NAPOJE IZOTONICZNE

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
adamus100
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

A nie wiecie, co sie stalo z Isostarem? Ciezko go znalzc w sklpach ostatnio...
PKO
Awatar użytkownika
yash
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bardzo prosto. Czasem robię jonogram (steżenie jonów Na i K) w surowicy. 2-3x w roku albo gdy czuje ze cos sie zlego dzieje. Nie zauważyłem różnic w stężeniach w zależności od stężenia napoju elekrolitowo-weglowodanowego.
Isostar z tego co wiem zmienia przedstawiciela w PL i cos mu nie idzie... poza tym cena poszla do góry (27.5/400g). Power Surge w norm cenie 50PLN/882g, Maxim Electrolyte cos kolo 120PLN/2000gr. Nie tragedia, ale zawsze wali po kieszeni. Co nie zmienia mojej opinii ze to BDB produkt. Czekam na ComeBack.
sedrecznie zapraszam wszystkich na
http://www.virtualtrener.com/forum/
Kuba
Awatar użytkownika
ART
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

yash: czy badanie poziomu elktrolitów to jest badanie które mogę zamówić podczas wizyty u lekarza pierwszego kontaktu? i jeszcze jedno pytanie z ciekawości: jesteś zawodowo związany z medycyną, czy to w ramach hobby nabyta wiedza?
GG 8441181
Awatar użytkownika
yash
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jonogram to jedno z podstawowych badan, do wykonania w każdym laboratorium. Lekarz raczej nie da na nie skierowania, jesli nie ma takiej zdrowotnej koniecznosci - wiesz jak jest w PL. Chyba ze masz znajomego. Latwiej zrobic prywatnie (u mnie  w labie 9PLN) sam jonogram to tylko czesc, potrzebujesz od czasu do czasu sprawdzic wiecej np (morfologia, ob, ogólne - mocz, jonogram, zelazo, magnez, wapn) na pewno warto zrobic i inne - dla wgaldu lub w razie potrzeby

Co do mojej wiedzy - poważnie traktuje swoją dyscyplinę i staram sie monitorowac i kontrolowac na tyle na ile mozliwe procesy w swoim organizmie. Do profi mi w medycynie daleko, na forum są osoby które wiedza o wiele wiecej.
Kuba
Awatar użytkownika
ART
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

co jaki czas robisz morfologię i jonogram?
GG 8441181
Awatar użytkownika
yash
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak często jak potrzebuje
Niezupełnie rozumiem twoje pytanie - jesli chodzi Ci o wskazówkę jak czesto robic te badania - zalezy od oganizmu i uzywanych obciazen. Raz na dwe miesiace powinno byc OK. Jedni maja wieksze sklonnosci do rozmaitych niedoborów, inni mniejsze. Zawodowcy sprawdzaja wszytsko po każdym ważnym starcie.
Nie zawsze warto sie sugerowac tym co robia inni.
Kuba
Awatar użytkownika
yash
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jesli widzisz ze w kolejnych badaniach wszystko jest ok, mozna wydluzyc 'interwal serisowy' ;-). Szkoda forsy i kłucia. Nie zawsze warto wykonywać cały zestaw. Musisz wyczaic na jakim polu masz najwieksze skłonności do wahan i pilnowac przede wszystkim tego, nie zapominajac o jednak reszcie. Wiele niedoborów daje podobne objawy. U wielu sportowców newralgicznym punktem jest np. żelazo.
Kuba
Awatar użytkownika
ART
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

pytanie dotyczyło wskazania jak często należałoby robić tego typu badania, nie miało na celu wartościowania czy jest to za często czy zbyt rzadko, nie mam w tym zakresie żadnych doświadczeń, ale zacznę robić takie testy 2 razy w roku pomimo tego iż biegam czysto rekreacyjnie 3 razy w tygodniu, Dzięki za odpowiedź
GG 8441181
Awatar użytkownika
byn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

CZe

...a ja myślę że wszystkie te napoje są z deka przereklamowane!!!
...w sklepach sportowych można znalezć odżywki węglowodanowe które równie dobrze przywracają stan organizmu po  , można je używać i w czasie treningu!!!
...ważne jest stężenie tak przygotowanych napojów jak i ich skład!!!
....wszystko jest dla ludzi i każdy organizm jest indywidualny, dlatego jeśli ktoś poszuka to znajdzie coś dla siebie!!!
Pozdrawiam
Dziękuję
BYN
Awatar użytkownika
yash
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niezupełnie się z toba zgadzam.
Podczas wysiłku tracisz nie tylko energię (weglowodany) ale i wode i elektrolity. Uzupełnianie samych weglowodanów i wody nie wystarczy. Poza tym dlaczego używać w czasie wysiłku napojów węglowodanowych zamiast elektrolitowo-węglowodanowych??
Zgadzam sie ze każdy ma inny organizm, moze preferowac różne preparaty. I przede wszystkim stężenia.
Co do reklam - ja osobiscie mam je gleboko w d***pie i nigdy sie nimi nie sugeruje. Wiem czego mi potrzeba ide do sklepu i kupuje to. Nie tylko jesli chodzi o odżywki. Czasami ludzie robia je z glowa, wtedy to doceniam, co nie znaczy ze kupuje reklamowany produkt. Chocby isostar w eurosporcie (jakis czas temu).

Odpowiedz dla ARTa - 2x w roku to w twoim przypadku bardzo rozsadny wybór.
Kuba
Awatar użytkownika
ART
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

jeszcze jedno pytanie dotyczące Power Surge'a, zresztą jak sądzę nie tylko tego napoju: wg instrukcji przygotowania 2 miarki na 0,45 l wody, będę stosował 1 miarkę na 0,25 l, myślę że to ilość wystarczająca, ale czy napój rozrobiony w większej ilości i nie wypity traci swoje wartości, jeśli tak to po jakim czasie i czy lodówka wydłuża czas przydatności rozrobionego izotoniku?
GG 8441181
Awatar użytkownika
yash
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co do stężenia optymalne dla danej osoby może się zmieniac w zależności od temperatury otoczenia i intensywności wysiłku (w/g mnie im cieplej i intensywniej tym MNIEJSZE stężenie). W tej chwili próbuje 2 miarki/0.75 wody i sobi e chwale. MLO nie podaje jak jest z przechowywaniem, natomiast MAXIM zaleca przechowywac w lodówce i  spożyć nie później niz 24h po przygotowaniu. Nie wiem dlaczego i jakie mechanizmy tym kieruja.
Ja w 99% wiem ile będe potrzebował napoju i przygotowywuje dokładnie tyle. Zawsze można dorobić, gdy stwierdzisz ze potrzeba wiecej po treningu a na można łatwo przwidziec.

Kiedy strarujesz polecam zasypać suche bidony dzien wczesniej a zalac rano. Mniej roboty,a  nie stoi i nie przechodzi plastikiem. Napoje 'po zawodach' faktycznie najlepeij przygotować wczesniej, jak miniesz kreske  wpadasz do hotelu/samochodu/czegokolwiek na gotowe. Przyjmne uczucie ;-)
Kuba
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:04

Nieprzeczytany post

Nutrend Reg-ge Unisport, średnioenergetyczny, hipotoniczny napój z wysoką zawartością aminokwasów - tauryny, glicyny, L-karnityny, uzupełnia płyny i zasoby energetyczne organizmu.
Reg-ge UniSport jest zmineralizowanym koncentratem syropowym, przeznaczonym do przygotowywania napojów regeneracyjnych, uzupełniających niedobory wodno- elektrolitowe, związane z wysiłkiem fizycznym o różnej intensywności zarówno przed, w trakcie, jak i po jego wykonaniu. Szczególnie przydatny jest dla sportowców i osób, których codzienna praca wymaga dużego wysiłku. Zaletą tego koncentratu jest hipotoniczność, oznaczającą nieograniczoną konsumpcję rozcieńczonego napoju, w różnych fazach wysiłku fizycznego. Preparat ten posiada optymalną proporcję podstawowych składników mineralnych, tj. sodu, potasu, magnezu i fosforu. Przedstawione wyżej zalety koncentratu Reg-ge UniSport, zostały potwierdzone w badaniach naukowych, a także w praktyce, przez znanych sportowców.

Zalecane dawkowanie:
Przy krótkotrwałym wysiłku w temperaturze otoczenia do 10°C :
10 ml koncentratu w 400 ml wody (stosunek rozcieńczenia 1:40).

Przy krótkotrwałym wysiłku w temperaturze otoczenia od 10° - 25°C :
10 ml koncentratu w 500 ml wody (stosunek rozcieńczenia 1:50).

Przy wysiłku do 180 minut w temperaturze otoczenia do 10°C :
10 ml koncentratu w 500 ml wody (stosunek rozcieńczenia 1:50).

Przy wysiłku ponad 60 minut w temperaturze otoczenia ok 30°C :
15 ml koncentratu w 1000 ml wody (stosunek rozcieńczenia 1:66).

Wartość odżywcza 100 ml koncentratu:
Wartość energetyczna ...1515 kJ/361 kcal
Białko...1,6 g
Węglowodany ...77 g
Tłuszcz...0 g
Tauryna...1000 mg
L-glicyna ...500 mg
L-karnityna...100 mg
Sód Na...196 mg
Potas K...85 mg
Fosfor P...68 mg, co stanowi 8,5 % zalecanego dziennego spożycia
Magnez Mg...66 mg, co stanowi 5 % zalecanego dziennego spożycia.

Sposób użycia:
W celu dokładnego przygotowania napoju należy użyć miari. Najbardziej optymalna temperatura do spożycia przygotowanego napoju o 12° do 17° C. Zapewnia to najlepsze przyswojenie zawartych w nim składników. Gotowego napoju nie przechowywać dłużej niż 24 godziny. Jedno opakowanie o pojemności 1 litra koncentratu przeznaczone jest do przygotowania około 50 litrów napoju.

Jakie są Wasze opinie ?!
Energia podąża za myślą, a myśl podąża za energią…
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niby OK. Jaka cena? Czy zawiera aspartam? Jeśli nie, to czym jest słodzony?
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
Awatar użytkownika
Friend
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48
Życiówka w maratonie: 4:04

Nieprzeczytany post

Quote: from Iwan on 9:22 am on May 12, 2004
Niby OK. Jaka cena? Czy zawiera aspartam? Jeśli nie, to czym jest słodzony?
Cena : 75 zł / 50 litrów
Nie mam pojecia czym jest słodzony.
Energia podąża za myślą, a myśl podąża za energią…
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ