Tuning - pytania i odpowiedzi

Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po kilku biegach zdecydowałem się jednak usunąć drop z tuningowanych Asicsów, ponieważ pięta podczas biegu - mimo że nie dotykała podłoża, bo fizycznie nie miała jak - ciągnęła ku podłożu i nie było to komfortowe uczucie. Teraz buty ważą 125 g i posłużą na krótsze dystanse.

Obrazek

Wyciąłem również zapiętek w Zoom Streakach, dzięki czemu przestały ocierać achillesa. Ciekawa sprawa swoją drogą z tymi zoomami, bo po kilkunastu już biegach pękło dolne nacięcie w cholewce (widoczne na zdjęciu). Też tak macie? Czy to celowy zabieg producenta (but dostosowuje się do stopy), czy mam za szeroką stopę? Podczas biegu nie odczuwam różnicy.

Obrazek
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

nestork pisze:Po kilku biegach zdecydowałem się jednak usunąć drop z tuningowanych Asicsów, ponieważ pięta podczas biegu - mimo że nie dotykała podłoża, bo fizycznie nie miała jak - ciągnęła ku podłożu i nie było to komfortowe uczucie. Teraz buty ważą 125 g i posłużą na krótsze dystanse.
Dlaczego na krótsze... Właśnie skorzystałem z możliwości zważenia moich zenków z Kalenji - 125 i 126g (swoją drogą niezła tolerancja jak na rękodzieło - niektórzy producenci fabrycznie mają większe różnice ;)). Biega się w nich rewelacyjnie po asfalcie, w zeszłym roku też przebiegłem w nich półmaraton poznański bez dolegliwości. Choć jakbym wiedział że aż tak je zgoliłem to może bym się i bał, hehe. Para zenków waży 100g mniej niż jeden z trailowych Asicsów zalegających u mnie w szafie ;).
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
nestork
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zobaczymy, jak zareagują na nie moje stopy. Na razie zrobiłem w nich 20 min i jest ok, chociaż tak niska podeszwa stanowi niemałe zaskoczenie dla organizmu - podczas biegu odruchowo sięgam stopami w miejsce, gdzie standardowo spodziewam się znaleźć podłoże. Te kilkanaście mm robi dużą różnicę ;-) Nie wiem, czy to dobrze - rotować buty o diametralnie różnej grubości podeszwy.

W każdym razie otrzymałem wreszcie dobre rozmiary Go Runów i Go Bioników i kolejny dzień rozchadzam je po mieszkaniu :bum: Nie mogę się doczekać, aż wyjdę w nich na dwór/pole!
5k 18:29 (MW Bieg na Piątkę IX 2017)
10k 38:38 (Bieg Kazików III 2018)
21k 1:24:32 (Półmaraton Warszawski III 2018)
42k 3:09:18 (Orlen Maraton IV 2016)
Blog i komentarze
banan19
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam mam pytanie, stoję przed swoim drugim w życiu tuningiem, uda mi się w niedługim czasie troszkę poniżej ceny sprzedaży zanabyć w znanej sieci marketów w Polsce buty które za jakiś czas będą oferowane za 129 zł.

Pytanie brzmi które buty łatwiej będzie stunigować czy Nike Dart 9 czy Nike Revolution?
Opcja pierwsza - but na znacznie grubszej podeszwie,jakieś plastikowe elementy przyklejone do podeszwy,chyba większy drop.
Opcja druga - mniejszy nieznacznie drop i wydaję się że wystarczy ściąć naddatek z pięty,wykonać krok drugi czyli viewtopic.php?f=37&t=21835&start=45 pierwsze zdjęcie z linka i ładnie wyprofilować pytanie tylko czy nacięcia fabryczne w samej piance nie będą przeszkadzały.

Nie mam jeszcze tak wprawnej ręki jak Yacool dlatego proszę doświadczonych kolegów o opinię który but łatwiej wyZENkować z technicznego punktu widzenia. Dodam iż interesuje mnie drop w okolicach 0-4 mm
Linki do butów:

Dart http://allegro.pl/nike-dart-9-443865-02 ... 24968.html
Revolution http://allegro.pl/nike-revolution-55495 ... 06177.html
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ołpen de dor! Ołpen de dor! Ołpen de dor! Ołpen de dor! Ołpen de dor!
Obrazek
banan19
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

:hahaha: Akurat nie będę miał przyjemności stania w kolejce po te buciki
Dybkos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czy but już z lekka wysłużony nadaje się do zrobienia z niego zenków? Konkretnie ekideny 75 z blisko 800 km przebiegu. Nie mam zamiaru przerzucać się na stałe na bieganie naturalne (póki co, zobaczymy jakie będą odczucia), chcę pobiegać kilka kilometrów tygodniowo w zenkach żeby wzmocnić stopy.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jedną z idei tuningowania jest przedłużanie życia butom, po to by uwolnić się od podsuwanej nam fikcji dotyczącej starzenia się produktu. Nawet jeśli mocno sfatygowany but wytrzyma po tuningu zaledwie kilka treningów, to doświadczenie wyciągnięte z tej zabawy jest nie do przecenienia.
Awatar użytkownika
kachita
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Koszmar doktora Zenona... :szok:

Obrazek

Trochę spam, ale nie mogłam się powstrzymać ;)
[url=http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic. ... ead#unread]Wyznania kobiety szurającej[/url] || [url=http://bieganie.pl/forum/viewtopic.php? ... ead#unread]Komentarze[/url]

[color=#BF0080][size=85]A minute on the lips, a lifetime on the hips.[/size][/color]
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

banan19
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam daję do oceny szkice linii cięcia moich ekidenów. Proszę o ocenę czy dobrze wyznaczyłem linie. Bo mnie się wydaję(z resztą miara tak pokazuje), że pięty za dużo zetnę no ale robiłem tak jak Yacool na zdjęciach przedstawiał.

http://www.tinypic.pl/7q1oo0lsc8b8
http://www.tinypic.pl/8s53riztqbx5

Dodam iż będę ZRYWAŁ całą gumę czarną z podeszwy a Yacool w temacie o Kalenji zostawił... TO może na całej długości buta wyznaczyć 2 cm(bo tyle ma grubość śródstopia) i tak ciąć.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W najgrubszym miejscu wiór ma około 15 mm. Zawsze lepiej ściąć mniej i ewentualnie bawić się potem w docinki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kolejne widoki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

banan19 pisze:Dodam iż będę ZRYWAŁ całą gumę czarną z podeszwy a Yacool w temacie o Kalenji zostawił... TO może na całej długości buta wyznaczyć 2 cm(bo tyle ma grubość śródstopia) i tak ciąć.
No jak zostawił skoro nie zostawił? Włącz sobie jeszcze raz temat o Kalenji od 3. strony. Jest wszystko w detalach.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
banan19
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jutro wrzucę fotki do oceny mojej pracy - dodam, że to drugie Zeny w moim życiu, ale pierwsze z Ekidenów. Mam jeszcze tylko takie pytanie nawet gdyby 1-2 mm za dużo się ucięło pięty to da radę to da radę zetrzeć papierem ten 1 mm śródstopia?Pytam, bo kiedyś tunigowałem Najki z pianki Phylon a tutaj jest zwykła EVA.
ODPOWIEDZ