Witam,
Biegam od ponad miesiąca w miarę długie dystanse - około 10 km. W sumie w ciągu tego okresu biegałem z 5 razy. Przed tym okresem moja waga oscylowała w granicach 78/79/80 kg. Moja dieta wygląda zazwyczaj tak samo - bardzo mało tłuszczu, zero słodyczy... normalne śniadanie, obiad i lekka kolacja. Na mieście nie jem nic. Nawet w te święta nie jadłem więcej niż zwykle.
Dzisiaj ważę się na tej samej wadze, z rana po wypróżnieniu się i aż mi się słabo zrobiło. Waga wskazywała 82 kg. Mam 183 cm wzrostu. I ludzie z zewnątrz zawsze określali mnie jako osobę szczupłą.
Jak to jest możliwe? Waga dobrze działa na bank.
Ps.: Aha, chcę zaznaczyć, że ja nie biegam po to by schudnąć, chociaż wiem, że organizm raczej tak powienien reagowac.
Biegam. Przytyłem 3 kg.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:22
- Życiówka w maratonie: brak
1. Słyszałem, że organizm do wysiłku adaptuje się przez wytworzenie większej ilości krwi, która waży
2. Może w tak krótkim czasie to nie, ale w organizmie można wytrenować ilość magazynowanego glikogenu, który też waży
3. Pozatym wydaje mi się, że jesz mało z tego co tu widze, i może to jest aż za mało i organizm broni się magazynując energie jak się tylko da
Pozdrawiam.
2. Może w tak krótkim czasie to nie, ale w organizmie można wytrenować ilość magazynowanego glikogenu, który też waży
3. Pozatym wydaje mi się, że jesz mało z tego co tu widze, i może to jest aż za mało i organizm broni się magazynując energie jak się tylko da
Pozdrawiam.
- Adam Ko.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:15
- Życiówka w maratonie: 3:58:51
- Kontakt:
Wydaje mi się, że bez szans, żeby 5 biegów po 10 km miało większy wpływ na wagę, nie ważne, czy w górę, czy w dół. Przyczyn szukałbym w inny miejscu.
Może to jednorazowe odchylenie? U mnie waga potrafi zmienić się o 1,5 w ciągu 24 godzin, co kładę na karb np. zmagazynowanej wody. Ciekawiej będzie, jak Ci się ta waga utrzyma
Może to jednorazowe odchylenie? U mnie waga potrafi zmienić się o 1,5 w ciągu 24 godzin, co kładę na karb np. zmagazynowanej wody. Ciekawiej będzie, jak Ci się ta waga utrzyma

Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461
Blog treningowy

Blog treningowy

- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
Wystarczy, że w święta zjesz coś innego, nie musi być tego więcej i waga może być nieco zaburzona. Wszystko powinno wrócić do normy w ciągu najbliższych dni. Pięć treningów biegowych raczej nie ma żadnego wpływu na wagę. Taka ilość ani nie spali dużo kalorii, ani nie rozbuja metabolizmu. Żeby zaszły jakieś zmiany z tym związane potrzebny jest czas i regularność.
Powtórz ważenie za kilka dni i za tydzień. Wszystko powinno być ok.
Powtórz ważenie za kilka dni i za tydzień. Wszystko powinno być ok.