Obuwie - dla pronatora czy biegacza neutralnego?
- szewczykdratewka
- Wyga
- Życiówka na 10k: 46:54
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam problem z doborem obuwia. Niestety z testów asics ID wyszło, że moja lewa noga jest neutralna, natomiast prawa pronuje.
W związku z tym mam pytanie - jakie obuwie dobrać, abym nie miał problemów w czasie biegu? Neutralne czy dla pronatora?
Poprzednio miałem Asics enduro 6 i nie było jakiś większych problemów. Teraz chcę zmienić na model, który jest lepszy (droższy).
Proszę o wszelkie sugestie.
W związku z tym mam pytanie - jakie obuwie dobrać, abym nie miał problemów w czasie biegu? Neutralne czy dla pronatora?
Poprzednio miałem Asics enduro 6 i nie było jakiś większych problemów. Teraz chcę zmienić na model, który jest lepszy (droższy).
Proszę o wszelkie sugestie.
Krzysiek
- szewczykdratewka
- Wyga
Chyba tak zrobię, bo jak kupiłem dla neutralnej i supinującej to lipa była właśnie z prawym kolanem :/lapka88 pisze:Bierz buty dla Predatora. Neutralna stopa może biegać w każdym typie obuwia. Ta druga może mieć już problem.
Krzysiek
- szewczykdratewka
- Wyga
lapka88 pisze:Bierz buty dla Predatora. Neutralna stopa może biegać w każdym typie obuwia. Ta druga może mieć już problem.
A skąd masz tą informację?
Właśnie zastanawiam się nad butami KAYANO 19 Asicsa - będzie to dobry wybór?
Krzysiek
- lapka88
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:47:14
- Życiówka w maratonie: 04:10:12
To jest wiedza ogólna. Biegam już jakiś czas(ekspertem nie jestem) ale wiem co z czym się je.
Jeśli chcesz wydawać kosmiczne pieniądze na but który ma więcej systemów od samochodu klasy średniej to kupuj. Tylko wcześniej się w nich przebiegnij po sklepie lub na bieżni.
Jeśli chcesz wydawać kosmiczne pieniądze na but który ma więcej systemów od samochodu klasy średniej to kupuj. Tylko wcześniej się w nich przebiegnij po sklepie lub na bieżni.
- szewczykdratewka
- Wyga
lapka88 pisze:To jest wiedza ogólna. Biegam już jakiś czas(ekspertem nie jestem) ale wiem co z czym się je.
Myślę, że za Kayano 19 - 360 zł to nie jest zła cena.
Krzysiek
- lapka88
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:47:14
- Życiówka w maratonie: 04:10:12
Cena katalogowa to 670zł. Gdzie je znalazłeś w takiej cenie?szewczykdratewka pisze:lapka88 pisze:To jest wiedza ogólna. Biegam już jakiś czas(ekspertem nie jestem) ale wiem co z czym się je.
- szewczykdratewka
- Wyga
Właśnie wiesz w tym problem, że na różnych stronach jest różnie podawanie. Na większości, że jest dla neutralnej i pronującej, ale znalazłem kilka, że tylko dla pronatorów.WojtekM pisze:kayano to ja bym na neutralną stopę nie zakładał.
może już jakieś lunary, które są z założenia uniwersalne?
Problem jest w tym, że w prawym kolanie coś mi się zaczyna dziać

Tym bardziej tak jak mówię - zapłaciłem z wysyłką około 350 zł, bo dostanę zwrot cashback, także źle nie jest.
Krzysiek
- szewczykdratewka
- Wyga
Na allegro - niestety gwara tylko na usa, ale tym się nie przejmuję, bo nigdy mi nie uznali reklamację butówlapka88 pisze:Cena katalogowa to 670zł. Gdzie je znalazłeś w takiej cenie?szewczykdratewka pisze:lapka88 pisze:To jest wiedza ogólna. Biegam już jakiś czas(ekspertem nie jestem) ale wiem co z czym się je.

Krzysiek
-
- Zaprawiony W Bojach
po pierwsze, coraz więcej jest badań potwierdzających, że kontrola pronacji jest bzdurą. ani pronacja nie jest czymś złym, ani buty ze wsparciem tej pronacji nie kontrolują.
po drugie, badania asicsa jest do bani, ponieważ jest statyczne a noga zupełnie inaczej się zachowuje podczas biegu niż w spoczynku.
po trzecie, ćwiczenia wzmacniające aparat ruchu, lekkie, elastyczne, mało amortyzowane buty i do widzenia wszelkim problemom z kolanami.
moim, tylko własnym, acz jak najszczerszym zdaniem.
po drugie, badania asicsa jest do bani, ponieważ jest statyczne a noga zupełnie inaczej się zachowuje podczas biegu niż w spoczynku.
po trzecie, ćwiczenia wzmacniające aparat ruchu, lekkie, elastyczne, mało amortyzowane buty i do widzenia wszelkim problemom z kolanami.
- szewczykdratewka
- Wyga
Buty już kupiłem, więc jeżeli nie poskutkuje to zastosuję sięQba Krause pisze:po pierwsze, coraz więcej jest badań potwierdzających, że kontrola pronacji jest bzdurą. ani pronacja nie jest czymś złym, ani buty ze wsparciem tej pronacji nie kontrolują.

Btw, dziwi mnie to... jeden z moich uczniów (lat 50) mówi, że lekarz zabronił mu biegać ze względu na problemy ze stawami, ponieważ nie biegał w butach, które amortyzują

Co Ty na to?
Krzysiek
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Bo biegać trzeba umieć
. Jak się wali przy lądowaniu piętą to żadna ilość amortyzacji w bucie może nie wystarczyć na dłuższą metę. Jak się biega prawidłowo, na śródstopie, to pod stopą może być sandał grubości 2mm z twardej gumy - i tak kolana będą mało obciążane i nie będą bolały.

The faster you are, the slower life goes by.