Jak zaczynac?-SPRINTER

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Destorey
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.
Nazywam sie Maciek i mam 15 lat.Co prawda nigdy nie cwiczylem biegow,ale od drugiej klasy podstawowej dostalem miano najszybszego w klasie.Moja waga wynosi 71 kg,a wzrost 167 cm.
To troche duzo jak na sprintera...
Zawsze bylem krotkodystansowcem moj czas najlepszy na 60 metrow to 8.25 sekundy.
Chce ten czas poprawic i to mocno poprawic.
W czym tkwi moj problem?:
- Nie wiem jak wygladaja treningi sprinterskie,zwykle ubieram buty i biegne truchcikiem 10 kolek w okol jednego bloku.
- Ludzie pisza ze aby szybciej biegac musze miec miesnie w dole brzucha i umiesnione nizej polozone partie ciala,zaczalem robic brzuszki ale nie wiem czy to cos da (Przedwczoraj 400,wczoraj 300,dzisiaj odpoczynek i zakwasy na maksa :D )
- Czy moja waga przyczynia sie ze wolniej biegam?Czy musze cos schudnac?
- Jak "mocno" wystartowac z biezni?Na poczatku czuje taki strach i wolny bieg,a rozpedzam sie dopiero kilka metrow dalej.
Cos o sobie:
Od miesiaca cwicze juz bieganie,po prostu wale truchta do okola blokow.Duzo czasu spedzam przed komputerem,nie odmawiam sobie takich przyjemnosci jak slodycze,jem to co lubie i kiedy chce (W nocy probuje sie ograniczyc) . W klasie jestem najszybsza,najsilniejsza a zarazem najciezsza osoba. Mimo tego nie jestem sprawny fizycznie,najlepiej wlasnie mi wychodzi bieganie.Motywacje mam olbrzymia gdyz to jest jedyna rzecz ktora moge z checia szlifowac,ale zeby szlifowac trzeba to najpierw opanowac.
Reasumujac:
- Jak powinien wygladac moj trening jako sprintera?
- Czy bieganie truchcikiem cos pomoze?
- Czy waga jest nieodpowiednia abym mogl zaczac trening,lub utrudnia mi bieg?
- Czy brzuszki pomoga jakos w tym bieganiu?
- Miesnie dolnych partii pomoga?
- Jazda na rowerze da mi jakies efekty?(Dluga ostra jazda,okolo 40 km dziennie)
- Czy odzywianie sie jakos wplywa na moja szybkosc?
- Jak poprawnie sprintowac (czesto ludzie mi mowia ze jak tak dziwnie daje glowe do przodu i schylony biegne,nie robie tego swiadomie i staram sie biegac teraz normalnie,nie wiem czy lepiej tak czy tak jak wczesniej?)
Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
@edit
Dodam tez ze na 12,5 metra moje przyspieszenie na koncu przy czujnikach wynosi 24.1 km/h
PKO
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Trening sprinterski wymaga opieki trenera.
Na początek poszukaj klubu lekkoatletycznego.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
Awatar użytkownika
adampl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Hej,
Zamiast typowych brzuszków rób spięcia, są bezpieczniejsze dla kręgosłupa. Poza tym zastanów się nad zapisaniem się na siłownię. Zwróć uwagę jak są zbudowani najlepsi sprinterzy i jaką mają muskulaturę:
Obrazek

Sprinterzy nie mają takiej muskulatury tylko po to żeby dobrze wyglądać :)
- Czy odzywianie sie jakos wplywa na moja szybkosc?
Oczywiście. Przede wszystkim jedz dużo pełnowartościowego białka (np. indyk, tuńczyk, białko jaja), które pozwoli Ci zregenerować mięśnie po treningach oraz je rozbudować. Ponadto pamiętaj o węglowodanach, które są podstawowym paliwem każdego sprintera.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ