Bieg na 1 KM

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:17
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

peja162 pisze:ale wytlumacz dokladnie o co chodzi z tym tempem ?? w maju zapisuje sie do klubu lekkoatletycznego i dowiedzialem sie ze przygotowuja do biegow przelajowych to pomoze w moim celu ???
chodzi ze po sniegu nie da sie biec jednym równym tempie jak na suchym stadnionie - tempo oscyluje w widełkach 3:30-3:50/km

no pomoze - choc ze w maju klub szykuje do przełajów to ciekaw jestem jakich :)
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
PKO
broda53
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

Trochę mnie nie było, a miałem opisać co i jak z tym moim 1 km. Otóż tydzień temu udało się osiągnąć czas 3:19 (celowany to 3:20-3:00). Jednak nie skorzystałem z rady aby biegać wybiegania w tempie 4:30 na km przez 30 min. Zastosowałem swoją taktykę, czyli cały czas interwały (1 min/18km/h i 1 min/spacer). I robiłem testy: najpierw z sukcesem 700 m, później 800, a po tygodniu 1 km w tempie końcowym 3:19. Sukces jest, ale teraz pracuję nad 3:00. Wykombinowałem tak: dalej interwały ale ze stopniowaniem co 0,5 km/h. Czyli biegnę 10 interwałów (6 - 10 interwałów - i tu pytanie czy mogę stosować taką rozbieżność w ilości) w tempie: najpierw spacer 6 km/h i szybki bieg teraz już z prędkością 18,5 km/h. I taki interwał trwa 2 minuty (po jednej na spacer i szybki bieg). Ilość 6 -10. Jeśli uda mi się osiągnąć interwały z prędkością szybką 19 km/h, robię test , ale z utrzymaniem prędkości od startu do mety 18, 5 km/h. I tak co 0,5 km/h w górę, aż dojdę do prędkości stałej 20 km/h równej 3:00 na 1 km.
Nie wiem czy to dobre, dlatego się pytam, może już ktoś tak próbował. Bo inna sprawa, że owszem, przebiegłem 1 km w tempie 3:19, ale to był po prostu koszmar tak od około 600 metra (ostatnie 200 słabo pamiętam :bum: ). No też nie o to chodzi. Dążę do tego, aby ten 1 km w zadawanych czasach to było coś naturalnego. Więc pytanie, czy to ma sens w takiej formie. No niby na mnie się sprawdza (przełożyło się na wahadło - pozytywnie. Wahadło 29 s, brakuje jeszcze 1 s), ale też nie chcę gdzieś popełnić głupiego błędu, bo czasu coraz mniej...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

interwały są dobre jak chcesz osiągnąć szybki efekty - ale nie długotrwały.
Możliwe, żę uda Ci sie pobiec te 3min/km ale nie biegajac ciągłych nie bedziesz miał bazy tlenowej by pobiec te 3min/km drugi raz 3 raz a potem szybciej i szybciej - chodzi mi o to ze za rok za dwa bedzie ciezko utrzymac ten Twój poziom 3min/km nie robiac ciągłych
broda53
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:interwały są dobre jak chcesz osiągnąć szybki efekty - ale nie długotrwały.
Możliwe, żę uda Ci sie pobiec te 3min/km ale nie biegajac ciągłych nie bedziesz miał bazy tlenowej by pobiec te 3min/km drugi raz 3 raz a potem szybciej i szybciej - chodzi mi o to ze za rok za dwa bedzie ciezko utrzymac ten Twój poziom 3min/km nie robiac ciągłych
Witaj,

Moim celem jest właśnie taki bieg. Egzamin za 3 miesiące :bum:. Przygotowuję się tylko na egzamin, tylko na jeden bieg na 1 km. Rzeczywiście jeśli się nie powiedzie, to długie wybiegania na pewno wrzucę na sezon jesień/zima w ramach przygotowań do kolejnego egz. Natomiast póki co, zależy mi właśnie na takim jednorazowym egzaminie. Chciałbym dobrze zrozumieć: jeśli na razie (podkreślam "na razie"), taki sposób przygotowań u mnie się sprawdza, to czy należy to kontynuować w taki sposób czy jednak, na wszelki wypadek, wrzucić coś jeszcze?. Osobiście czuję że jest ok, ale nie jestem specem i nie chcę "spalić tematu".
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

powinienes wrzucic z raz taki ciągły i tak, ale tragedi nie bedzie, tylko nie tyle chodzi o zdanie egzaminu co moim zdaniem pokazanie ze jest sie w jakiejs formie i trzymac ja przez ten okres jak bedziesz robił to co robił.
broda53
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że tak zrobię. Czy właściwe będzie bieganie wymienionych interwałów wtorek i sobota, a ciągły czwartek (biorąc pod uwagę obecne czasy i zamierzenia w osi czasu)? I czy można uznawać za odbyte (w sensie "zaliczone") interwały na poszczególnych prędkościach (celem przejścia na wyższe) tylko wtedy kiedy zrobi się ich konkretnie określoną ilość, czy można stosować widełki (w tej chwili robię po 10. Minuta szybki, minuta spacer)?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie do końca zrozumiałem co miałęs na mysli
broda53 pisze:(biorąc pod uwagę obecne czasy i zamierzenia w osi czasu)?
oraz
broda53 pisze:I czy można uznawać za odbyte (w sensie "zaliczone") interwały na poszczególnych prędkościach (celem przejścia na wyższe) tylko wtedy kiedy zrobi się ich konkretnie określoną ilość,
a co do
broda53 pisze:czy można stosować widełki (w tej chwili robię po 10. Minuta szybki, minuta spacer)?
to jest spoko - ale nie spacer tylko 1 min trucht jest lepsza.
mozesz potem dodac 7 x 1:30min potem z 4x2min - no tych sposobów troche jest ;)
broda53
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:Nie do końca zrozumiałem co miałęs na mysli
broda53 pisze:(biorąc pod uwagę obecne czasy i zamierzenia w osi czasu)?
Rzeczywiście, mało precyzyjnie. w tej chwili mam 3:19/1km (wypracowany dopiero co), a celuję w 3:00 za 3 miesiące. A nie mam doświadczenia w przygotowywaniu się (zawsze jak biegałem w takim tempie wcześniej, to było to po prostu naturalne. Teraz trzeba już się przygotowywać :bum: ). Czy dla danego zamierzenia, taki trening jest właściwy, czy powinien być mocniejszy (dość szybko przechodzę na wyższe prędkości, no ale było łatwiej teraz, bo wolniej się biegało).

oraz
broda53 pisze:I czy można uznawać za odbyte (w sensie "zaliczone") interwały na poszczególnych prędkościach (celem przejścia na wyższe) tylko wtedy kiedy zrobi się ich konkretnie określoną ilość,
A tutaj miałem na myśli czy interwały trzaskać 10 sztuk na sztywno, czy można zastosować od 6 do 10 i następny trening (jak dam radę minimum 6), już z prędkością wyżej. Po 6 jeszcze nie próbowałem zwiększać prędkości, tylko zawsze jak dobiłem do 10 i utrzymałem to w spokoju i nie wiem jak wygląda przestawienie się na wyższe prędkości po zrobieniu np. 7

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

aa juz kumam

jak zwiekszasz intensywnosc zmniejszasz ilosc.

jak chcesz biegac 3min /km to musisz biegac przez te 1 min po 20km/h

wiec dziwie sie ze biegałes po 18km/h

nie lubie jak ktos pisze w km/h bo wtedy nie chce mi sie liczyc ;p
zrób treningi pod tą prędkość.
4-5x czyli np. 200m po 36s i przerwa 2-2:30min w truchcie

potem 3x400m po 1:12min przerwa 3-3:30min
broda53
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dezo66 pisze:aa juz kumam

jak zwiekszasz intensywnosc zmniejszasz ilosc.

jak chcesz biegac 3min /km to musisz biegac przez te 1 min po 20km/h

wiec dziwie sie ze biegałes po 18km/h

nie lubie jak ktos pisze w km/h bo wtedy nie chce mi sie liczyc ;p
zrób treningi pod tą prędkość.
4-5x czyli np. 200m po 36s i przerwa 2-2:30min w truchcie

potem 3x400m po 1:12min przerwa 3-3:30min
He, z kolei mi jest tak łatwiej pisać bo korzystam z bieżni na siłowni. I wczoraj przeszedłem na prędkość 18,7 km/h w interwałach (w ostatnich dwóch interwałach pod koniec każdego z nich lekka mgiełka pojawiała mi się przed oczami... :bum: ). Hmm, zamierzałem tak dociągnąć do 20 km/h, zwiększając co kilka treningów prędkość (bo jak dla mnie, to na razie jest to bardzo mocny bieg, zwłaszcza jak mówimy o 20 km/h), ale skoro polecasz takie rozwiązanie, to przejdę po prostu na dwór i zastosuję się do wskazówek. Jak powinno się przekładać bieganie na bieżni automatycznej na naturalną (odpowiednio łatwiej/szybciej na naturalnej, czy odwrotnie)?. To pozwoli mi zrewidować swoje osiągi :hejhej: .

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dziwie sie ze biegasz na biezni :) ja bieznie uzywam raz na 4 miesiace i to tylko po to by rozgrzac sie do treningów siłowych.

w terenie bedzie moim zdaniem łatwo - ale jak od zawsze biegasz na biezni z siłowni to moze byc ciezko tak odrazu biegac w terenie, ale powinno byc dobrze :)
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Dezo, szkoda troche tego tematu, bo tym "straznikom pop" nie chce sie czytac i zaczynaja zawsze od takich samych pytan. To ze sie ci poprzedni po 3 tygodniach nie melduja oznacza, ze egzaminy nie sa im tak wazne i buty leza znowu gleboko w szafie.

Pozd.
Rolli
broda53
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak innym, ale mi zależy. Jak tylko będę miał dodatkowe pytania do tego co kolega wyżej radzi, to się zgłoszę. Nie dlatego że nie czytam, ale dlatego że chcę to robić jak najlepiej aby nie popełnić w danym momencie błędu z braku doświadczenia. A doświadczenie to właśnie od Was szanowni forumowicze można nabyć, przynajmniej teoretyczna pomoc i wskazówki dla nowicjusza.

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe rady i cenny czas poświęcony na nie.
Awatar użytkownika
dezo66
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

broda53 pisze:Nie wiem jak innym, ale mi zależy. Jak tylko będę miał dodatkowe pytania do tego co kolega wyżej radzi, to się zgłoszę. Nie dlatego że nie czytam, ale dlatego że chcę to robić jak najlepiej aby nie popełnić w danym momencie błędu z braku doświadczenia. A doświadczenie to właśnie od Was szanowni forumowicze można nabyć, przynajmniej teoretyczna pomoc i wskazówki dla nowicjusza.

Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowe rady i cenny czas poświęcony na nie.
co do błędów to najlepiej na własnej skórze doświadczyć - wtedy lepiej sie je zapamietuje - oczywiscie jak masz pytania i niechcesz popełnic błędu to wal smiało :)
jeszcze bedziesz doświadczony - dla osób którzy biegaja tylko po piwo juz jestes doświadczonym zawodnikiem :)
peja162
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 41:15

Nieprzeczytany post

mam jeszcze 1 pytanie odnośnie planu w srd 5 km wolno dzis np zrobiłem je w 21min 30s i mam robic min szybciej czy wolniej ???
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ