lepiej sterowac tempem biegu czy długością?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
kotka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

trenowałam skok wzwyż z paruletnią przerwą, w czasie tej przerwy robiłam mnóstwo innych rzeczy jak płotki n a100, góry, siatkówka, plywanie itd, ale nie wczuwałam się (być może nigdy nie miałam na prawdę dobrego trenera, co w tej dyscyplinie jest baaardzo ważne- mam na myśli skoki oczywiście) zawsze bardziej zależało mi na nauce niż na osiągach sportowych  więc można powiedzieć , że robiłam to wszystko 'dla siebie', dla zdrowia (żebym mogła kiedyś urodzić zdrowe dzieci i wyjść przy okazji z tego cało;) Jestem więc ogólnie dobrze rozwinięta (nie chodzi o to "rozwinięcie" w temacie Carrery - oczywiście- nie byłabym skoczką...)i miałam pomysł pójścia na awf, ale nie byłabym w stanie pogodzić moich wszystkich obowiązków.
Reasumując- jestem nad przeciętną, ale nic szczególnego, zawsze trenowałam krótkie dystanse więc bieganie jest dla mnie nowym wyzwaniem. W listopadzie przeszłam kontuzje stawu skokowego (poszła torebka stawowa na treningu ze sztangą) więc nie mogę sobie pozwolić na hiper długie trasy.

(Edited by kotka at 8:15 pm on Mar. 8, 2004)
ziu
PKO
Awatar użytkownika
Maciaszczyk
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from kotka on 9:21 pm on Mar. 5, 2004
dzięki elGombar- możemy się więc powołać na pana Skarżyńskiego, ale dlaczego w takim układzie trener narciarzy biegowych prowadził z nimi treningi szarpane, a chłopaki mieli świetne wyniki na długie dystanse.
[....]
Dlaczego? Zajrzyj do książki Skarżyńskiego, a znajdziesz tam odpowiedź na swoje pytanie. :) Skarżyński też zaleca w treningu różnorodność. Trenując ciągle jednostajnym tempem, wysoko nie zajdziesz (nie dobiegniesz)...
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kotka spróbuję to tak w miare skrótowo wyjaśnić jak ja to rozumiem i to jest chyba zgodne z teorią i trenerami od wytrzymałosci i długiego dystansu.
Podstawowym srodkiem treningowym do budowy wytrzymałosci jest własnie długi bieg ze stałym tempem biegany w pierwszym zakresie czy z tętnem tak mniej więcej 70-80% tętna maksymalnego (co to tętno maksymalne to poszukaj wątku ogólnie mozna oszacować po wieku albo po próbie biegowej, dla różnych dyscyplin u tej samej osoby może być róźne). To jest spokojny bieg, serce i oddech są wyrównane i na pewno nie stanowi to zagrożenia a własnie buduje wytrzymałość. To jest wysiłek w zakresie tlenowym czyli płuca i reszta są wstanie dostarczyć wystarczająco tlenu do spalania węglowodanów i tłuszczów.
W miarę wytrenowania wprowadza się inne jeszcze środki które działają i na wytrzymałość i na szybkość w długim dystansie. To sa biegi ciągłe w 2 zakresie czyli 80-90% Hrmax (tętna maksymalnego), biegi z narastającą intensywnoscią, i treningi zmiennne czyli odcinki biegane z dużę intensywnością przedzielane wypoczynkiem w truchcie lub interwałowe gdy tak przerwa jest zbyt krótka na uspokojenie serca.
Ryzyko jest głównie gdy się przeskakuje etapy i próbuje coś extra gdy się nie ma bazy włąsnie długich wybiegań, kilometrów zgromadzonych w nogach, płucach sercu.
Jestem amatorem ale biegam dość dobrze i niemal nigdy nie biegam na treningu z predkościami takimi jak na zawodach.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
Tedi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from kotka on 9:50 pm on Mar. 5, 2004
no wiesz ja nie mówię o bieganiu na siłę- bo przecież tylko jakiś palant biegałby codziennie na granicy wytrzymałości.
Hmm......:bum:
Tedi
gg:5688977
[url=http://www.czarnogrod.prv.pl/][b]Czarnogród- przystań każdego wojownika......[/b][/url]
Awatar użytkownika
kotka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Quote: from Maciaszczyk on 9:22 am on Mar. 8, 2004
Quote: from kotka on 9:21 pm on Mar. 5, 2004
Dlaczego? Zajrzyj do książki Skarżyńskiego, a znajdziesz tam odpowiedź na swoje pytanie. :) Skarżyński też zaleca w treningu różnorodność. Trenując ciągle jednostajnym tempem, wysoko nie zajdziesz (nie dobiegniesz)...
no dobra przeczytam tą ksiazke, tylko mi sie nie podoba to Twoje 'tez'...
ziu
Awatar użytkownika
kotka
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

dzieki pit- widzę, ze Tobie sie jeszcze chce komus-cos- tlumaczyc :uuusmiech:
ziu
Awatar użytkownika
Pit