Garmin 305 - problem z tętnem (fałszywy odczyt)

KrzysztofMTB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:39
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Proszę o pomoc - może ktoś już miał podobny problem - mam Garmina 305. Używany, kupiony na allegro 3 miesiące temu. Od początku mam z nim taki problem że podczas biegu pod ok 1-2km przez ok. 200-500m jest fałszywy odczyt tętna. Tętno potrafi skoczyć do 250-260 potem już spada do rozsądnych, normalnych poziomów. Zwilżam pas wodą, nie mam tego problemu z Sigma pc15. Może ma ktoś pomysł co jest nie tak? I dlaczego właściwie na każdym biegu po kilku minutach wariuje a potem wraca do normy?
PKO
mron
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

KrzysztofMTB pisze:Proszę o pomoc - może ktoś już miał podobny problem - mam Garmina 305. Używany, kupiony na allegro 3 miesiące temu. Od początku mam z nim taki problem że podczas biegu pod ok 1-2km przez ok. 200-500m jest fałszywy odczyt tętna. Tętno potrafi skoczyć do 250-260 potem już spada do rozsądnych, normalnych poziomów. Zwilżam pas wodą, nie mam tego problemu z Sigma pc15. Może ma ktoś pomysł co jest nie tak? I dlaczego właściwie na każdym biegu po kilku minutach wariuje a potem wraca do normy?
Hej
znany problem z paskami garmina. Kup sobie pasek polara i jak ręką odjął.
Ja kupiłem tu http://www.sportus.pl/produkt-111-Polar ... Link_.html
Mam 301XT.
Awatar użytkownika
lapka88
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:47:14
Życiówka w maratonie: 04:10:12

Nieprzeczytany post

Nie kupuj nowego pasa tylko wymień baterię. Miałem podobną sytuację i po wymianie baterii wszystko wróciło do normy.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To faktycznie może być kwestia słabej baterii albo znany problem z paskami Garmina. W tym drugim przypadku, jeśli znasz język angielski, poszukaj informacji na stronie DC Rainmaker. Zobacz np. ten artykuł (są w nim też odnośniki do innych powiązanych artykułów).
mron
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze:To faktycznie może być kwestia słabej baterii albo znany problem z paskami Garmina. W tym drugim przypadku, jeśli znasz język angielski, poszukaj informacji na stronie DC Rainmaker. Zobacz np. ten artykuł (są w nim też odnośniki do innych powiązanych artykułów).
U nie wymiana baterii i żel do USG nie pomagały. Po zakupie paska Polara za 60 PLN nie mam żadnych pików i nic się nie dzieje od jakiś 300 KM. Bateria ta sama bo nadajnik przełożony.
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mron pisze:
Crocodil pisze:To faktycznie może być kwestia słabej baterii albo znany problem z paskami Garmina. W tym drugim przypadku, jeśli znasz język angielski, poszukaj informacji na stronie DC Rainmaker. Zobacz np. ten artykuł (są w nim też odnośniki do innych powiązanych artykułów).
U nie wymiana baterii i żel do USG nie pomagały. Po zakupie paska Polara za 60 PLN nie mam żadnych pików i nic się nie dzieje od jakiś 300 KM. Bateria ta sama bo nadajnik przełożony.
Powody mogą być różne, dlatego napisałem żeby kolega przeszukał stronę. W podlinkowanym przeze mnie wcześniej artykule jest odnośnik dokładnie do tego rozwiązania które opisujesz. Ja używam już nowej wersji paska (Premium Heart Rate Monitor, ostatni na tym zdjęciu), który przypomina pasek Polara i z którym nie mam żadnych problemów.
mron
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze:
mron pisze:
Powody mogą być różne, dlatego napisałem żeby kolega przeszukał stronę. W podlinkowanym przeze mnie wcześniej artykule jest odnośnik dokładnie do tego rozwiązania które opisujesz. Ja używam już nowej wersji paska (Premium Heart Rate Monitor, ostatni na tym zdjęciu), który przypomina pasek Polara i z którym nie mam żadnych problemów.
To masz szczęście albo koszulki techniczne które nie kolidują z Garminem. Ja tez miałem pasek premium i z tego co czytałem to on nawet się zachowuje gorzej od starego.

Kwestia jest taka ile kasy się najpierw wyda zanim kupi Polara. Można też wysłać im na gwarancji - czasami jakiś problem jest.
Spróbuj może w softshellu i koszulce z merino pobiec - jak będzie OK to raczej pasek.
KrzysztofMTB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za linki. Na razie baterię wymieniłem bo to najprostsze miałem pod ręką. Bieg 15km dosyć spokojny ok 5:41 min/km i tylko na początku po ok 1 km wzrosło tętno do 167 potem średnia 146. Trudno powiedzieć czy problem rozwiązany. Zobaczymy jutro.
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Miałem ten sam problem ale z Garminem. Zakładałem pasek (zwilżony wodą), wydawało się, że jest ok ale po kilkuset metrach tętno zaczynało wariować. Później, jak się trochę mocnej spociłem, wszystko wracało do normy.

Rozwiązałem to w bardzo prosty sposób (jako, że nigdzie wcześniej nie widziałem takiego patentu to autorstwo tego pomysłu przypisuję sobie :bum: ): przed założeniem paska polewam go wodą i dodatkowo posypuję solą kuchenną. Soli nie powinno być za dużo - tylko trochę do smaku :hahaha: U mnie działa w 100%. Od tego czasu zero problemów z odczytem tętna.
KrzysztofMTB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie szczypie od tej soli? :) Dzisiaj na rowerze jeździłem - po wymianie baterii na razie nie zauważyłem skoków ale było tak morko od śniegu i słono od soli że trudno powiedzieć
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

KrzysztofMTB pisze:Nie szczypie od tej soli? :)
No przecież mówię, że tylko trochę, do smaku :taktak: A na serio to oczywiście, że nie szczypie. Pot to w sumie też woda i sól. A dzięki temu zabiegowi jest zdecydowanie lepsze przewodnictwo prądu pomiędzy skórą a opaską.
KrzysztofMTB
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pomysł prosty i tani, wręcz genialny. wypróbuję i dam znać
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ