Bieg z kontuzją

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
macgar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:58
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pytanie do biegaczy, którzy borykali się kiedyś z kontuzją łąkotki przyśrodkowej. 3 miesiące czekałem na Orlen Maraton z rosnąca formą. Od 3 dni po badaniu USG wiem że mam "Cechy obecności szczeliny pęknięcia dochodzącej do powierzchni stawowej w obrębie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej". Przebiegłem z tym 8 półmaraton Warszawski z czasem 1:43:43 bo kolano bolało już wcześniej. Czy to rozsądne by biec 42 km bo jakoś nie mogę pogodzić się z myślą by nie biec? W środę wizyta u ortopedy która pewnie zaważy na mojej decyzji. Ale pytam również biegaczy, bo pewnie wielu z Was borykało się z podobnym problemem. Będę wdzięczy za odpowiedzi.
PKO
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

macgar pisze:Pytanie do biegaczy, którzy borykali się kiedyś z kontuzją łąkotki przyśrodkowej. 3 miesiące czekałem na Orlen Maraton z rosnąca formą. Od 3 dni po badaniu USG wiem że mam "Cechy obecności szczeliny pęknięcia dochodzącej do powierzchni stawowej w obrębie rogu tylnego łąkotki przyśrodkowej". Przebiegłem z tym 8 półmaraton Warszawski z czasem 1:43:43 bo kolano bolało już wcześniej. Czy to rozsądne by biec 42 km bo jakoś nie mogę pogodzić się z myślą by nie biec? W środę wizyta u ortopedy która pewnie zaważy na mojej decyzji. Ale pytam również biegaczy, bo pewnie wielu z Was borykało się z podobnym problemem. Będę wdzięczy za odpowiedzi.
Hej, ja mam podobny problem - pęknięta łąkotka przyśrodkowa rogu tylnego, ale pęknięcie pęknięciu nie równe. Nie wiem jaki jest Twój ból, ale mój był po treningu odczuwalny jako "tępy", podczas biegania było ok. Co do samego biegania, czy biegać to każdy taka rzecz jest pewnie wysoce indywidualna. Ja biegałem i pogłębiłem pęknięcie. Nie napiszę, że bieganie z kontuzją jest idiotyczne :) bo sam tak robiłem, i wiem jak ciężko jest sobie odmówić treningu i zamiast tego pograć sobie np w bierki :)
macgar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej, ja mam podobny problem - pęknięta łąkotka przyśrodkowa rogu tylnego, ale pęknięcie pęknięciu nie równe. Nie wiem jaki jest Twój ból, ale mój był po treningu odczuwalny jako "tępy", podczas biegania było ok. Co do samego biegania, czy biegać to każdy taka rzecz jest pewnie wysoce indywidualna. Ja biegałem i pogłębiłem pęknięcie. Nie napiszę, że bieganie z kontuzją jest idiotyczne :) bo sam tak robiłem, i wiem jak ciężko jest sobie odmówić treningu i zamiast tego pograć sobie np w bierki :)
Piotrek, teraz tydzień już staram się nie biegać, czekam na konsultację z ortopedą. Co do biegu. Podczas biegania boli/kuje wewnętrzna cześć kolana. Po pewnym czasie (2-3km) przestaje, natomiast w okolicach 5 km pojawia się właśnie tępy ból po stronie zewnętrznej i jakby dziwne delikatne zesztywnienie kolana. Po delikatnym ponaciąganiu nogi jest ulga i da się znowu dalej biec. Potem (po ostatnim pómaratonie w warszawie) zrobiłem jeszcze 4 biegi: 8km, 11km, 17km, 10km w odstępach co 2gi dzień. Tyle że mam wrażenie że było gorzej. Stad moja wizyta u lekarza i badanie usg.
Mar.co
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chcesz usłyszeć słowa zachęty do biegania 42km po asfalcie z kontuzją kolana??

To najlepszy sposób na kilkumiesięczny odpoczynek od biegania. Świat się na tym maratonie nie kończy.
piotrek90
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze:Chcesz usłyszeć słowa zachęty do biegania 42km po asfalcie z kontuzją kolana??

To najlepszy sposób na kilkumiesięczny odpoczynek od biegania. Świat się na tym maratonie nie kończy.
Świat nie, ale bieganie niestety na pewno tak.
macgar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mar.co pisze:Chcesz usłyszeć słowa zachęty do biegania 42km po asfalcie z kontuzją kolana??

Nie, nie chodzi o słowa zachęty. Wiem jaki to dystans i co potrafi zrobić z człowiekiem. Serce mówi biegnij, głowa bardziej rozsądnie do tego podchodzi. Wiem że walkę o bardzo dobry czas (jak na mnie czas w granicach 3:30-3:40 bo na tyle jeszcze tydzień temu było mnie raczej stać) mam już z głowy, tak mocno nie pobiegnę. Teraz byłaby to chyba tylko kwestia zaliczenia imprezy, chociażby nawet Gallowayem. Chyba szukam odpowiedzi czy warto się szarpać czy nie. Co do świat się na tym maratonie nie kończy. Przez ostatni rok i 3 miesiące bieganie było moim małym światem. Nie biegałem tydzień czasu i czuję olbrzymią pustkę;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ