Maraton z minimalnym przygotowaniem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tolek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45,32
Życiówka w maratonie: 3.51.20

Nieprzeczytany post

Witam mam podobny problem.Tylko że ja przygotowywałem się do OMW ,jesienią ukończyłem w Poznaniu w 4.01 i miałem zamiar złamać 4 h w OWM. PMW również pobiegłem jako etap przygotowań z czasem 1.46 (K-50+) tydzień po zrobiłem 33km .Za kolejny tydzień miało być kolejne na 23 lub 27km ale w sobotę mnie zmogła choroba (nic poważnego stan pod gorączkowy katar i bul zatok.)więc odpuściłem sobie te 23km . Nie biegam piąty dzień by nie pogorszyć .Dodam że zimę biegałem bez problemów od 01.01.2013 do 30.03 2013 miałem wybiegane na treningach około 500km. A teraz siedzę na huśtawce i pobiegnę nie pobiegnę o wyniku już nie marzę. Znając siebie nie poddam się ale nie za wszelką cenę. Kowalem swego losu każdy bywa sam .Powodzenia.
biegam sobie i już
PKO
chojnac
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:49:05

Nieprzeczytany post

tolek pisze:Witam mam podobny problem.Tylko że ja przygotowywałem się do OMW ,jesienią ukończyłem w Poznaniu w 4.01 i miałem zamiar złamać 4 h w OWM. PMW również pobiegłem jako etap przygotowań z czasem 1.46 (K-50+) tydzień po zrobiłem 33km .Za kolejny tydzień miało być kolejne na 23 lub 27km ale w sobotę mnie zmogła choroba (nic poważnego stan pod gorączkowy katar i bul zatok.)więc odpuściłem sobie te 23km . Nie biegam piąty dzień by nie pogorszyć .Dodam że zimę biegałem bez problemów od 01.01.2013 do 30.03 2013 miałem wybiegane na treningach około 500km. A teraz siedzę na huśtawce i pobiegnę nie pobiegnę o wyniku już nie marzę. Znając siebie nie poddam się ale nie za wszelką cenę. Kowalem swego losu każdy bywa sam .Powodzenia.
wydaje mi się, że skoro biegałeś juz wybiegania rzędu 33 km to nie powinieneś mieć problemów ze złamaniem 4h. A jeśli jeszcze w okresie przygotowań do PMW miałeś kilka wybiegań > 20 km to nie widzę obaw. Oby choroba ustąpiła, bo chory bym nie ryzykował 42 km. Ja z 1:44 w połowce zrobiłem 3-4 tygodnie później 3:49, więc da się
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tolek pisze:Witam mam podobny problem.Tylko że ja przygotowywałem się do OMW ,jesienią ukończyłem w Poznaniu w 4.01 i miałem zamiar złamać 4 h w OWM. PMW również pobiegłem jako etap przygotowań z czasem 1.46 (K-50+) tydzień po zrobiłem 33km .Za kolejny tydzień miało być kolejne na 23 lub 27km ale w sobotę mnie zmogła choroba (nic poważnego stan pod gorączkowy katar i bul zatok.)więc odpuściłem sobie te 23km . Nie biegam piąty dzień by nie pogorszyć .Dodam że zimę biegałem bez problemów od 01.01.2013 do 30.03 2013 miałem wybiegane na treningach około 500km. A teraz siedzę na huśtawce i pobiegnę nie pobiegnę o wyniku już nie marzę. Znając siebie nie poddam się ale nie za wszelką cenę. Kowalem swego losu każdy bywa sam .Powodzenia.
Jeżeli naprawdę uczciwie trenowałeś to w zasadzie na 10 dni przed startem powinieneś już być w 100% przygotowany. Niech tylko ustąpi choroba i wg mnie możesz startować.

Aczkolwiek 500 kilometrów podczas przygotowań do maratonu to chyba niespecjalnie dużo. Zakładając, że tak jak napisałeś zrobiłeś ten kilometraż od początku roku daje to jakieś ok. 38 kilometrów tygodniowo. Czy to niezbyt mało jak na maraton? Ok, nie każdy musi mieć takie zboczenie na punkcie wybieganych kilometrów jak ja (w tym roku już ponad 1,5 tysiąca), ale wg mnie minimum te 5 dyszek w tygodniu warto zrobić :)
kedog
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: 2:50:09

Nieprzeczytany post

Mały, Ty faktycznie tych km trzaskasz konkretnie. Średnia ok. 100 tygodniowo - imponujące:)
38 średnio tygodniowo wydaje się faktycznie mało, ale rozumiem, że pierwsze tygodnie mniej, a potem luty marzec już trochę więcej.
Pamiętam, że przed pierwszym swoim maratonem biegałem maksymalnie 60 (4xtyg.), ale zazwyczaj trochę mniej. Średnio ok. 45-50. I chyba rozpocząłem w końcówce stycznia biegać, a debiut miał miejsce na koniec kwietnia. Długie wybieganie robiłem maksymalnie 25km (teraz wydaje się to śmiesznie mało) i to się trochę zemściło na trasie.

Pzdr,
P.
yaro1986
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Duza ilosc kilometrow to nie jest zbyt dobry wyznacznik jakosci treningu. Lepiej przebiec mniej a madrze niz duzo bez ladu i skladu. O jakosci i przydatnosci treningu nie swiadcza poprawa wynikow, badz ich ut a nie tyrzymanie na wysokim poziomie, a nie to ze ktos duzo biega.
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:14
Życiówka w maratonie: 2:57:08
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No niby kilometraż o niczym nie świadczy, ale swoje trzeba przebiec :usmiech: Średnia 38 km w tygodniu to moim zdaniem bardzo mało. Jeżeli weźmie się pod uwagę, ze długie wybiegania to przeważnie 20-30 km, to co pozostaje? Zaledwie kilka/kilkanaście kilometrów, a gdzie miejsce na biegi ciągłe, jakąś siłę biegową, rozbiegania :usmiech: ?
4:00 w maratonie to już dosyć przyzwoity wynik i moim zdaniem takie minimum to powinno być te 50-60 km przebiegniętych w tygodniu. W każdym razie jeżeli biegałeś w miare regularnie i udawało Ci się robić długie wybiegania powyżej 30 km, to myśle, że nawet to przeziębienie nie będzie aż tak znaczące, o ile nie przerodzi się w coś poważniejszego :usmiech:
Mój blog: http://neversurrender.blog.pl/
Przegrywa tylko ten, kto się poddaje.
Krasus

Nieprzeczytany post

Wszystko zależy od danego biegacza. Ja robiąc średnio 40-50 km tygodniowo plus co dwa miesiące 50km na orientację nabiegałem 3:19, a dopiero w ostatnich trzech miesiącach przekraczałem 200 km miesięcznie.
tolek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45,32
Życiówka w maratonie: 3.51.20

Nieprzeczytany post

Dzięki za słowa otuchy .Nie wiem czy zauważyliście ale nie należę do młodego pokolenia( M50+).130 km styczeń 170 luty i 200 w marcu, podobne przebiegi miałem przed jesiennym maratonem 4h 01.Biegam 3-4 x w tygodniu .
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2013, 08:05 przez tolek, łącznie zmieniany 1 raz.
biegam sobie i już
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba raczej M50 :usmiech:
Wiek zasadniczo raczej nie wpływa na zmniejszenie kilometrażu, co najwyżej zredukowanie liczby mocniejszych treningów :usmiech:
Awatar użytkownika
Bylon
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze: No jeśli nie dostrzegasz pewnej subtelnej ale jednak różnicy między bieganiem latem a zimną, to cóż.. niech Ci będzie na zdrowie że jestem :)
Nie w tym rzecz, nie mam żadnego interesu, ani moja samoocena też nie ma, w tym, żebyś był niedzielnym biegaczem. Chodzi bardziej o to, że jeśli przyjmiemy słuszne założenie, że każde warunki są dobre do biegania, to między zimą a latem nie ma żadnej różnicy. Po co więc opuszczać całe lato? Przy powyższym założeniu ktoś, kto nie biega w lecie jest tak samo niedzielny (co jeszcze nie oznacza, ze jest niedzielny w rzeczy samej), jak ktoś, kto nie biega w zimie.
Ja po prostu chcę "zmusić" Cię poprzez grę na ambicji do wyjścia na zewnątrz, nawet w lecie, nie miej mi tego za złe. ;)
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

piotrek90 pisze: No jeśli nie dostrzegasz pewnej subtelnej ale jednak różnicy między bieganiem latem a zimną, to cóż.. niech Ci będzie na zdrowie że jestem :)
Bieganie latem i zimą to dwie inne historie, ale sezonowość to sezonowość. Mówiąc na kogoś sezonowiec (w odniesieniu do biegacza) nie chodzi, że nie biega zimą. Równie dobrze może to być każda inna pora roku. Przecież chodzi o to, że odpuszcza, kiedy cała reszta biega :)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem zima jest korzystniejszym okresem do biegania, a jedyną przeszkodą jest tak naprawde tylko śnieg, no i może krótszy dzień, przez co trudniej trenować w lesie. Latem z kolei są upały, które mogą prowadzić nie tylko do odwodnienia, ale i udaru słonecznego.
Awatar użytkownika
Samuel--
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 50:48
Życiówka w maratonie: 4:19:24
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No to latem biegasz wcześnie rano, kiedy jest troche chłodniej. Mniej ludzi na drogach, powietrze czystsze, a po treningu od razu jesteś obudzony i gotowy do walki ;)
Adrian26
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To jest opcja dla osób, które zaczynają pracę nieco później np o 8 czy 10, bo jeżeli byłaby to godzina 6 rano, to wtedy trzeba byłoby wyruszyć o 3 w nocy :usmiech:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ