NAPOJE IZOTONICZNE
- mahR
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hmm, a ja mam skoromne pytanko: jakie jest stezenie weglowodanow w organizmie ? Ostatnio przeczytalem, ze wynosi ono 6-7% co rowna sie 5% roztworu glukozy lub 6-8% roztworowi maltozy i sacharozy (nie wiem tylko czy zastosowane razem czy dla kazdego ?). Tak mnie natknelo, jak tu opisujecie sposoby na wlasne izotoniki, co nie powiem mnie zainteresowalo, w koncu taniej.
Deck, w zwiazku z tym wychodzi, ze na 1 litr wody przepada lekko ponad 50 g glukozy. Czym motywujesz taka mala ilosc ?
Deck, w zwiazku z tym wychodzi, ze na 1 litr wody przepada lekko ponad 50 g glukozy. Czym motywujesz taka mala ilosc ?
Running and curling is good fun. so, leave the pub and join the club :))
- rono
- Zaprawiony W Bojach
Witam! Badania naukowe dowiodły, że utrata płynów w ilości powyżej 2% ma wyraźnie negatywny wpływ na wydolność organizmu. Odpowiada to ilości trochę mniej niż 2 litrów potu. Podawanie płynów podczas zawodów wiąże się z wieloma problemami (brak czasu, niewygoda picia, problemy z żołądkiem), dlatego też skompensowanie ich utraty nigdy nie będzie pełne. Dlatego bardzo ważne jest, aby napój w możliwie jak najszybszym czasie został zaabsorbowany przez organizm, aby jeszcze w trakcie zawodów można było zapobiec odwodnieniu. Jeżeli podczas biegu odczuwamy pragnienie jako sygnał odwodnienia, jest już niestety za późno i nie można już będzie wystarczająco uzupełnić niedoboru płynów, czego skutkiem może być obniżenie wydolności.
Absorbcja wody przez organizm ma miejsce w jelicie cienkim. Wypite napoje powinny więc jak najszybciej opuścić żołądek i dostać się do jelita cienkiego. Udowodniono, że zimne napoje szybciej przechodzą przez żołądek i właśnie takie powinny być preferowane w sporcie. Najważniejszym czynnikiem, mającym wpływ na szybkość opuszczania żołądka przez napój jest ilość węglowodanów w nim zawarta. Dodatek węglowodanów w ilości większej niż 10% wydatnie przedłuża czas przebywania płynów w żołądku, a dodatek elektrolitów i dwutlenku węgla wydaje się nie mieć na to żadnego wpływu.
1.Napój dla sportowca może być tylko wtedy efektywny, gdy szybko opuści żołądek i dostanie się do jelita cienkiego, gdzie zostanie wchłonięty
2.Aby napój był optymalnie efektywny z punktu widzenia zaopatrzenia w płyn i energię, jego zwartość węglowodanów nie powinna przekroczyć 80 gramów na litr
3.Dodatek cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltodekstryna) jak i sodu (lub soli kuchennej) zwiększa absorbcję wody w jelicie cienkim
4.W porównaniu z wodą (czystą lub mineralną) napoje izotoniczne o zawartości 6-8% węglowodanów (60-80g/litr) i 400-500 mg sodu na litr trzy do czterech razy szybciej absorbowane są przez organizm.
5.Badania naukowe dowiodły, że soki owocowe i różnego rodzaju lemoniady nie nadają się jako takie, które sprzyjają szybkiej i efektywnej rehydracji.
6.Picie wody oraz innych napojów może wprawdzie polepszyć wydolność w wypadku odwodnienia, jednak najskuteczniejszym rozwiązaniem problemu dostarczania wody, energii i elektrolitów podczas zawodów to podawanie napojów, które są skomponowane i zrównoważone w składzie zgodnie z kryteriami fizjologicznymi.
7.Idealnego napoju dla sportowców nie ma na rynku.
Zalecane najwyższe zawartości elektrolitów w miligramach na litr napoju:
sód400-800 mg
potas 225 mg
wapń 225 mg
Przykłady prostych, ale skutecznych napojów dla sportowców:
1. 80 (60-100)g maltodekstryny rozpuścić w 1 litrze wody i dodać 1-2 g NaCl
2. 500 ml serwatki owocowej (świeżej, nie w proszku) + 500 ml wody + 1-2 g NaCl
3. 2-4 kostki rosołowe na 1 litr wody + 60-100 g maltodekstryny (można pić na zimno i na ciepło)
Maltodekstryna to krótkołańcuchowy wielocukier. Podobno można go dostać w aptekach, ale ja obszedłem już kilka i niestety, nie ma. Najprawdopodobniej należałoby ja zamówić w stoiskach z odżywkami dla kulturystów, ew. zastąpić glukozą, a może fruktozą (markety). Pozdrawiam.
(Edited by rono at 12:47 pm on June 28, 2004)
(Edited by rono at 12:51 pm on June 28, 2004)
Absorbcja wody przez organizm ma miejsce w jelicie cienkim. Wypite napoje powinny więc jak najszybciej opuścić żołądek i dostać się do jelita cienkiego. Udowodniono, że zimne napoje szybciej przechodzą przez żołądek i właśnie takie powinny być preferowane w sporcie. Najważniejszym czynnikiem, mającym wpływ na szybkość opuszczania żołądka przez napój jest ilość węglowodanów w nim zawarta. Dodatek węglowodanów w ilości większej niż 10% wydatnie przedłuża czas przebywania płynów w żołądku, a dodatek elektrolitów i dwutlenku węgla wydaje się nie mieć na to żadnego wpływu.
1.Napój dla sportowca może być tylko wtedy efektywny, gdy szybko opuści żołądek i dostanie się do jelita cienkiego, gdzie zostanie wchłonięty
2.Aby napój był optymalnie efektywny z punktu widzenia zaopatrzenia w płyn i energię, jego zwartość węglowodanów nie powinna przekroczyć 80 gramów na litr
3.Dodatek cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltodekstryna) jak i sodu (lub soli kuchennej) zwiększa absorbcję wody w jelicie cienkim
4.W porównaniu z wodą (czystą lub mineralną) napoje izotoniczne o zawartości 6-8% węglowodanów (60-80g/litr) i 400-500 mg sodu na litr trzy do czterech razy szybciej absorbowane są przez organizm.
5.Badania naukowe dowiodły, że soki owocowe i różnego rodzaju lemoniady nie nadają się jako takie, które sprzyjają szybkiej i efektywnej rehydracji.
6.Picie wody oraz innych napojów może wprawdzie polepszyć wydolność w wypadku odwodnienia, jednak najskuteczniejszym rozwiązaniem problemu dostarczania wody, energii i elektrolitów podczas zawodów to podawanie napojów, które są skomponowane i zrównoważone w składzie zgodnie z kryteriami fizjologicznymi.
7.Idealnego napoju dla sportowców nie ma na rynku.
Zalecane najwyższe zawartości elektrolitów w miligramach na litr napoju:
sód400-800 mg
potas 225 mg
wapń 225 mg
Przykłady prostych, ale skutecznych napojów dla sportowców:
1. 80 (60-100)g maltodekstryny rozpuścić w 1 litrze wody i dodać 1-2 g NaCl
2. 500 ml serwatki owocowej (świeżej, nie w proszku) + 500 ml wody + 1-2 g NaCl
3. 2-4 kostki rosołowe na 1 litr wody + 60-100 g maltodekstryny (można pić na zimno i na ciepło)
Maltodekstryna to krótkołańcuchowy wielocukier. Podobno można go dostać w aptekach, ale ja obszedłem już kilka i niestety, nie ma. Najprawdopodobniej należałoby ja zamówić w stoiskach z odżywkami dla kulturystów, ew. zastąpić glukozą, a może fruktozą (markety). Pozdrawiam.
(Edited by rono at 12:47 pm on June 28, 2004)
(Edited by rono at 12:51 pm on June 28, 2004)
- rono
- Zaprawiony W Bojach
Witam. Kupiłem dzisiaj maltodekstrynę, którą zamówiłem wcześniej na stoisku z odżywkami dla kulturystów (i nie tylko) w markecie "Tesco". Kilogramowe pudło kosztuje 24,50 zł. Pozdrowienia!
- Herbix
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Rono czy to jest czysta maltodekstryna czy jakiś kompleks? Próbowałeś? Jakie efekty?
GG: 977722
- rono
- Zaprawiony W Bojach
Cześć! To czysta maltodekstryna z dodatkiem substancji smakowej (cytryna). Myślałem, że to będzie tańsze. Na razie piłem po treningu i żyję. Rozpuszczam w wodzie gazowanej, ale gaz "wytrząsam" i dodaję trochę soli kuchennej. Smacznego!
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:40:50
- Życiówka w maratonie: 03:33:41
Mam to w wersji sproszkowanej, jeżeli chodzi o smak to najlepszym określeniem będzie "tragedia Posejdona", nad tym smakiem pracował chyba sam Chemiczny Ali. Jeżeli chodzi o działanie (używam tylko podczas długich wybiegań) to też nie ma rewelacji, Powerade i Gatorade jakoś lepiej mi podchodzi
Nie boję się gdy ciemno jest, bo mam latarkę i GPS