NAPOJE IZOTONICZNE
- goral29
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
polecam dla oszczędnych(albo biednych studentów) mieszamy sok np jabłkowy z wodą mineralną w stosunku 1:3 (czyli np 1 szklanka soku na 3 szklanki wody) dziala,sprawdziłem i stosuje. ewentualnie sama woda mineralna ze szczyptą soli kuchennej(ja tak robie po każdym bieganiu). pozrawiam wszystkich
(Edited by goral29 at 6:05 pm on May 25, 2004)
(Edited by goral29 at 6:05 pm on May 25, 2004)
- V0y
- Dyskutant
Witam
Sądze, iz moze to was zainteresować.
Wychodzi dosyć tanio.
W sklepach internetowych kosztuje okolo 25 zl(opakowanie 500 g)
Ale można również dostac w sklepach z odżywkami.
Powiedzcie co o tym sądzicie.
VITALMAX Ionto Vitamin Drink:
Ionto Vitamin Drink jest napojem izotonicznym wzbogaconym o substancje energetyczne, a także witaminy i minerały. Stosowany jest w celu uzupełnienia tych składników przed, w trakcie i po wysiłku fizycznym. Ubytek tych substancji, do jakiego dochodzi podczas wzmożonego wysiłku fizycznego głównie z potem, nie tylko obniża zdolność do treningu, ale może być niebezpieczny dla zdrowia. Uzupełnienie wody, witamin i elektrolitów traconych podczas wysiłku pozwala uchronić zawodnika przed zagrożeniami zdrowotnymi, a także poprawia parametry wysiłku i efekty treningu.
Preparat Ionto Vitamin Drink jest zdecydowanie najlepszym i najwydajniejszym preparatem izotonicznym na rynku. Zawiera średnio 10-krotnie większe dawki niż preparaty tego typu produkowane przez inne firmy. Powoduje to, że już porcja 5g daje bardzo wysokie dawki elektrolitów. Opakowanie 500g starcza aż na 100 porcji co czyni Ionto Vitamin Drink preparatem bardzo wydajnym.
PREPARAT VITALMAX IONTO VITAMIN DRINK TESTOWANO LABORATORYJNIE POD WZGLĘDEM CZYSTOŚCI SKŁADU
100 g preparatu zawiera:
Wartość energetyczna: 1602,5 kJ / 382 kcal
Wartość odżywcza
Białko 1,5g
Węglowodany 86,3g
Tłuszcz 0,2g
Minerały:
Potas 844 mg
Magnez 100 mg
Witaminy:
Witamina C 1584 mg
Witamina E 246 mg
Niacyna (Nikotinamid) 475,19 mg
Kwas pantotenowy 176,26 mg
Witamina B6 64,4 mg
Tiamina (witamina B1) 45,8 mg
Ryboflawina (witamina B2) 42,5 mg
Folacyna (kwas foliowy) 5,31 mg
Biotyna 3,94 mg
Witamina B12 25,8 μg
Smaki:
owoce tropikalne, pomarańcz, cytryna.
Sposób użycia sugerowany przez producenta oraz Power-Zone:
1 łyżeczkę od herbaty (ok. 5g proszku) rozpuścić w szklance chłodnej wody. Napój powinno się spożywać 2 razy dziennie w trakcie i bezpośrednio po treningu. Ważne jest aby pić powoli, małymi łykami.
Skład:
dekstroza, preparat witaminowy: witamina C, niacyna (witamina PP), witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), folacyna (kwas foliowy), biotyna, witamina B12, kwas cytrynowy, fruktoza, chlorek potasu, chlorek magnezu, aromat pomarańczowy, aromat cytrynowy, substancje słodzące aspartam i acesulfam K
Pozdrawiam V0y
Sądze, iz moze to was zainteresować.
Wychodzi dosyć tanio.
W sklepach internetowych kosztuje okolo 25 zl(opakowanie 500 g)
Ale można również dostac w sklepach z odżywkami.
Powiedzcie co o tym sądzicie.
VITALMAX Ionto Vitamin Drink:
Ionto Vitamin Drink jest napojem izotonicznym wzbogaconym o substancje energetyczne, a także witaminy i minerały. Stosowany jest w celu uzupełnienia tych składników przed, w trakcie i po wysiłku fizycznym. Ubytek tych substancji, do jakiego dochodzi podczas wzmożonego wysiłku fizycznego głównie z potem, nie tylko obniża zdolność do treningu, ale może być niebezpieczny dla zdrowia. Uzupełnienie wody, witamin i elektrolitów traconych podczas wysiłku pozwala uchronić zawodnika przed zagrożeniami zdrowotnymi, a także poprawia parametry wysiłku i efekty treningu.
Preparat Ionto Vitamin Drink jest zdecydowanie najlepszym i najwydajniejszym preparatem izotonicznym na rynku. Zawiera średnio 10-krotnie większe dawki niż preparaty tego typu produkowane przez inne firmy. Powoduje to, że już porcja 5g daje bardzo wysokie dawki elektrolitów. Opakowanie 500g starcza aż na 100 porcji co czyni Ionto Vitamin Drink preparatem bardzo wydajnym.
PREPARAT VITALMAX IONTO VITAMIN DRINK TESTOWANO LABORATORYJNIE POD WZGLĘDEM CZYSTOŚCI SKŁADU
100 g preparatu zawiera:
Wartość energetyczna: 1602,5 kJ / 382 kcal
Wartość odżywcza
Białko 1,5g
Węglowodany 86,3g
Tłuszcz 0,2g
Minerały:
Potas 844 mg
Magnez 100 mg
Witaminy:
Witamina C 1584 mg
Witamina E 246 mg
Niacyna (Nikotinamid) 475,19 mg
Kwas pantotenowy 176,26 mg
Witamina B6 64,4 mg
Tiamina (witamina B1) 45,8 mg
Ryboflawina (witamina B2) 42,5 mg
Folacyna (kwas foliowy) 5,31 mg
Biotyna 3,94 mg
Witamina B12 25,8 μg
Smaki:
owoce tropikalne, pomarańcz, cytryna.
Sposób użycia sugerowany przez producenta oraz Power-Zone:
1 łyżeczkę od herbaty (ok. 5g proszku) rozpuścić w szklance chłodnej wody. Napój powinno się spożywać 2 razy dziennie w trakcie i bezpośrednio po treningu. Ważne jest aby pić powoli, małymi łykami.
Skład:
dekstroza, preparat witaminowy: witamina C, niacyna (witamina PP), witamina E, kwas pantotenowy, witamina B6, tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), folacyna (kwas foliowy), biotyna, witamina B12, kwas cytrynowy, fruktoza, chlorek potasu, chlorek magnezu, aromat pomarańczowy, aromat cytrynowy, substancje słodzące aspartam i acesulfam K
Pozdrawiam V0y
- Iwan
- Zaprawiony W Bojach
No cóż V0y, dawki witamin "końskie", to prawda. Tylko... po co? Z witaminą C nie ma problemu, nadmiar wysikasz. Ale są takie, które łatwo przedawkować a skutki mogą być odwrotne do zamierzonego efektu np. E. czy witaminy z grupy B.
Cena jest korzystna, zgadzam się. Można z tego uzyskać 25 l. napoju, czyli jak łatwo obliczyć litr tego "cudu" kosztuje 1 zł. Nie podałeś kto to produkuje, a to ważna informacja.
Ja bym tego nie kupił, bo zawiera aspartam, a to go w moich oczach dyskwalifikuje. Chcesz to pij...

Cena jest korzystna, zgadzam się. Można z tego uzyskać 25 l. napoju, czyli jak łatwo obliczyć litr tego "cudu" kosztuje 1 zł. Nie podałeś kto to produkuje, a to ważna informacja.
Ja bym tego nie kupił, bo zawiera aspartam, a to go w moich oczach dyskwalifikuje. Chcesz to pij...
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
- yash
- Stary Wyga
- Kontakt:
Iwan, jako bracia po jednej stronie barykady w slusznej walce z aspartamem musimy wzniesc kiedys wspolny toast izotonikiem bezaspartamowym oczywiscie za wspolna sprawe 
co do tego cudu mam jedna ale to jedna za****scie istotna uwage:
Napoj ma przede wszytskim dostarczac energii. Musi miec 20-40g weglowodanów na 500ml bo inaczej to nie dziala.
Stezenie izo jest w okolicy 35-42g/500ml ale to zalezy
Na pewno nie bedzie mial nawet 20g z 5g porcji.
Chyba ze chlopaki w labie odwracaja prawa fizyki... tylko co na to MKOL

co do tego cudu mam jedna ale to jedna za****scie istotna uwage:
Napoj ma przede wszytskim dostarczac energii. Musi miec 20-40g weglowodanów na 500ml bo inaczej to nie dziala.
Stezenie izo jest w okolicy 35-42g/500ml ale to zalezy
Na pewno nie bedzie mial nawet 20g z 5g porcji.
Chyba ze chlopaki w labie odwracaja prawa fizyki... tylko co na to MKOL

sedrecznie zapraszam wszystkich na
http://www.virtualtrener.com/forum/
Kuba
http://www.virtualtrener.com/forum/
Kuba
- V0y
- Dyskutant
Iwan
firma tak jak jest napisane - Vitalmax
Z tymi dawkami nie pszesadzaj....litr napoju to okolo 20G proszku wiec spokojnie...
yash
+glukoza i mozesz sie zaweglic...
Pozdrawiam
firma tak jak jest napisane - Vitalmax
Z tymi dawkami nie pszesadzaj....litr napoju to okolo 20G proszku wiec spokojnie...
yash
+glukoza i mozesz sie zaweglic...
Pozdrawiam
- Iwan
- Zaprawiony W Bojach
V0y, nie przesadzam z tymi witaminami. Zawiera 3-4 x tyle co "Power surge" (a ten specyfik ma ustawione witaminy dla 100g. proszku na poziomie 50-60 % dziennego zapotrzebowania). Za to węglowodanów, czyli tego co w izotoniku najważniejsze, ten Twój napój zawiera mniej. Dla jasności dodam, że klasyk gatunku czyli "Isostar" nie zawiera wcale witamin (bo nie o to w tym chodzi) tylko węglowodany i minerały, białka=0, tłuszczu =0.
Firma Vitalmax też nie budzi mojego zaufania, bo jej nie znam i nie mam zaufania ani do niej ani do jej "laboratorium". Rób jak chcesz. Pytałeś o zdanie więc odpowiadam. To tyle.
Firma Vitalmax też nie budzi mojego zaufania, bo jej nie znam i nie mam zaufania ani do niej ani do jej "laboratorium". Rób jak chcesz. Pytałeś o zdanie więc odpowiadam. To tyle.
-
- Wyga
Iwan
B.dobrze,ze unikasz apartame.
Niepotrzebnie jednak widzisz go tam gdzie go nie ma.
Byc moze,w polskich sklepach slodza Gatorade aspartamem.
Nawet w USA jest roznica miedzy butelkowanym a sproszkowanym Gatorade.
Nigdy jednak nie slodzi sie go aspartamem.
Wyczynowcy i amatorzy sa w A.Pn b.wymagajacy i tak jak ty zwracaja uwage na sklad.
Padlo pytanie odnosnie producenta Gatorade, na ktore odpowiedzialem. Niepotrzebnie uznales to za reklame.
Chyba wiesz, ze take over nie prowadzi do zmiany produkcji.
http://www.gssiweb.com/pdf/gatorade_bev_chart.pdf
http://www.angelfire.com/electronic/ult ... rinks.html
Gatorade zawiera:
Sugar, Dextrose, Citric Acid, Salt, Sodium Citrate, Natural Flavors, Monopotassium Phosphate,
Calcium Silicate (a flow agent), Hydrogenated Soybean and Cottonseed Oils, Color
Per 500 ml: Calories: 132 Carbs: 33 g Sodium: 208 mg Potassium: 64 mg
Osobiscie bardziej rozcienczam gatorade niz sugeruje to producent.
Kazdy napoj izotoniczny zawiera za malo soli. W rezultacie podczas zawodow czy treningow trwajacych powyzej 4 godzin organizm nie nadaza z przetwarzaniem plynow i wydala je z moczem.
2-3 godziny mozna biegac nawet na samej wodzie.Gdy chcemy ukonczyc ultramaraton 4-10godzinny
to napoje izotoniczne sa pomocne, chociaz nie one decyduja o naszym czasie lecz nasza dieta.
Oczywiscie Power Bar czy Cliff Bar to dobre suplementy w takim przypadku.
Niektorzy wola Cytomax lub Accelerade
Accelerade ma magiczny 4:1 carb/protein ,
podczas gdy Gatorade zawiera carb/electrolyte .
Kulisy aspartame:
http://www.wnho.net/lawsuits_multiply.htm
Spector
B.dobrze,ze unikasz apartame.
Niepotrzebnie jednak widzisz go tam gdzie go nie ma.
Byc moze,w polskich sklepach slodza Gatorade aspartamem.
Nawet w USA jest roznica miedzy butelkowanym a sproszkowanym Gatorade.
Nigdy jednak nie slodzi sie go aspartamem.
Wyczynowcy i amatorzy sa w A.Pn b.wymagajacy i tak jak ty zwracaja uwage na sklad.
Padlo pytanie odnosnie producenta Gatorade, na ktore odpowiedzialem. Niepotrzebnie uznales to za reklame.
Chyba wiesz, ze take over nie prowadzi do zmiany produkcji.
http://www.gssiweb.com/pdf/gatorade_bev_chart.pdf
http://www.angelfire.com/electronic/ult ... rinks.html
Gatorade zawiera:
Sugar, Dextrose, Citric Acid, Salt, Sodium Citrate, Natural Flavors, Monopotassium Phosphate,
Calcium Silicate (a flow agent), Hydrogenated Soybean and Cottonseed Oils, Color
Per 500 ml: Calories: 132 Carbs: 33 g Sodium: 208 mg Potassium: 64 mg
Osobiscie bardziej rozcienczam gatorade niz sugeruje to producent.
Kazdy napoj izotoniczny zawiera za malo soli. W rezultacie podczas zawodow czy treningow trwajacych powyzej 4 godzin organizm nie nadaza z przetwarzaniem plynow i wydala je z moczem.
2-3 godziny mozna biegac nawet na samej wodzie.Gdy chcemy ukonczyc ultramaraton 4-10godzinny
to napoje izotoniczne sa pomocne, chociaz nie one decyduja o naszym czasie lecz nasza dieta.
Oczywiscie Power Bar czy Cliff Bar to dobre suplementy w takim przypadku.
Niektorzy wola Cytomax lub Accelerade
Accelerade ma magiczny 4:1 carb/protein ,
podczas gdy Gatorade zawiera carb/electrolyte .
Kulisy aspartame:
http://www.wnho.net/lawsuits_multiply.htm
Spector
- Iwan
- Zaprawiony W Bojach
Spector
Bardzo możliwe, że skład Gatorade w płynie jest różny od składu tego wyrobu w proszku (choć moim zdaniem źle to świadczy o firmie, skoro nazwa jest ta sama). Łatwo mi w to uwierzyć, bo z podobnym uchybieniem spotkałem się w firmie "OLIMP" z tym, że tam jest akurat odwrotnie (butelkowany "Izoplus" jest bez aspartamu a proszek ma go w składzie). Problem w tym, że nie spotykałem "Gatorade" w proszku. Skład jaki przeczytałem na butelce tego napoju zniechęcił mnie do dalszych poszukiwań, więc się specjalnie nie rozglądałem. Jestem zadowolony z "Power surge" i mam większe zaufanie do firmy, która robi prawie wyłącznie odżywki dla sportowców (MLO) niż do PepsiCo. Pojawił się też po dłuższej przerwie Isostar w proszku, więc wybór już jakiś jest i daruję sobie próby z Gatorade. Przyzwyczajenia i upodobania są różne. Niech każdy więc pije co mu pasuje (byle był po tym w stanie biegać).
Pozdrawiam.
(Edited by Iwan at 6:21 pm on June 3, 2004)
Bardzo możliwe, że skład Gatorade w płynie jest różny od składu tego wyrobu w proszku (choć moim zdaniem źle to świadczy o firmie, skoro nazwa jest ta sama). Łatwo mi w to uwierzyć, bo z podobnym uchybieniem spotkałem się w firmie "OLIMP" z tym, że tam jest akurat odwrotnie (butelkowany "Izoplus" jest bez aspartamu a proszek ma go w składzie). Problem w tym, że nie spotykałem "Gatorade" w proszku. Skład jaki przeczytałem na butelce tego napoju zniechęcił mnie do dalszych poszukiwań, więc się specjalnie nie rozglądałem. Jestem zadowolony z "Power surge" i mam większe zaufanie do firmy, która robi prawie wyłącznie odżywki dla sportowców (MLO) niż do PepsiCo. Pojawił się też po dłuższej przerwie Isostar w proszku, więc wybór już jakiś jest i daruję sobie próby z Gatorade. Przyzwyczajenia i upodobania są różne. Niech każdy więc pije co mu pasuje (byle był po tym w stanie biegać).

Pozdrawiam.
(Edited by Iwan at 6:21 pm on June 3, 2004)
-
- Zaprawiony W Bojach
chodzi ci o "bar", czy o ich napoje izotoniczne?Quote: from Friend on 10:36 pm on June 10, 2004
Wasze opinie na temat PowerBar.
Czy ktoś stosował ?
ENTRE.PL Team
- Friend
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: 4:04
To drugie.Quote: from PAwel on 2:35 pm on June 11, 2004chodzi ci o "bar", czy o ich napoje izotoniczne?Quote: from Friend on 10:36 pm on June 10, 2004
Wasze opinie na temat PowerBar.
Czy ktoś stosował ?
Energia podąża za myślą, a myśl podąża za energią…
-
- Zaprawiony W Bojach
Spector, bardzo ciekawe wypowiedzi, masz dużą wiedzę. Ciekawie się czyta.
Tylko dwa sprostowania:
Pepsico nie zaplacilo za Quaker Oats prawie $14mld. Taka była wycena spółki przy wymianie akcji, ale to co innego.
O ile wiem czysty cukier (trzcinowy czy z buraków cukrowych) składa się w 100% z sacharozy. Czyżby w cukrze trzcinowym było większa zawartość cukru w cukrze?
Iwan, coś mi tu nie gra. Na butelce Gatorade, którą niedawno oglądałem na półkach warszawskiego Geant nie ma informacji o słodzikach, ani o konserwantach. Może pomyliłeś z Powerade. Powerade zawiera słodzik i ja np. go z tego powodu nie piję. Notabene ciekawą strategię ma CocaCola - dodawanie słodzika do napoju, który już i tak zawiera isotoniczną ilość cukru to chyba wynika z wiary, że dla ludzi 6% cukru to za mało słodkie. Dla mnie 6% to wystarczająco słodkie, a dla was? Mam kolegę, który byłby już gotów pisać pismo do CocaColi, żeby zmienili skład tego napoju.
Tylko dwa sprostowania:
Pepsico nie zaplacilo za Quaker Oats prawie $14mld. Taka była wycena spółki przy wymianie akcji, ale to co innego.
O ile wiem czysty cukier (trzcinowy czy z buraków cukrowych) składa się w 100% z sacharozy. Czyżby w cukrze trzcinowym było większa zawartość cukru w cukrze?
Iwan, coś mi tu nie gra. Na butelce Gatorade, którą niedawno oglądałem na półkach warszawskiego Geant nie ma informacji o słodzikach, ani o konserwantach. Może pomyliłeś z Powerade. Powerade zawiera słodzik i ja np. go z tego powodu nie piję. Notabene ciekawą strategię ma CocaCola - dodawanie słodzika do napoju, który już i tak zawiera isotoniczną ilość cukru to chyba wynika z wiary, że dla ludzi 6% cukru to za mało słodkie. Dla mnie 6% to wystarczająco słodkie, a dla was? Mam kolegę, który byłby już gotów pisać pismo do CocaColi, żeby zmienili skład tego napoju.
ENTRE.PL Team
- Iwan
- Zaprawiony W Bojach
PAwel - masz rację. Pomyliłem się. Oglądałem Powerade. Swoją drogą to dziwne, że na Gatorade nie podają czym to jest słodzone. Chyba stwierdzili, że lepiej będzie nie podawać zbyt dokładnie składu...