NAPOJE IZOTONICZNE

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niestety część postów wykasowało, gdy serwer padł.
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
PKO
warlusz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Napisaliscie ze Izostaru nie ma przejsciowo ?- ma ktos jakąs pewną informację ? - dlaczego zniknoł z rynku ? I na ile ?
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Firma Isostar reorganizuje ponoć sieć dystrybucji towaru. Dziwnym trafem ta "reorganizacja" dotyczy tylko Isostara w proszku... W Łodzi nie ma go już z pół roku i nikt w sklepach nie wie kiedy będzie (mimo, że próbowali się dowiadywać o to "u źródła"). Ja dałem sobie spokój. Kupiłem Power Surge'a MLO i jestem zadowolony. Koledzy, jak pewnie czytałeś chwalą CarboMaxa. Więc wybór jakiś jest. Tym bardziej, że równie dobre, a taniej. ;)
spector
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... eName=WDVW

Wybor istnieje : Gatorade lub Cytomax.
Jedynie te dwa napoje zasluguja na uwage.
Cytomax jest lepszym wyborem niz gatorade i troche drozszym.
Co ciekawe, ceny nizsze niz polskich pseudo produktow.

Trenujacym na serio i reprezentujacym  poziom ponizej 3:00 polecalbym te orginalne produkty.
Napoje te sprawdzaja sie tez w imprezach takich jak Ironman.

Spector
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No, reklamy w TV mają faktycznie ładne. Zwłaszcza Gatorade! Widzę, że i tobie się podobały. Mam parę pytań:
1. Czy są sprzedawane w postaci sproszkowanej?
2. Jaka jest ich cena za opakowanie.
3. O jakiej pojemności jest to opakowanie.

Mogę tylko gwoli wyjaśnienia dodać, że Power Surge jest produktem MLO, i jest to znana na rynku odżywek firma z USA.  MLO Products Inc. Fairfield, CA 94533 USA.

Co właściwie miałeś na myli mówiąc o "polskich pseudo produktach"? Jakie konkretne zarzuty i w stosunku do czego?
Ja wiem, że myślisz pewnie, iż oryginalny  cukier amerykański ma więcej "cukru w cukrze" ale moim zdaniem tak nie jest...Jeśli możesz wyjaśnij bardziej swoje stanowisko.
Awatar użytkownika
yash
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from spector on 5:20 pm on May 18, 2004

Wybor istnieje : Gatorade lub Cytomax.
Jedynie te dwa napoje zasluguja na uwage.
Cytomax jest lepszym wyborem niz gatorade i troche drozszym.
Co ciekawe, ceny nizsze niz polskich pseudo produktow.

Trenujacym na serio i reprezentujacym  poziom ponizej 3:00 polecalbym te orginalne produkty.
Napoje te sprawdzaja sie tez w imprezach takich jak Ironman.

Spector
To twoje zdanie. Uzywalem różnych produktów. Isostar, Power Surge służa mi BDB i wiel ze wielu osobom tez, wiec nie wiem czemu je wykluczac.
Maximy, czy Izoplus tez sa zuplenie w porzadku, jesli nie walczysz ze slodzikami.
Wiec nie widze powodów czemu niby skreslac wszystko poza Gatorem i Cytomaxem.
Ioztonik to prosta 'konstrukcja', nie bardzo jest co spaprac.
Reszta to kwestia indywidualnych preferencji.

Od siebie dodam tylko ze Majka Włoszczowska wygrała MŚ w maratonie MTB na isostarze.
Ania Szafraniec rok wczesniej vce-MŚ w XC.

Wiec to chyba nie jest byle co.

A to ze Gatorade i Cytomax sie reklaumuja na ironamnie to znaczy tylko i wylacznie ze sie sie reklaumuja na ironamnie. Nie odzwierciedla preferencji zawodnikół tylko to ze firma ma full szmalu na reklame.

Mozna powiedziec ze z aut liczy sie tylko Mercedes i Audi.
Bo maja taki nie inny elitarny wizerunek.

Tylko po co?

Kupa ludzi jezdzi innymi i bardzo sobie chwali.
sedrecznie zapraszam wszystkich na
http://www.virtualtrener.com/forum/
Kuba
proto
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dokladnie !

A ja powiem jeszcze wiecej .

Woda + miód + cytryna + sól  - i mamy izotonika
na miare tych magicznie  smiesznych produktow typu
Gatorade lub Cytomax ...
[i]swim - bike - run [/i]
Awatar użytkownika
yash
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from proto on 12:29 pm on May 20, 2004
Dokladnie !

A ja powiem jeszcze wiecej .

Woda + miód + cytryna + sól  - i mamy izotonika
na miare tych magicznie  smiesznych produktow typu
Gatorade lub Cytomax ...
Nie zgodze sie ze skutecznosc bedzie ta sama, nie bedzie nawet zblizona IMO, ale na pewno to o wiele lepsze niz sama woda

Mowie to na swoim przykładzie.
Ty mozesz nie czuc różnicy.

Bawiłem sie kiedys musującymi witaminkami w tabletkach 'dla sportowców' i efekt był marny.

Jezdzilem na rozcienczanych sokach.
I jak dla mnie te produkty dzilei duzy dystans do tych wynalazków.

Ale kazdy jest inny

(Edited by yash at 5:17 pm on May 20, 2004)
Kuba
Awatar użytkownika
ART
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Kto jest producentem Gatorade'a ? Coca -Cola ? :)
GG 8441181
Awatar użytkownika
yash
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak gato ale powerade'a tak i to CZUC!!!
Chyba najgorszy izotonik jaki miałem okazje używac.
Szkoda ze na BM nie ma nic innego.
Kupie sobie tabletkowany isostar i tak si e to skonczy.
fakt ze nie bardzo mi sie usmiecha rozrabianie go w locie ale trudno, rybki albo akwarium

dla mnie powerade+carbosnack+nutrend whey protein to w 80% sprawdzalny przepis na kiepski maraton (MTB)

Mozecie spróbowac ;)...

...udostepnic rywalom
Kuba
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panowie! Spokojnie! To była tylko "pełzająca izotoniczna kontrrewolucja"...:hejhej:
Awatar użytkownika
Mirkas
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panowie i Panie.U mnie w sklepie spozywczym znowu sie pojawił Isostar. Wiec chyba dystrybucja ruszyła.Miła odmiana po Powerade -który ma dla mnie smak rozpuszczonych Landrynek. A inne napoje sa dostepne tylko w specjalistycznych sklepach.
Mirek K
spector
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wlascicielem Gatorade jest PepsiCo. W 2000r PepsiCo pokonalo CocaCole w walce o Quaker Oats, ktory jest producentem Gatorade.
Za Quaker Oats PepsiCo zaplacilo prawie $14mld.
Obecny CEO PepsiCo, Steve Reinemund startowal w kilku NYC marathon- jego wynik 4:06.
Gatorade byl oficjalnym napojem NYC marathon. Gatorade mozna kupic w USA wszedzie, praktycznie w kazdym sklepie spozywczym. Mozna kupic ten napoj w butelkach lub w proszku (puszki 0,454kg=1lb lub kilkufuntowe).Jest on w smaku cytrynowym, pomaranczowym, winogron, wieloowocowy i plain.

Gatorade pije od lat.Sprawdza sie on w kazdych warunkach.Inna sprawa,ze trzeba przyzwyczaic organizm do trawienia wiekszych ilosci napojow przy duzym obciazeniu, a to zajmuje wiecej niz rok.
Sztuka jest ukonczyc np. 10godz maraton przy minimalnej stracie wagi ciala.Maratony takie wygrywa ten kto opanuje te sztuke.Jesli np.konczymy 300km maraton rowerowy powinnismy miec wystarczajaco energii aby  zakonczyc jazde z predkoscia 55km/h.

Gdy bylem w Polsce i skonczyl mi sie zapas Gatorade  bylem skazany na Isostar,ktory mial ohydny apteczny smak, b.slabo sie rozcienczal, wolniej wchlanial sie - w rezultacie gorsze wyniki.
Jesli produkt nie jest orginalny nie nalezy ulegac iluzji etykietki-jest wielka roznica miedzy produktem kupionym w USA i W Polsce.Nawet identyczne wino made in France w USA i Francji to nie to samo. Wino z 30% domieszka miejscowego zachowuje prawo do napisu made in France.
Z cala pewnoscia dotyczy to w Polsce MLO .MLO w Polsce to takie "francuskie" wino w USA.
Wielu chwali miejscowe napoje bo nie zna innych.
Jesli chodzi o wspomniany cukier, to w Polsce cukier jest zdecydowanie gorszy niz w USA.
Na amerykanskim ewentualna nadkwasota zniknie a na polskim poglebi sie.
Proces technologiczny - buraka cukrowego i trzciny jest inny.Wydawalo mi sie ,ze to oczywiste.
Oczywiscie,mozna pic wode z miodem. Gdy jednak biega sie maraton w 3g 30min czy 4godz to nawet
Gatorade malo co pomoze.
Zaawansowani, tacy jak Yash na amerykanskim gatorade czy cytomax prawdopodobnie smigaliby jeszcze szybciej.
Przy tak wysokich obrotach odpowiednie napoje sa niezwykle wazne.
Sporadyczne zwyciestwa Polek w MB o niczym nie swiadcza. Ciekawe czy na Tour de France paliwem
jest Isostar.Oczywiscie same plyny to za malo.Konieczne jest wspomaganie :np gel.
Jesli zima obijalismy sie, omijalismy silownie i przy probie pelnego przysiadu na podlodze bez podparcia na jednej nodze przewracamy sie zamiast stuknac ich z latwoscia z 50, to na czas ponizej 3h nie mamy co liczyc  a gatorade czy cytomax poprawi jedynie nam samopoczucie.
Yash powinien walnac ich min 300, tak oceniam jego mozliwosci.
Slabe miesnie uda to glowna przyczyna kolan.

Z 0,454kg proszku gatorade uzyskuje sie 8 litrow napoju (koszt ok 12zl, czyli jest on tanszy niz  polskie koncentraty.
Gatorade jest wiodacym napojem w A.Pn, sprzedaz w USA to ok $2mld.
Spector
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Cześć Spector, dzięki za obszerną wypowiedź. Mam parę uwag.

1. "Wlascicielem Gatorade jest PepsiCo" - to raczej w moich oczach marna reklama, biorąc pod uwagę pozostałe wyroby tej firmy (raczej szkodliwe).

2. Co do smaku poszczególnych produktów nie będę się wypowiadał, bo to tak jak dyskutować o gustach. Strata czasu, każdy ma inny.

3. "Z cala pewnoscia dotyczy to w Polsce MLO .MLO w Polsce to takie "francuskie" wino w USA."
- z całą pewnością...Hm, a co masz na poparcie tej pewności jeśli idzie o MLO w Polsce?

4. "Jesli chodzi o wspomniany cukier, to w Polsce cukier jest zdecydowanie gorszy niz w USA. Na amerykanskim ewentualna nadkwasota zniknie a na polskim poglebi sie. Proces technologiczny - buraka cukrowego i trzciny jest inny. Wydawalo mi sie ,ze to oczywiste." - Oczywiste! Oba surowce się różnią. To fakt. Ale herbata przez to nie jest bardziej słodka. Co do nadkwasoty to zapewne bazujesz na szeroko zakrojonych badaniach statystycznych przeprowadzonych na tysiącach osób? Czy tylko na sobie? Jeśli idzie o samą trzcinę cukrową to nie jest to znowu taki cudowny surowiec. Gorzałka jest z tego gorsza od naszej...;)

5. Z 0,454kg proszku gatorade uzyskuje sie 8 litrow napoju (koszt ok 12zl, czyli jest on tanszy niz polskie koncentraty.  - OK. Fajnie! Tyko skąd masz pewność, że to co sprzedają w Polsce jest tym samym co w USA (analogicznie do MLO)? Czym jest słodzona Gatorade?

Obiecuję, że kupię i wypróbuję to cudo (jeśli nie jest słodzona aspartamem) jak mi się skończy MLO. Pozdro!

(Edited by Iwan at 10:06 am on May 21, 2004)
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nooo....spector, niestety dziękuję. Sprawdziłem skład. Gatorade  to typowy produkt PepsiCo. Zawiera pół tablicy Mendelejewa, w tym aspartam, gumę arabską (czy to nie klej czasami?) i sztuczne barwniki. Jak dla mnie Gatorade jest zbyt "gęste". Gusty jednak są różne...  Skoro Ci odpowiada to życzę smacznego! :nienie:

(Edited by Iwan at 8:21 pm on May 21, 2004)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ