ból mięśni pośladkowych

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
birdie
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 0:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, przeszukałam prawie cale forum w poszukiwaniu rady nt. bólu mięśni pośladkowych, ale nic nie znalazlam. Czyżby nikt wczesniej nie mial z tym problemów?. Moj bol zacząl się ok 2 tygodnie temu podczas dluzszego biegania. Pojawil się rozrywający prawie ból od pośladka do pachwiny. Bardzo silny ale potem trochę przeszlo. Po kilku dniach bol ustapił i czasem tylko cos lekko czulam w okolicy mięśnia gruszkowatego. Kilka dni temu mialam okazję pobiegać po górach i ból mięśni pośladka wrocił. Dodatkowo dluga podróż autem sprawila ze siedząc ok 6 godzin, jakbym caly czas na to bolące miejsce naciskała. Najbardziej boli kiedy leżąc na plecem, podnoszę wyprostowaną nogę. Wtedy czuję rwący ból w dole i srodku posladka, im wyżej podnoszę nogę tym oczywiście bardziej boli i przechodzi nawet w bol mięsni uda. Czy masaz pomoze ? Czy rozciągając te miesnie po bieganiu pogarszam sprawę czy pomagam ? Mieliście kiedys takie problemy ? O odpuszeniu sobie polmaratonu w poznaniu nawet nie chce myslec ....z gory dziekuje
PKO
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Oj, coś mi to wygląda na rwę kulszową, zwłaszcza dlatego, że bardziej Cię boli przy podnoszeniu nogi z leżenia (Objaw_Lasègue'a). Ja w takich wypadkach uderzam do osteopaty nawet chętniej niż do lekarza sportowego.
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2013, 14:59 przez strasb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
birdie
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Strasb, wielkie dzieki. Po przegladnieciu kilku stron nt rwy, zaczynam myslec ze to wlasnie to. Szkoda ze ani masazystka ani fizjoterapeutka nie wpadly na to. Chyba jeszcze dzis odwiedze lekarza.
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Życzę, żebyś znalazła dobrego specjalistę i problem szybko został zażegnany!
Awatar użytkownika
birdie
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno pytanie. Nie bolą mnie plecy w ogole, tylko głównie posladek i czasami ( przy schylaniu np.) ciągnie przez udo. Ale najwiekszym problemem jest punktowy bol posladka, wiec mimo wszystko moze to byc rwa ? Czytam wszedzie ze przy rwie to ból dolnej częsci pleców jest glownym objawem
Awatar użytkownika
strasb
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie głównym objawem był ból w okolicach stawu skokowego, czyli akurat na drugim końcu nerwu. Czasem promieniował przez tył uda do pośladka. Nie myślałam wogóle o tym, że to może być rwa, dopiero moja osteopatka mnie tak zdiagnozowała. I faktycznie bo powstawianiu na miejsce wszystkiego w odcinku lędźwiowym - jak ręką odjął.
asmo71
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

birdie pisze:Jeszcze jedno pytanie. Nie bolą mnie plecy w ogole, tylko głównie posladek i czasami ( przy schylaniu np.) ciągnie przez udo. Ale najwiekszym problemem jest punktowy bol posladka, wiec mimo wszystko moze to byc rwa ? Czytam wszedzie ze przy rwie to ból dolnej częsci pleców jest glownym objawem
ja bym raczej powiedziała, że ból w pośladku promieniujący w dół nogi to klasyka gatunku przy rwie, ból pleców może się pojawić wcześniej (jako ogólny objaw przeciążenia odcinka lędźwiowego), ale potem rwie rwa w pośladku

nie ma co zwlekać z lekarzem, rwa potrafi zatruć życie - miałam, uparcie chciałam rozruszać (granie w tenisa na stojąco - bo kroku bez bólu nie można zrobić - jest zabawne :D), dopiero leki pomogły
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ