Problemy z cerą... POMOCY!!
Moderator: beata
- Boberek_21
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 1g16m38s
- Życiówka w maratonie: brak
Piszę ten watek tutaj bo któż lepiej zrozumie kobietę niż... druga kobieta.
Problem polega na tym że odkąd biegam zaczęła mi wariować skóra na twarzy. Cała masa pryszczy kraterów i bóg wie czego jeszcze a jednocześnie cera jest sucha i podrażniona. Szczególnie pod czapką na czole pojawia się strasznie dużo syfów.
Czuję się jak nastolatka - tyle że wtedy wystarczył tonik lub delikwenta sie wyciskało i po problemie.
Toniki, żele, peelingi i maseczki nie pomagają. Syfy jedne znikają inne się pojawiają. Skóra na brodzie w dotyku jest jak papier ścierny a na czole się świeci od łoju. Wygląda to paskudnie. Problem pogarsza fakt że (wstyd się przyznać) uwielbiam syfki wyciskać - wiem że to pogarsza sprawę i że jest to okropny i zly nawyk. Ale - jakby ich nie bylo to bym nie wyciskała, jednak jak się pozbyć skoro po częsci sama powoduje że wyskakują nowe?
Macie jakies pomysły jak sobie z tym poradzić? Sprawdzone metody, specyfiki?
Problem polega na tym że odkąd biegam zaczęła mi wariować skóra na twarzy. Cała masa pryszczy kraterów i bóg wie czego jeszcze a jednocześnie cera jest sucha i podrażniona. Szczególnie pod czapką na czole pojawia się strasznie dużo syfów.
Czuję się jak nastolatka - tyle że wtedy wystarczył tonik lub delikwenta sie wyciskało i po problemie.
Toniki, żele, peelingi i maseczki nie pomagają. Syfy jedne znikają inne się pojawiają. Skóra na brodzie w dotyku jest jak papier ścierny a na czole się świeci od łoju. Wygląda to paskudnie. Problem pogarsza fakt że (wstyd się przyznać) uwielbiam syfki wyciskać - wiem że to pogarsza sprawę i że jest to okropny i zly nawyk. Ale - jakby ich nie bylo to bym nie wyciskała, jednak jak się pozbyć skoro po częsci sama powoduje że wyskakują nowe?
Macie jakies pomysły jak sobie z tym poradzić? Sprawdzone metody, specyfiki?
Powiedz mi że coś jest niemożliwe a udowodnię Ci jak bardzo się mylisz!
Moje ENDOMONDO
Blogowo
Komentarze do moich wypocin
Moje ENDOMONDO
Blogowo
- cava
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
A nie smarujesz się od tego czasu jakimś nowym kremem?
Np. nie zaczęłaś używać, albo nie używasz częściej jakiegoś tłuściocha którym chronisz twarz przed mrozem?
Może to Ci szkodzi?
Mnie zasadniczo szkodzi każdy krem który zawiera parafinę - mam od razu taki wysyp, że muszę lecieć do dermatologa po antybiotyki :/
Nie paćkasz się jakimś Nivea, Daxem czy innym "parafinowcem" ? Carmex to tez parafina i tez potrafi pięknie wypryszczyć mimo ze niby się go nakłada tylko na usta. tak samo kremy do rąk- smarujesz ręce, ale twarzy nimi potem dotykasz.
Zresztą, to może być każda inna substancja, nawet tłuszcze naturalne. Mnie tak samo jak parafina szkodzi olej arganowy - jak się nim uśliczniłam, to mi powyskakiwały głęboko pod skórą prychole wielkie jak groch- mój dermatolog się chyba załamał jak mnie w takim stanie zobaczył.;/
Np. nie zaczęłaś używać, albo nie używasz częściej jakiegoś tłuściocha którym chronisz twarz przed mrozem?
Może to Ci szkodzi?
Mnie zasadniczo szkodzi każdy krem który zawiera parafinę - mam od razu taki wysyp, że muszę lecieć do dermatologa po antybiotyki :/
Nie paćkasz się jakimś Nivea, Daxem czy innym "parafinowcem" ? Carmex to tez parafina i tez potrafi pięknie wypryszczyć mimo ze niby się go nakłada tylko na usta. tak samo kremy do rąk- smarujesz ręce, ale twarzy nimi potem dotykasz.
Zresztą, to może być każda inna substancja, nawet tłuszcze naturalne. Mnie tak samo jak parafina szkodzi olej arganowy - jak się nim uśliczniłam, to mi powyskakiwały głęboko pod skórą prychole wielkie jak groch- mój dermatolog się chyba załamał jak mnie w takim stanie zobaczył.;/
-
- Zaprawiony W Bojach
Wiesz co, ja bym tego nie wiązała z bieganiem... Chyba że faktycznie zmieniłaś przy okazji kosmetyki i w związku z bieganiem smarujesz się czymś nieodpowiednim, co zatyka pory i powoduje stan zapalny. Pokaż się dobrej kosmetyczce lub dermatologowi. A najlepiej kosmetyczce współpracującej z dermatologiem.
- Provitamina
- Zaprawiony W Bojach
Rób sobie 2 razy w tygodniu peeling enzymatyczny a po nim nałóż sobie maseczkę głęboko nawilżająco. Za dwa dni zastosuj maseczkę z glinki do Twojej cery. Musisz ustabilizować swoje sebum.
Life is short... running makes it seem longer.
Mój blog
Popiszmy, czyli komentarze do bloga
=========
-----
Moje endo
Mój blog
=========
-----
Moje endo
- Boberek_21
- Zaprawiony W Bojach
Dermatolog juz jest umówiony - za tydzień w środę.
Z tymi kremami - no nivea przed bieganiem zawsze... co by z mrozu nie opszczypało. No ale to by same syfy a ja do tego mam skórę całą wysuszoną na brodzi i pod nosem...
Z tymi kremami - no nivea przed bieganiem zawsze... co by z mrozu nie opszczypało. No ale to by same syfy a ja do tego mam skórę całą wysuszoną na brodzi i pod nosem...
Moje ENDOMONDO
Blogowo
Moje ENDOMONDO
Blogowo
-
- Wyga
Ja też w okresie dojrzewania miałem problemy z trądzikiem, po jakimś czasie się uspokoiło, lecz teraz od 2 at jak zacząłem biegać mam plecy obsypane (w okresie dojrzewania nie miałem problemów z plecami), więc związek jakiś z tym musi być.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 40:03min
- Życiówka w maratonie: 3:36:50
Myślę że to dlatego że podczas biegania po prostu bardziej się pocisz...luki2011 pisze:Ja też w okresie dojrzewania miałem problemy z trądzikiem, po jakimś czasie się uspokoiło, lecz teraz od 2 at jak zacząłem biegać mam plecy obsypane (w okresie dojrzewania nie miałem problemów z plecami), więc związek jakiś z tym musi być.
- Provitamina
- Zaprawiony W Bojach
W okresie zimowym zawsze cos wyskakuje. Plecy to czesc bardzo narazona na tradzik. Wiosna i latem wszystko znika. Proponuje tez masc Benzacne - swietna na pryszczaki.
Life is short... running makes it seem longer.
Mój blog
=========
-----
Moje endo
Mój blog
=========
-----
Moje endo
- mary
- Wyga
A dieta? Czy odkąd zaczęłaś biegać odżywiasz się tak samo? Może czegoś Ci brakuje, obcięłaś sobie drastycznie jakieś produkty? Nie mówię oczywiście o słodyczach i innych takich.
- Boberek_21
- Zaprawiony W Bojach
Nie jem wszystko to co wcześniej tyle że mniej i częściej...
Poczekamy co powie dermatolog... no i co przyniesie wiosna
Poczekamy co powie dermatolog... no i co przyniesie wiosna
Moje ENDOMONDO
Blogowo
Moje ENDOMONDO
Blogowo
-
- Zaprawiony W Bojach
Fatalny błąd! Na mróz nie wolno smarować się kremem nawilżającym! Jeśli już musisz- to używaj kremu tłustego!Boberek_21 pisze: Z tymi kremami - no nivea przed bieganiem zawsze... co by z mrozu nie opszczypało.
edit: "obszczypało". http://sjp.pwn.pl/szukaj/obszczypa%C5%82o
- cava
- Zaprawiony W Bojach
Boberek_21 pisze:Dermatolog juz jest umówiony - za tydzień w środę.
To wywal to NIVEA. Skoro masz przesuszoną skórę choć smarujesz się kremem natłuszczającym + atak trądziku, to już jaśniejszego sygnału od skóry nie możesz dostać, że pielęgnacja którą stosujesz jest dla Twojej skóry niedobra.
Bo wiesz, dermatolog trzaśnie antybiotyki, może poleci kremy apteczne takie które akurat poleca bo mu handlowiec z danej firmy podsmarował.
A odstawisz antybiotyki i problem wróci.
Spróbuj kupić mydło z ALEPP z doatkiem oleju laurowego nie więcej na początek jak 15% i tylko tym myj twarz.
Śmierdzi, ale jest "czyste" chemicznie- żadnych syfów chemicznych, SLS, barwnikó, perfum, konserwantów, tylko oliwa z oliwek i olej laurowy.
A do smarowania się kup w aptece krem Cetaphil nawilżający. Około 30-35 zł za 85 ml.
Z Cetaphilu możesz też kupić emulsję myjąca zamiast mydła laurowego.
+ Benzacne 5% na noc na twarz przed kremem.
No i złuszczanie- ja się boję gotowych maseczek, mają często skład po którym mnie by wypryszczyło strasznie- - cholerna parafina i perfumy standardowo w skłądzie- wiec robię maseczkę złuszczającą (SUPER skuteczną!) z aspiryny i jogurtu naturalnego.
Bierze się 4-6 aspiryn, kapie na nie troszkę wody żeby się rozpadły, dodaje łyżkę gęstego jogurtu naturalnego i to nakłada na twarz na 10-15 minut.
Tylko trzeba ostrożnie, bo to naprawdę ma moc- lepiej zacząć od 3 aspiryn i zobaczyć jak skóra reaguje.
Na dodatek ta maseczka rewelacyjnie nawilża skórę.
Jeśli chudniesz, to tez może mieć wpływ- palona tkanka tłuszczowa uwalnia wszystkie nagromadzone w niej toksyny. Może to wyrzuca Ci na twarz.
No i może trzeba się przyjrzeć diecie - takie suchości skóry to może być objaw nietolerancji na mleko krowie. Może warto odstawić nabiał na jakiś zcas i zobaczyć czy to nie on robi masakrę?
- Iwonka
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:37
- Życiówka w maratonie: 3:48:53
Ja też nie wiązałabym tego z bieganiem. Sama miałam potworny problem z cerą i prawie każdy lekarz przepisywał mi antybiotyki. Po lekach przechodziło i wracało. W końcu trafiłam do dobrego lekarza i okazało się, że mam atopowe zapalenie skóry. Przepisał bardzo szkodliwe dla organizmu leki, ale już ponad trzy lata cerę mam czystą.
Najważniejsze, żeby to zobaczył lekarz i nie wepchnął antybiotyku na siłę.
Najważniejsze, żeby to zobaczył lekarz i nie wepchnął antybiotyku na siłę.