Rolki:)

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
kawo
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Chciałem zapytać czy ktoś z was w ramamch treningu i po porstu przyjemności jeździ na rolkach w czasie między bieganiem np. co drugi dzień? Myślicie, że to dla zupełnego amatora dobry trening uzupełniający, wzmacniający i podnoszący kondycję? Pytam na tym forum, bo ja głównie trzymam się biegania, a nie rolek, których jeszcze na dodatek nie mam, ale o nich myśle, że na wiosnę mogłoby być to całkiem fajne uzupełnienie trenigu biegowego:) Co myślicie?
New Balance but biegowy
bartosz_
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Na pewno nie zaszkodzi :)
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja jak zaczynałem biegać to często w dni wolne od treningu, albo wieczorami w dni treningowe jeździłem na rolkach. Wychodzę z założenia, że każdy ruch w przypadku amatora jest dobry, dlatego szczerze mogę polecić rolki :)
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zacząłem jeździć jak miałem kontuzję stopy, ale to nie ta przyjemność którą daje bieganie. Jeśli jazda na rolkach Ci się spodoba, to jak najbardziej warto polecić. Trening uzupełniający tak, ale trzeba dość szybko jechać, żeby miało to jakieś odniesienie do biegania. Czyli musisz mieć do dyspozycji kilka km gładkiego asfaltu, bo na nierównościach robi się niebezpiecznie.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Awatar użytkownika
Boberek_21
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 1g16m38s

Nieprzeczytany post

Kilka wątków niżej założyłam wątek o sportach uzupełniających bieganie.

Sama świeżo zaopatrzyłam się w rolki. Kupiłam tez nowy rower (stary "sam odjechał" z piwnicy) i teraz tylko czekam na wiosnę która w tym roku chyba zapiła.
Powiedz mi że coś jest niemożliwe a udowodnię Ci jak bardzo się mylisz!

Moje ENDOMONDO
Blogowo
Komentarze do moich wypocin
Awatar użytkownika
wolf1971
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rolki są fajne, ale to zupełnie co innego niż bieganie. Kondycję zbudujesz na bieganiu, a rolki mogą być uzupełnieniem do biegania. Zależy też jakie rolki :)
axell
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja myślę, ze kondycje na rolkach tak samo można podbijać jak i uzupełniającym treningiem na rowerze. Inne mięśnie wtedy pracują (albo te same ale w innych zakresach) - wiec kondycji biegowej nie kształtujemy w sensie wytrenowania wydolności odpowiednich grup mięśniowych - ale część kondycji związaną z transportem tlenu do mięśni, czy adaptacją organizmu do wykorzystania kwasów tłuszczowych już tak.
Oczywiście wymaga to wysiłku ciągłego co przy bieganiu wydaje się oczywiste a przy rekreacyjnej jeździe rowerem czy rolkach - już nie zawsze jest takie oczywiste.
ODPOWIEDZ