pierwszy maraton

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
New Balance but biegowy
silos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W tym roku zaliczyłem swój pierwszy maraton Warszawa 4. 37  Przygotowywałem sie 6 miesięcy wcześniej biegałem jakies 6 lat rekracyjnie z przerwami. Maraton to naprawde piękna rzecz, najlepiej się człowiek czuje jak wbiega na mete i potem z zakwasami w nogach. CZUJESZ ZE ŻYJESZ I TO JEST PIĘKNE
[b]"Kto się ośmieli, wygrywa"[/b]
wirek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czesc Babel20. Namawiam Cię serdecznie na start w Maratonie Wrocławskim, bo nie taki diabeł straszny jak go malują. Jeżeli po najbliższej sesji będziesz nadal Wrocławianinem, czego Ci również serdecznie życzę, to będziesz miał okazję sprawdzić swoje możliwości w kilku biegach. Pod koniec lutego będzie Cross między Mostami - 12,3 km koło Stadionu Olimpijskiego, a koło 20 marca Maraton Ślężański - 33 i 1/3 km wokół Ślęży. Szczegóły będą na pewno w kalendarzu na www.psb-biegi.com . Ja się zaczynam przygotowywać od połowy lutego. Zapraszam
wirek
GrzegorzP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów jako nowy,przygotowujący się do  pierwszego maratonu ( prawdopod. wrocławski).
Idąc za radami Runner's World : chcąc "zaliczyć" maraton trzeba uprzednio "zaliczyć" 5-6 biegów długich tzn. >25 km ( 2,5 - 3,5 h ,  min. 90')  po okresie przygotowań doszedłem do ca 31,5 km ( 3:06 ).
Na stronach MW( za podpowiedzią forumowiczów) znalazłem plan treningowy do maratonu, w którym autor zaleca biegi długie max. 2 h uważając, że biegi dłuższe to "marnowanie" czasu,który mozna lepiej wykorzystać na inne formy treningu.
Mając l.41 nie mam aspiracji sportowych; bieganie sprawia mi przyjemność a przyszły maraton daje motywację.
Biegam w lesie po urozmaiconym terenie 2-3 razy x ca.11km  + 1 x bieg długi  ( ostatni wekend 21,2 km w 1:55).  Nie "zaliczam" tylko kilometrów ale staram się  urozmaicać, do tego  ew. basen + rower (do X  na zewnątrz, aktualnie w domu na stacjonarnym.
Zaprawionych forumowiczów proszę o radę :
1/ odnośnie do długich biegów
2/ o co chodzi w kąpielach w solance

pozdr.
GrzegorzP
GrzegorzP
SBBP.WAW.PL
borixon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

moze sie niektórym ortodoxom ciut naraze, ale sam pobieglem pierwszy raz w tegorocznym MW praktycznie bez przygotowania... tzn. zrobilem sobie 2-3 konkretniejsze przebiezki, a na jednej z nich na tydzien przed maratonem odbilem sobie piete :) moj czas to 4.11, bez reweli ale i tak jestem w miare zadowolony - rowne tempo bez postojow. jedynym powaznym problemem okazaly sie buty, za male i bez wlasciwej amortyzacji, przez co nabawilem sie eleganckich krwiakow i fioletowych paznokietkow :) ale juz jest oki, sa nowe buty i zaczalem trenowac jak nalezy.
vege runners crew :)
Awatar użytkownika
Murat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

GrzegorzP-odpowiadam nie jako zaprawiony biegacz,ale jako początkujacy kolega posunięty w latach/36/.
Zaliczyłem jeden maraton po 6 miesiącach od rozpoczęcia biegania i moje uwagi odnośnie twojego treningu to:
-z takim kilometrażem jaki teraz robisz spokojnie powinieneś zaliczyć maraton
-mało biegałem powyżej 2 godzin przed maratonem /tylko raz zrobiłem 30 km/,ale takie dłuższe biegi są jak dla mnie kluczem do przebiegnięcia 42 km
-wynika to z tego,że potrzebowałem przyzwyczaić stawy do takiego obciążenia-myślę,że o stronę kondycyjną możesz być spokojny
-oczywiście nie porywałem się na jakiś ambitny wynik /zrobiłem 3:50/ i dlatego nie używałem tych WB3,BNP itp.
-gdybym miał twoją formę wtedy na 5 miesięcy przed maratonem to cho,cho może bym powalczył o 3 godzinki z niewielkim haczykiem.
-Pozdrawiam i życzę sukcesu we Wrocławiu !!/tez się tam wybieram :)
GrzegorzP
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Murat:dziękuję za życzliwe słowa.
Wczoraj znów wykonałem  moją potrójną pętlę ( tj. ca. 31,5 km - tym razem 2:59) : było tak ładnie w lesie przykrytym śniegiem + słońce,że żal było wcześniej kończyć.
Zgadzam się z Tobą,że w "naszym" wieku  bardziej musimy dbać o nasze stawy,które trudniej "wytrenować", więc chyba utrzymam te długie biegi.  
Życzę sukcesów, pozdrawiam i ..
Do zobaczenia we Wrocławiu.
GrzegorzP
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
ferris
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

babel20 ja rowniez planuje start w Cracovia Maraton, co prawda jest troszke puźniej bo w maju no i ja juz troszke biegalem. Proponuje sie nie poddawać. Ćwicz teraz. Jak bedzie bliżej startu to zdecydujesz czy dasz radę. Będziesz widział jak twoje ciało będzie reagować na trening. Powodzenia.
Awatar użytkownika
Rafael_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pewnie, że dasz radę. :spoczko:
Ja się przygotowałem 13 tygodni na czas 3:13,
to Tobie po 22 tygodniach zagraża rekord Polski.;)
[b]Oby do mety
ODPOWIEDZ