Miękkie buty

elorappp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

Biegałem w zeszłym sezonie w jakiś butach do biegania, chyba asicach, ale były dośc twarde. Przez co nabawiłem się kontuzji kolana na koniec sezonu. Ważę 90 kilo, jestem początkujący, biegałem po 6 km 2-3 razy w tygodniu przez jakieś 3-4 mc.
Teraz przyszła wiosna i chciałbym kupić jakieś miękkie buty.
Szukałem trochę po necie, ale nie ma za wiele informacji na ten temat.

Cena do 3 stów, raczej nie więcej.
Możecie coś polecić?
PKO
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:56
Życiówka w maratonie: 2:57:46

Nieprzeczytany post

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że to buty są odpowiedzialne za Twoją kontuzję. Winiłbym tutaj raczej nieprzystosowanie aparatu ruchu to tych obciążeń i zapewne niestabilne kolano poszło. Wpierw trzeba się wzmocnić tu i ówdzie. Buty tutaj Ci raczej dużo nie pomogą - prędzej utrata kilku kilo i bieganie po naturalnej nawierzchni - ale mając taką kwotę możesz śmiało lecieć do jakiegoś sklepu (o ile masz możliwość) i sobie przymierzaj, te buty mają przede wszystkim leżeć Tobie, a nie innym.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
5KM-17:19 10KM-35:56 15KM-55:18 (M.Czas) 21.1KM-1:18:41 42.2KM-2:57:46
elorappp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie wiem co bylo przyczyna kontuzji. Moze nieprzystosowanie. 90 kg, ale prawie samych miesni, nie chce tego tracic. Nie po to przerzucam zelazo 3 razy w tygodniu. Mniej niz 82 kg wazyc nie bede, chocbym sie wycial do ponizej 10% bf.
Fakt, ze biegalem po betonie, ale mieszczkam w centrum miasta i nie bardzo moge inaczej.
Miekkie buty cos chyba jednak pomoga.
Nie wiem czy przymierzenie w sklepie odpowie mi na pytanie czy bedezie mi sie w nich dobrze biegalo. Lezec moga dobrze, a biegac sie moze zle. Poza tym nienawidze po sklepach chodzic. Wolalbym kupic prze, internet. Myslalalem, ze znajde cos na glownen bieganie.pl, ale sa same testy, nie bede przeciez czytal 20 testow butow.
Potrzebuje tylko wiedziec nazwy 3 par polecanych przez kogos doswiadczonego miekkiech butow dla poczatkujacego.
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Myslalalem, ze znajde cos na glownen bieganie.pl, ale sa same testy, nie bede przeciez czytal 20 testow butow.
Potrzebuje tylko wiedziec nazwy 3 par polecanych przez kogos doswiadczonego miekkiech butow dla poczatkujacego.
No właśnie cały szkopuł polega na tym, że każdy ma inną stopę, każda stopa trochę inaczej zachowuje się podczas biegu. Nawet jak przeczytasz wszystkie testy to i tak nie będziesz nic wiedzieć, bo to są wszystko subiektywne odczucia testujących. Jeden lubi biegać modelach Asics, a drugi ich nie tknie 2metrowym kijem. Jeden lubi biegać w butach za 60zł, bo nie widzi żadnej potrzeby wydawać 300zł na coś, co i tak nie będzie lepsze, a drugi jest koneserem i lubi szukać jakichś smaczków.

Innymi słowy: But ceniony przez X, nie musi pasować osobie Y.
Jeżeli naprawdę nie chcesz nic przymierzać, to kup sobie Ekideny 50 (60zł z decathlonu). Na Twoje dystanse i tak to będzie wystarczać, a sam but jest prosty, lekki i przewiewny. Pobiegasz w nim jakiś czas i potem sam się dowiesz czego oczekujesz od buta - będzie Ci łatwiej szukać.

Ale może ktoś inny (o podobnych gabarytach) by Ci coś polecił... (może zajrzy ktoś taki).
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
elorappp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem, że są różne gusta, ale też nie napisałem 'polećcie mi coś na początek', tylko napisałem jakieś warunki czego szukam. Możliwie jak najbardziej amortyzujących butów. Nie zależy mi żeby biegać szybko, nie zależy mi by się mniej męczyć, zależy mi żeby ochraniać kolana, dlatego chcę dużej amortyzacji. Tu już da się coś powiedzieć poza frazessami 'jeden lubi to, drugi tamto'

Mam już jedne buty i na moje dystanse nie wystarczają, jakby wystarczały, to bym tu nie pisał, są twarde i biegałem raz w butach kumpla i jest spora różnica (reeboki zigtech)

Porozmawiałem dziś z paroma osobami, które sporo biegają.
Polecono mi Brooksy, Asicsy nimbus, Asicsy cumulus i biorę pod uwagę jeszcze Reeboki zigtech

Nowe modele są drogie, ale może uda mi się znaleźć jakieś starsze.

Precyzując pytanie, który model Asicsów bardziej amortyzuje, cumulus czy nimbus? Czy ktoś bardziej doświadczony może coś powiedzieć o Reebokach Zigtech?
Awatar użytkownika
Sylw3g
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może ktoś inny zabierze jeszcze głoś odnośnie tych asicsów. Jak dla mnie to oba te modele się zbytnio od siebie nie różnią, ot masywne buciory z dużą ilością asicsowego GELu w pięcie i stabilizującym plastikiem. Sądzę, że wybierając którykolwiek z tej dwójki otrzymałbyś swoją miękkość.

A Reebok od dawien dawna zamiast robić buty do biegania robi jakieś dziwadła, nie zawracaj sobie tą marką głowy. Nie zobaczysz raczej żadnego "doświadczonego" biegacza w tych butach.
Obrazek
BLOG | KOMENTARZE
raff_pl
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 42:52
Życiówka w maratonie: 03:49:24

Nieprzeczytany post

Napisze na swoim przykladzie, bo Ciebie nie znam i ciezko doradzac. Waga wyjsciowo 85 kg, malo konkretnego ruchu, wrazliwe kolana, wybor: fivefingers bikila :P Fajne, bo miekkie i wymuszaja odpowiednia postawe, a dla tych zorientowanych na rzezbe dobrze robia na wyglad lydek przy czestym uzywaniu ^^

Mam nadzieje ze zrozumiesz sarkazm i jednak zadasz sobie troche trudu zeby poszukac odpowiednich butow, tego nikt za Ciebie nie zrobi. Od siebie doruce zebys zmierzyl sobie te asicsy z zelem i dla porownania wrzucil cos z podeszwa lunarlon od nike, sporo przecen dookola, a buty chyba spelnia Twoje wymagania.
Run damn it!
10k 42:52 21k 1:34:06 42k 3:49:24
artworr
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 39:17
Życiówka w maratonie: 3:12:22

Nieprzeczytany post

Sylw3g pisze:Precyzując pytanie, który model Asicsów bardziej amortyzuje, cumulus czy nimbus? Czy ktoś bardziej doświadczony może coś powiedzieć o Reebokach Zigtech?
Zarowno Cumulusy, jak i Nimbusy powinny byc spoko przy tym kilometrazu. Najbardziej amortyzowanym modelem Asics'a jest chyba Kayano, ale to tylko dla pronatorow. Mysle, ze nikt doswiadczony nic nie poradzi w temacie Reebok Zigtech, bo raczej nikt na powaznie w tych butach nie biega.
Do. Or do not, There is no try.
elorappp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięuję za rady ;)

Teraz jestem trochę mądrzejszy, może jednak warto się przejść do sklepu i buty dobrać indywidualnie, tak tez zrobię.
Reeboki odpadają w takim układzie.

Widzę, że tanio raczej nie znajdę, to rozważę jeszcze Adidas energy boost. Reklamy mają dobre, czytałem też temat na forum, ale na dobrą sprawę nie ma jeszcze wielu opinii na ich temat.
elorappp
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Chciałbym tylko poinformować, że po wizycie w sklepie i paru testach kupiłem Brooksy Ravenna 3, które lekko przekroczyły mój budżet.

Dzięki za rady raz jeszcze
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ