Praca GPS, aplikacja endomondo.

tombzd74
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:56 min
Życiówka w maratonie: 3.15:46

Nieprzeczytany post

GoSouth pisze:A endomondo wciąż pokazuje niedokładne dane.
Pozdrawiam
Jakiego rodzaju dokładnością jesteś zainteresowany?

Pozdrawiam
t
TomB

HM 1:27:04
M 3:15:46
PKO
Awatar użytkownika
Apex
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Kolaj pisze:Skoro piszesz o poprawności w stosowaniu języka, to nie wykazuj się jednocześnie niechlujstwem językowym i nie zwalaj winy na telefon.
Dlaczego? Nie mozesz pojac, ze kalwiatura w telefonie czasem szwankuje przy pisaniu na szybko? Jestes az takim ignorantem? A moze zaraz przyczepisz sie, ze nie uzywam ogonkow? Albo powinienem napisac - znakow diakrytycznych, zebys wiedzial o co chodzi?
Kolaj pisze:Przykra sprawa ale nie nasza tylko Twoja.
Fakt. Wam za to tylko powinszowac 3 osobowego klubu wtajemniczonych w pojecia z fizyki - czekamy na nastepnych czlonkow.
Kolaj pisze:Skoro nie wiesz, to czemu coś zakładasz i się wymądrzasz? Skoro rozmawiamy o GPS, to oczywiste jest, że używamy pojęć z fizyki a nie wydumanych przez Ciebie i chyba w tym przypadku nie istniejących kalk z innych języków.
OK. Jeszcze zarzuc ze trzy wzory, to moze pomysle, ze liznales troche fizyki w szkole sredniej.
marcopolo pisze:O interferencji było na fizyce w szkole średniej i to w programie podstawowym. Podobnie jak o aberracji i dystorsji na przykład.
lukaszb ma sporo racji, bo odbiorniki GPS działają w oparciu o sygnał radiowy nadawany przez satelity, stąd zjawisko interferencji w pobliżu zabudowań może mieć miejsce.
OK. Zatem musialem uczeszczac w liceum na jakis okrojony program fizyki.
DamianS pisze:Przepraszam.
Nie wytrzymam!
"Co za bot"
Nie przepraszaj. Wyjdz. I popusc.
Maryn
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44 min

Nieprzeczytany post

Apex nie jest to forum pisowni czy też wymowy języka polskiego więc wyluzuj, Wilier zadał konkretne pytanie dotyczące aplikacji endomondo i tego się trzymajmy.

Jeśli nie rozumiesz znaczenia słowa to nie schodź proszę z tematu.

////

Kiedyś często używałem endomondo i z reguły gdy pogoda była dobra to do wyników pomiaru nie można się było przyczepić (nokia e52), po zmianie na HTC evo 3D (android) wyniki się polepszyły.

Niestety nadal pomiary uzyskiwane w terenie zalesionym często były kiepskie stąd zakup zegarka z gps.
runek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich na forum.

Co do dokładności gps w Samsung Galaxy - sprawdź, czy masz włączone "Wspomaganie czujnikiem" w menu "Lokalizacja i zabezpieczenia". Ostatnio to włączyłem i dokładność poprawiła się znacznie.

Pozdrawiam
GoSouth
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@tombzd74 zdaję sobie sprawę, że to tylko telefon i nie sposób wymagać od tego urządzenia cudów-niewidów. Nie wymagam. Mój dopisek był jedynie informacją, iż nie mówimy o kwiecistej mowie, ale o endomondo, które pokazuje wynik w przybliżeniu.

W tekście, który poczyniłem na GoSouth.pl dotyczącym endomondo i jego problemów jasno napisałem o jego niebotycznej zalecie, czyli prędkości w łapaniu fix'a. Drugim moim urządzeniem gps jest Quachua z Decathlona. Jest dokładniejsze, ma za to problem z fix'em.

Dodatkowo napiszę co ciekawe. Swego czasu postanowiłem przygotować mały test mojej Quechua Keymaxe 500. Przygotowałem szybką stronę www, która wrzuca na mapę dane z pliku przygotowanego z tego urządzenia. Co się okazało. Po porównaniu śladu z oryginalnego softu czyli Geonaute z tym co uzyskałem na swojej stronie okazało się, że soft celowo przycina sporą część punktów z pliku. Ślad na mojej stronie był dużo bardziej dokładny aniżeli ten sam plik w Geonaute.

Wracając do endomondo. Zapewne ma te same ciągoty do okrajania pliku z niepotrzebnych jego zdaniem punktów.
Wilier
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

runek pisze:Witam wszystkich na forum.

Co do dokładności gps w Samsung Galaxy - sprawdź, czy masz włączone "Wspomaganie czujnikiem" w menu "Lokalizacja i zabezpieczenia". Ostatnio to włączyłem i dokładność poprawiła się znacznie.

Pozdrawiam
w androidzie Jelly Bean zarówno w "Dostęp do lokalizacji" jak i "zabezpieczenia" nie widzę takiej funkcji
runek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No to przykro mi :( ja mam Androida 2.3.5 i jest odpowiednio w Ustawieniach->Lokalizacja i zabezpieczenia->(Podmenu Moja lokalizacja)->Wspomaganie czujnikiem (dostępne do zaznaczenia przy aktywnym Użyj sygnału GPS). Ale przypuszczam, że jeśli zlikwidowali to w jakimś androidzie, to pewnie jest domyślnie aktywne, bo naprawdę pomogło. Przy wyłączonym często gubił mi sygnał, a 4,5 km trasę pokazywał jako 6 km (kiedy jako zupełnie początkujący zobaczyłem tempo 5,5 min/km, stwierdziłem, że coś bardzo nie halo :) )
pawikr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tak trochę z innej beczki, ale cały czas w temacie.
Używam Samsung Galaxy S+ (tak jak autor wątku) i jedyne co mogę dobrego powiedzieć o GPS w tym aparacie to to, że w ogóle jest.
Dokładność, czas fixowania itp. pozostawiają wiele do życzenia. Skądinąd są to znane problemy z tym modelem telefonu.
Dlatego nie przejmowałbym się tymi kilkoma metrami odchyłek :) W końcu to urządzenie służy do czegoś innego.
Awatar użytkownika
lukaszb
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie spodziewałem się takiej burzy :) Dobrze, że nie wspomniałem w kontekście dokładności GPS o perturbacjach satelitarnych, zakłóceniach propagacyjnych, błędach systematycznych obserwacji fazowych ;)

Apex, przepraszam, ale ze względu na moją pracę pewne pojęcia są dla mnie naturalne i dlatego się nimi posługuję. Co więcej, wiele określeń naukowych, technicznych przechodzi do naszego języka bezpośrednio z mowy obcej, nie mając swoich odpowiedników w języku polskim.

Wilier, życzę rozwiązania problemu. Pozdrawiam!
Wilier
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

lukaszb pisze: Wilier, życzę rozwiązania problemu. Pozdrawiam!
heh, dzięki ale problemu nie ma ;)
odległość dość dokładnie oblicza, poza tymi odchyłami od scieżek
ale summa summarum wychodzi OK, bo gdzieś doda, gdzieś odejmie
wysokości nie biorę pod uwagę
a satelity odnajduje dość szybko, wyjdę z mieszkania, włączę muzykę, rękawiczki założę i GPS OK
tak samo gdy wbiegłem w przejście podziemne, usłyszałem głos: GPS lost, a jak wybiegłem na powierzchnię od razu sygnał powrócił
Jest OK, po prostu chciałem wiedzieć czy to jest normalne czy może coś trzeba dostroić.
A przy okazji dowiedziałem o zawiłościach języka polskiego...
maciejl
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

GoSouth pisze:Wysokości zawsze będą przekłamywać. Czasami z pomocą przychodzi ciśnieniomierz zamontowany w urządzeniu, który dobrze skalibrowany w miarę realnie oddaje rzeczywistą wysokość, jednak w telefonach chyba próżno go szukać.
Czujnik baryczny jest w wielu nowszych telefonach np. w Xperii Active, Samsungach Note i Note II. Niestety Endomondo nie korzysta z niego i pomiar wysokości opiera wyłącznie na danych z GPS.
Innym rozwiązaniem jest korygowanie odczytów GPS danymi z map - tak robi pogram Garmin Fit.
rudnickir
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przecież dokładność zależy od modelu telefonu i zamontowanego w nim modułu gps - akurat Samsung i9000 i jego następca różniący się procesorem S+ mają najbardziej badziewny moduł GPS jaki miałem okazję używać.
W-I-L-U
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

Czy aby importować dane o treningu z telefonu do strony Endomodo (jestem zalogowany)
wystarczy włączyć wi-fi w telefonie ?
Robię tak ale mimo wielu treningów, które są w smartfonie, nie trafiają one na stronkę ...

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam
pawikr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

oczywiście w telefonie i w komputerze logujesz się do tego samego konta w Endomondo ? :)
W-I-L-U
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

pawikr pisze:oczywiście w telefonie i w komputerze logujesz się do tego samego konta w Endomondo ? :)
Cóż, nie bardzo wiem co powiedzieć :niewiem:
Jakoś o tym nie pomyślałem ... Trochę wstyd ale co tam !
W takim razie jak to teraz wszystko zsynchronizować ???
Na smartfona ściągnąłem apkę i latam z tym od jakiegoś czasu i fajnie. Potem założyłem konto na Endomodo.com i myślałem (o ja głupi), że samo będzie wiedziało :hej:
Jeśli dobrze rozumiem, to muszę do Endomodo.com zalogować się do tego samego konta co mam w Samsungu ?
Tylko jakie to konto ?
Sorry ale komputery to nie jest moja domena.
Dzięki za pomoc !!!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ