TajPan pisze:
Czyli w zawodach gimnastyczek mogą startować mężczyźni, bo są równi wobec prawa i nie mogą być dyskryminowani.
Czyli w zawodach sztangistów w kat. > 105kg mogą startować panie, bo jw.
Idąc dalej, każdy może wejść do damskiej szatni, gdyż nie może być dyskryminowany i mieć innych praw w życiu społecznym. I każdy musi móc korzystać z pisuaru w męskim.
Chyba nadinterpretujesz artykuły.
Dobrze, że u damskiego fryzjera te artykuły nie muszą obowiązywać.
TajPan - nic takiego nie napisałem, tylko zacytowałem Konstytucję, a konkretnie artykuły, które powinny znaleźć zastosowanie w dyskusji. To co, Ty napisałeś, to kompletnie bezpodstawny wyraz Twojego wyobrażenia, co jest w mojej głowie, czy może prędzej Twojej potrzeby przeciwstawienia się konkretnym poglądom.
Natomiast Twoje dowodzenie to zwykły tani chwyt erystyczny oparty na błędnym kole w rozumowaniu; na forum internetowym powiedzielibyśmy po prostu, że to trolling.
Gdybyś chciał jednak poznać moje zdanie, a nie wymyślać je sobie, to wiedz, że uważam, iż prawo jest tworzone przez ludzi i dla ludzi, a jego interpretacja powinna sprzyjać budowaniu relacji społecznych i przeciwdziałać wykluczeniu.
Co do meritum - na samym początku poważnej dyskusji należałoby zadać pytanie,
jaki jest cel organizacji biegu tylko dla kobiet. Bo w przypadku Twoich przykładów (oczywiście jeśli TajPanie pozwolisz, że erystycznie wykorzystam Twoje argumenty) cel rozdzielenia sytuacji i miejsc wg płci jest każdorazowo uzasadniony:
- zawody gimnastyczek a sztangistów - bezpośrednio rywalizują ze sobą zawodnicy tej samej płci, a nawet kategorii wagowej (w przypadku sztangistów),
- damskie a męskie toalety - zapewnienie prywatności w sytuacji intymnej,
- fryzjer - biznes ma prawo specjalizować się w usługach dla danej płci bądź rozdzielić lokal wg płci również celem zapewnienia intymności.
Ponadto w każdym powyższym przypadku zapewnione są analogiczne warunki dla obu płci. Zważając, że celem biegów ulicznych w ogóle najczęściej jest "popularyzacja i upowszechnianie biegania jako najprostszej formy aktywności ruchowej" ze szczególną dbałością o osoby wykluczone bądź dyskryminowane (specjalne warunki i nagrody dla niepełnosprawnych oraz osób w podeszłym wieku, darmowy start dla bezrobotnych, umieszczanie w prasie informacji o kobietach na pierwszym miejscu przed mężczyznami), organizowanie biegu wyłącznie dla kobiet świadczy o niedostrzeganiu jawnych subtelności (sic) wynikających z niedopuszczenia jednej z płci do uczestnictwa, tym bardziej jeśli zderzymy tę decyzję z informacjami ze strony biegu.
Otóż w zakładce "Idea" możemy przeczytać, że "jako ich sponsor, Samsung pragnie zachęcić wszystkich chętnych do wspólnego przeżywania emocji sportowych i propagowania
ducha olimpijskiego." W "Celach" biegu: "Utrwalenie wizerunku Samsung Electronics Polska jako firmy
odpowiedzialnej społecznie, wspierającej różnorodne wydarzenia sportowe i
działania prospołeczne." Natomiast
nie podaje przyczyn wprowadzenia ograniczenia względem płci.
http://biegkobiet.pl/o-biegu/regulamin