ITBS - moje boje

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chciałbym wdrożyć jakieś ćwiczenia, ale po przeczytaniu tego wątku jestem lekko skołowany, bo co przypadek to inna terapia...
New Balance but biegowy
dunker
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Platini76 pisze:Chciałbym wdrożyć jakieś ćwiczenia, ale po przeczytaniu tego wątku jestem lekko skołowany, bo co przypadek to inna terapia...

Także miałem takie odczucia i sam nie wiedziałem ile tych ćwiczeń robić i jakie . Zaczołem od 22 marca ostatnio odłożyłem stabilizację na poduszkach gdyż mnie łupało kolano.Teraz robię rolowanie na wałku+ 4 ćwiczenia na rozciąganie na karimacie, potem tylko jedno ćwiczenie z gumą na wzmacnianie czyli leżenie bokiem i rozchylanie nóg . Muszę pochwalić się ,że wkońcu zaczołem odczuwać dużą poprawę czyli noga już nie ucieka przy wchodzeniu na schody i schodzeniu ,ogólnie jest na duży plus. Jest jeszcze strzelanie w kolanie .Za jakieś dwa tygodnie ,a mże i wcześniej zaczynam biegi .Rolowałem dzień w dzień intensywnie i efekty są jestem :hejhej:
banan19
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Słuchajcie a bezpośrednio PRZED treningiem co wykonujecie?Samo rolowanie czy delikatne rozciąganie również?
dunker
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

banan19 pisze:Słuchajcie a bezpośrednio PRZED treningiem co wykonujecie?Samo rolowanie czy delikatne rozciąganie również?

Przed jakim treningiem ? Biegasz z kontuzją i chcesz rehabilitować nogę ?
banan19
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ćwiczę 4 tydzień daję sobie jeszcze 2 tygodnie i chcę wrócić ale będę stosował jakieś zabiegi PRZED TRENINGIEM PROFILAKTYCZNIE. Zatem powróćmy do mojego pytania :lalala:
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To jak wyglada twoja rehabilitacja? Ja cwicze raz dziennie a dodatkowo wykorzystuję kazda okazje do rozciagania(ogladajac tv itp),przed treningiem normalna rozgrzewka tylko zeby nie bylo nieporozumienia z bolem nie biegam.Tez nie wiadomo jaki jest twoj przypadek,moja rada idz potruchtaj i sprawdz co sie dzieje z noga,czy zabiegi daja jakies efekty,zaboli przerwij bieg i wroc do domu spacerkem.
Obrazek
banan19
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Moja rehabilitacja wygląda tak:
1. 2-3 w tygodniu ćwiczenia wzmacniające: unoszenie nóg bokiem leżąc wykorzystując gumy, Unoszenie pośladków leżac na plecach z wyprostowaną nogą i jeszcze 2 inne ćwiczenia na pośladki - WSZYSTKO PO 4 serie
2. Codziennie rozciąganie naprężacza powięzi szerokiej, pośladków, dwugłowych ud i czworogłowych po lekkiej rozgrzewce
3. Codzienne rolowanie 1 lub 2 razy każda noga po 5-10 min wałkuję

I DODAM, że nie roluje powięzi szerokiej tylko sam mięsień naprężacz powięzi oraz pośladkowy wielki i średni !!!

Daję sobie jeszcze 2 tygodnie takiego rehabu a potem wychodzę spróbować biegać - MUSZĘ BO CZEKA MNIE START NA 1000 M w LIPCU.
Awatar użytkownika
Crochu
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

Czee

Obawiam się, że także załapałem ITBS. Kłucie po zewnętrznej stronie kolana, ból przy wchodzeniu i mocniejszy podczas schodzenia po schodach. Do tego czuję piszczel i udo nawet podczas siedzenia. Nie wiem ile km przetruchtałem z bólem, lecz był on nieznaczny. Na szczęście wiem, że to nie ma to tamto z kontuzjami i szybko zacząłem szukać informacji w internecie. Bolało mnie już (chyba) wszystko prócz kolan więc teraz muszą sobie nadrobić najwidoczniej jakąś porządną akcją. Przeczytałem do połowy wątek. Zanim dostanę się do lekarza będzie rozciąganie i buteleczka. Przerwa od biegania na... nie wiem jeszcze, na początek na pewno ze 2 tygodnie. Jednak mam pytanie, ponieważ wykonuję również ćwiczenia siłowe, to czy mogę wykonywać przysiady czy to także muszę zarzucić? W zamian biegania spróbuję chociaż na rowerku coś pojeździć, oby przy tym nie było bólu.

Ogólnie to jestem zdruzgotany jak to czytam i jakie są konsekwencje :( A już było tak pięknie.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie, przeskakiwanie czy strzelanie kolan nie oznacza do niczego dobrego, prawda? Bo przeskakiwanie mam już od około miesiąca czy dwóch, tak się zastanawiam czy można połączyć oba zdarzenia? I na koniec bo niestety jakoś mi umknęło, a często potem się pojawia 'kledzik' - co to są za ćwiczenia?

Nie rozumiem także tego, dlaczego niektórzy okładają nogę lodem przed treningiem? Przecież mięśnie powinne być rozgrzane, giętkie itd., może ktoś wytłumaczyć? :)

Pozdro
Żyj chwilą, lecz myśl perspektywistycznie
Komentarze
Blog
dunker
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Crochu pisze:Czee

Obawiam się, że także załapałem ITBS. Kłucie po zewnętrznej stronie kolana, ból przy wchodzeniu i mocniejszy podczas schodzenia po schodach. Do tego czuję piszczel i udo nawet podczas siedzenia. Nie wiem ile km przetruchtałem z bólem, lecz był on nieznaczny. Na szczęście wiem, że to nie ma to tamto z kontuzjami i szybko zacząłem szukać informacji w internecie. Bolało mnie już (chyba) wszystko prócz kolan więc teraz muszą sobie nadrobić najwidoczniej jakąś porządną akcją. Przeczytałem do połowy wątek. Zanim dostanę się do lekarza będzie rozciąganie i buteleczka. Przerwa od biegania na... nie wiem jeszcze, na początek na pewno ze 2 tygodnie. Jednak mam pytanie, ponieważ wykonuję również ćwiczenia siłowe, to czy mogę wykonywać przysiady czy to także muszę zarzucić? W zamian biegania spróbuję chociaż na rowerku coś pojeździć, oby przy tym nie było bólu.

Ogólnie to jestem zdruzgotany jak to czytam i jakie są konsekwencje :( A już było tak pięknie.

Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie, przeskakiwanie czy strzelanie kolan nie oznacza do niczego dobrego, prawda? Bo przeskakiwanie mam już od około miesiąca czy dwóch, tak się zastanawiam czy można połączyć oba zdarzenia? I na koniec bo niestety jakoś mi umknęło, a często potem się pojawia 'kledzik' - co to są za ćwiczenia?

Nie rozumiem także tego, dlaczego niektórzy okładają nogę lodem przed treningiem? Przecież mięśnie powinne być rozgrzane, giętkie itd., może ktoś wytłumaczyć? :)

Pozdro

strzelanie w kolanie jest częścią objaw ITBS ja chodziłem z tym ponad rok bo nie chciało mi sie zabrać za to . Dopiero jak wkręciłem się w bieganie poszedłem do lekarza i jak usg nic nie wykryło to właśnie zaczołem czytać forum. Teraz kóńcze już 4tydzień rehabilitacji domowej czyli : wałkowanie ,rozciąganie i wzmacnianie.
Wiem napewno ,że to był itbs ,a strzelanie w koalnie jeszcze niestety miewam to jedynie jeszcze nie chce przejść ,ale mam nadzieje ,że i to kiedyś się skończy :)

powodzenie życzę i radze odpuścić wszystkie treningi i rowery na czas rehabilitacji
Awatar użytkownika
Crochu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak na razie byłem u lekarza pediatrii i na rentgenie. Obie panie wiedziały co to jest ITBS, co mnie zdziwiło biorąc pod uwagę powszechną opinię odnośnie lekarzy. Teraz jak najszybciej postaram się dostać do ortopedy. Prosiłbym również o odpowiedzenie na resztę moich pytań zamieszczonych w poprzednim poście ;)

Na rowerku już jechałem do pracy. Co prawda to tylko 3km w jedną stronę, lecz jedyne co mi się przytrafiło to to, że czułem udo. Normalnie przy chodzeniu także je czuję także bez zmian. Co ciekawe na prawej nodze także mam podobne czucie od czasu do czasu. Jeju, tylko żeby nie trafił mi szlag obydwóch nóg ;/
Komentarze
Blog
banan19
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Rehabilituj obie nogi tak czy tak
macki
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej,

Czy ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z kinesiotapingiem przy ITBS? Warto? Czy oklejenie w czasie leczenia stanu zapalnego np. pozwoli kontynuować treningi bez bólu i powiększania stanu zapalnego?

Pozdr
Pozdr
Łukasz
Platini76
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciąg dalszy mojego przypadku (dla przypomnienia: 7 dni po feralnych zawodach przerwałem trening na 3km). Zrobiłem sobie kolejnych 10 dni przerwy i następne podejście: 30 min. bardzo spokojnym tempem i NIC :uuusmiech: Ale... po 3 dniach biegłem 40 min. i w końcówce kolano dawało znać, że coś jeszcze jest na rzeczy :niewiem: Nie był to taki ból jak na półmaratonie, raczej lekki dyskomfort, ale też promieniujący w dół i w górę nogi. Na razie nie planuję dłuższych treningów ani tym bardziej zawodów.
Awatar użytkownika
Crochu
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jestem w kolejce u ortopedy na 9. maja :) Zarejestrowałem się od razu po zdarzeniu, ale nie widziałem sensu pisać posta jedynie po to. Nie biegam nic, codziennie rozciągam i jak na razie raz wzmacniałem. Bardzo dziwna sprawa mieć zakwasy na pośladkach, nawet nie wiedziałem, że można. Na rowerku poginałem prawie 2h, nie wiem jaki kilometraż. Niemniej przez prawie całą trasę cisnąłem ile fabryka dała :) Zero bólu, jedyne 'czucie'. Nie wiem tylko czy to po prostu nie od zmęczenia, w końcu trochę pojeździłem. A przed jazdą 12h stania na nogach (jestem ochroniarzem). Także jest lepiej niż gorzej :) Jutro idę zobaczyć na basen jak to będzie wyglądać. Myślę, że za tydzień przed lekarzem jeszcze spróbuję swoich sił.
Komentarze
Blog
dunker
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

5 tydzień rolowania i rozciągaania ,założyłem jeszcze opaskę ITBS do pracy fajnie mi sie chodziło czułem ,że naprawdę pomaga mi unosić noge .Po kilku godzinach poszedłem na przerwę 30min. na krześle w stołówce ,po powrocie do pracy zaczeło mnie łupać kolano aż musiałem zdjąć opaskę dziwne :(Potem wszystko mineło i było ok.

Wczoraj zrobiłem ćwiczenia wzmacniające 4x 10pow. przysiady ze sztangą 20kg + wykroki +łydki dzisiaj troche mnie łupie kolano nie z boku lecz tak nad nim . Nie wiem czy to zakwas jakiś czy odpuścić takie ćwiczenia ?
ODPOWIEDZ