suplementy

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
robert6804
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam ostatnio coraz mniejsza przyjemnosc z biegania. Nie wiem czy to przemeczenie czy moze brak mi jakis odzyweki suplementow.Prosze o jakies rady .Moze czas zaczac cos brac?
PKO
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może to przesilenie zimowo-wiosenne ? Napisz coś o sobie , ile biegasz i jak
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
kropinho
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:44:41

Nieprzeczytany post

witam.a co powiecie na beta alanine ? podobno poprawia wydolność ?! czy mozna to stosować podczas biegania ????
10km-00:44:41
21 km 97,5m-1:43:54
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

B-a jest dla biegaczy super paliwem
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
kropinho
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:44:41

Nieprzeczytany post

a jak długo można ja przyjmować ? i czy nie szkodzi na zdrowie ?
10km-00:44:41
21 km 97,5m-1:43:54
Awatar użytkownika
skiroman
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Polecam ci aminokwasy rozgałęzione BCAA, 0,5-1g na kg masy ciała 30 min przed treningiem i 0,5-1g bezpośrednio po. Regeneracja na pewno pójdzie w górę ;) na mnie działa bardzo dobrze :hej:
matrix_991
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Przy >80 kg mniej niż 10 g nie poleca się brać.

PO treningu tylko i wyłącznie. Jak masz sporo pieniędzy na suplementację to po przebudzeniu, przed i po treningu, ale 30 minut TYLKO przed w zupełności wystarczy.
Aaa no i najważniejsze polecam zgłębić ilość BCAA w BCAA, co by pieniędzy w błoto nie wyrzucać ; )
Awatar użytkownika
skiroman
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No tak, ten suplement niestety do najtańszych nie należy :/ ale przy kupowaniu patrz żeby w składzie było jak najwięcej leucyny a potem izoleucyny i waliny najlepiej w proporcjach 4-1-1. Coś w tym stylu ;)
miloszekprz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Kolega chyba przesadził z tą ilością bcaa ( 0,5-1g/kg m.c.), wychodziłoby sporo ponad 100g dziennie. Ja brałem po 10g przed i po treningu i czułem różnice. Jeżeli zaczniesz brać więcej to najpewniej nic z tej nadwyżki nie zostanie przyswojone.
matrix_991
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To prawda, dlatego jak mówię najważniejsze przy BCAA to brać 30 minut PRZED treningiem, tą dawkę po treningu można sobie swobodnie darować.

Jak ktoś ma/czuje jakieś problemy z regeneracją warto przemyśleć temat ZMA. Też wychodzi drogo, ale suplementacja nie jest tania.

Nie wolno zapominać, że w takie rzeczy warto się bawić przy bardzo intensywnym treningu (NIE 3 czy 4x w tyg). Przy dopiętej diecie, przy niezbyt intensywnym treningu bez sensu pchać w to pieniądze.
Awatar użytkownika
skiroman
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

sorka tam powinno być 0,5-1g na 10kg m. c. :ble:
a co do ZMA to można zrobić taki myk i kupić w aptece magnez + wit B6 oraz cynk osobno, zamiast wydawać dużo więcej kasy na gotowe produkty i płacić za firmę ;)
matrix_991
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Po dokładniejszym rozeznaniu tematu nie wychodzi tak na prawdę taniej ;)
Awatar użytkownika
skiroman
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

matrix_991 pisze:Po dokładniejszym rozeznaniu tematu nie wychodzi tak na prawdę taniej ;)
To wszystko zależy od apteki i firmy z jakiej kupujesz, ceny są naprawdę bardzo rozbieżne ;)
miloszekprz
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z tego co pamiętam to ZMA składa się ze specjalnej chelatowanej formy tych pierwiastków, tak więc nie wiem czy te elementy zakupione osobno będą dawały taki sam efekt. Osobiście stosowałem i nie polecam, może to z powodu wieku bo dopiero co 20 lat skończone, ale mimo wszystko myślałem, że da to jakiekolwiek efekty, brałem przy tym tribulusa, ale chyba nic nie pomogło(zero efektów). Jeżeli chcecie podbić koniecznie teścia to lepiej pobawić się ziołami, przy czym ja uważam, że już większy efekt da bardziej zbilansowana dieta i mocniejszy trening.
matrix_991
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

To najpierw na powiedz ile i jak trenowałeś, a potem wysnuwaj wnioski, czy działa czy nie.

Po drugie nikt, kto nie jest idiotą, nie stosuje tego środka jako "boostera" testosteronu, bo od tego są inne specyfiki. Aaa zazwyczaj ludzie po 20 roku życia,a przed 30 raczej nie powinni mieć problemów z testosteronem.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ