według Ciebie, jakieś 80%, biegaczy, którzy ukończyli Cracovia Maraton to nie sportowcy, bo pili piwo po biegu?
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Platini76 pisze:Z tego co pamiętam, to piwo jest hipertonikiem. Należałoby je porządnie rozwodnić i będzie izotonik, tyle że o smaku sików :grr:
Napoj ktory posiada od 4g do 8g wegli na 100g jest izotonikiem. Piwo najczesciej ma okolo 5g.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mnie piwo góra dwa po wysiłku nie szkodzi nie zauwzyłem żadnych negatywnych efektów a raczej pozytywne wcale mnie nie odwadnia doskonale przeczyszcza pobudza trawienie dostarcza cukrów prostych które sa dobrze przyswajane zaraz po treningu mała ilośc alkoholu dziala dobrze na cały organizm nie zauwazyłem żeby obciązało wątrobe wrecz przeciwnie pobudza trawienie oczywiście max 2 piwa mowa o małych ilosciach
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze:mnie piwo góra dwa po wysiłku nie szkodzi nie zauwzyłem żadnych negatywnych efektów a raczej pozytywne wcale mnie nie odwadnia doskonale przeczyszcza pobudza trawienie dostarcza cukrów prostych które sa dobrze przyswajane zaraz po treningu mała ilośc alkoholu dziala dobrze na cały organizm nie zauwazyłem żeby obciązało wątrobe wrecz przeciwnie pobudza trawienie oczywiście max 2 piwa mowa o małych ilosciach
Przecinek, kropka. Źle się czyta.
Obrazek
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze: ,
Zastanawiałem się, czy masz zepsutą klawiaturę, ale nie - jeden przecinek postawiłeś. Czyli po prostu nie szanujesz rozmówców.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ